int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



9.9.2021 Praha - Česko

Velký den D nastal a my dneska budeme mít novou baterii, která snad už bude fungovat zcela jinak, než klasická trakční.

P9090904

Asi už nemá cenu dál popisovat naše trápení s bateriemi, protože to už je stará a obehraná písnička. Nakonec jsem kývla na novou baterii Lithium LiFePO od Tomáše Brabce, ale nebylo to tak úplně jednoduché.

P9090910

Nejdříve jsme se obávali, že budeme muset mít nový energoblok, pak že nám nebude fungovat dobíjecí booster a tak podobně anebo, že se bude muset minimálně překopat část už zabudovaných energo doplňků jako třeba solární panely.

Dji_0151

I díky panu Brabcovi vše nakonec dopadlo dobře a nic už nestálo v cestě montáži baterky. Vlastně nic z obávaného nenastalo, nic jsme nemuseli měnit a vše pracuje, jak má. Opravdu, spadl mi kámen ze srdce. Mnohokrát jsme na dálku s panem Brabcem konzultovali výhody, kapacitu a hlavně, jestli se nebude muset něco ještě dokupovat a jestli bude vše fungovat.

Vystrizek-1

Maličko jsem se obávala, že až bude baterie na místě, že se zkrátka ukáže nějaký zádrhel, který se bude muset následně řešit. Jelikož nám veškeré doplňky montoval pan Brabec, tak jsem doufala, že vše klapne, jak bylo slibováno.

Vystrizek-2

A opravdu měla jsem zbytečné obavy. Nakonec máme tuto krasavici, která by měla mít podle údajů od výrobce minimálně 4 - 5 tisíc nabíjecích cyklů, což už je úžasný. Dále je to váha. Máme polovinu váhy původních baterií, takže jsme v tu ránu o více jak 30 kg lehčí. A ve finále, pan Brabec ještě umravnil naší vrtošivou lednici, ale o tom později.

 Vystrizek3

V osm hodin jsme měli auto před servisem a skutečně vše bylo připraveno a mohlo se začít montovat. Původně si Zdenda myslel, že baterii namontuje sám, ale bylo potřeba přenastavit cosi v energobloku, a tak bylo jen dobře, že se do toho nepouštěl. Stejně bychom nakonec museli zpět. Zdenda si opraví kde co, ale s elektřinou na vyšší úrovni není až takový kamarád.

 

Takže sedačka musí ven, staré baterie do sběru či kam a na staré místo přišla nová baterie. Tady představuji pana Tomáše Brabce, majitele a naší novou baterku.

Dji_0145_2

Vše, absolutně vše fungovalo tak jak jsem si představovala. Nová baterka zabere mnohem méně místa, a tak jí museli přikurtovat, aby se ani nehnula.  

Veškeré technické parametry jsou zde http://eshop.karavanypro.cz/baterie-a-prislusenstvi/lithiove-baterie/lifepo-baterie-liontron/lithium-lifepo4-lx-smart-bms-12-8v-200ah-fiat

 A co už všichni znají, perfektní je sledování stavu nabití baterie v aplikaci na telefonu. Kdykoliv přesně víme, kolik nabíjíme a jak jsme na tom s proudem.

 Vystrizek-4

Zdenda vytvořil kratičký film z celé akce, který doporučuji skouknout. Hlavně tam pan Brabec uvádí spoustu důležitých informací ohledně baterie.

https://youtu.be/z9ggcvHlK2M

 Je to hromada peněz, vím, ale snad už budeme mít klid.

Vystrizek

Když to tak vezmu kol a kol, tak budeme potřebovat do konce našich 10 let ještě dokoupit docela určitě minimálně tři sady trakčních a když to propočtu, tak s touto máme do konce našich plánovaných 10 let po starostech a vlastně nás to stojí jednou tolik, což už není tak příšerné. Vlastně jsme si za polovinu zaplacené ceny koupili klid na cestu a jistotu, že nebudeme nikde v zahraničí shánět nové jakékoliv baterie, jen abychom mohli dál cestovat. Vůbec si nedělám iluze, že odteď budeme mít stále proudu na rozdávání. Opět budeme bojovat s nedostatkem proudu, pokud bude delší dobu pod mrakem nebo několik dnů pršet. Zrovna tak, když budeme v zimě na jihu a sluníčko bude nízko, ale neměli bychom mít problém s vycyklováním a následnou smrtí baterie a hlavně, naše baterie se nabíjí úplně jinak a na mnohem vyšší hodnoty. To mi připomnělo ještě, že máme překontrolované solární panely. To je také dost důležité, nechat si po několika letech překontrolovat stav solárních panelů a jejich uchycení na střechu. Zvláště bych to doporučila těm, kteří si panely montovali na střechu sami. To nemám ze své hlavy, to nám bylo řečeno.

 Vystrizek-5

No a už se dostávám k naší vrtošivé lednici. Už jsem se tady taky o tom několikrát zmiňovala. Lednice nám nikdy nefungovala na automatický režim a opravu v záruce jsme nějak prošvihli. To se zmáčkne na displeji velké A a lednice by si měla umět vybrat čeho je momentálně nejvíce. Když se připojíme na zásuvku s proudem, měla by se automaticky připojit na proud, za jízdy by to mělo být na baterku, protože ta se jízdou dobíjí a pokud je stav baterky nízký, tak automaticky by měla přejít na plyn.

P9090922

Normálně by lednice v automatickém režimu takto fungovat měla, ovšem nikoliv naše. Naše zkrátka A jaksi ignorovala a když jsme šetřili plyn, tak jsem jí musela ručně za jízdy přepínat na elektřinu z baterek. Plyn se šetří v zemích, kde je strašně málo tankovacích stanic jako je Finsko, tam snad není žádná nebo je plyn příšerně drahý, jako bylo Dánsko, kde 1l plynu stál 42.- Kč a v celém Dánsku bylo čerpaček jako šafránu. No a co se nestalo? Ve fabrice v Dethleffs někdo omylem zasunul pojistku do zdířky, jako by naše lednice byla jen na elektřinu. Zkrátka při výrobě došlo k omylu a pan Brabec chybu velmi rychle objevil a zmíněnou pojistku jen z energobloku vyndal. Voalá, naše lednice funguje skoro po 7 letech provozu konečně normálně, a tak jak má. Holka naše šikovná. Máme to ale báječnou lednici! Jen doufám, že až zase budeme odmrazovat mrazáček, nebude klasicky trucovat.  

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ