int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



1.3.2022 Huelva - Andalusie - Španělsko

Dnešní den je výjimečný, jedeme se podívat na okraj Huelvy, na tři repliky lodí, se kterými se plavil Kolumbus.

Img_4769

A než si prohlédneme pár foteček z muzea, či jak to nazvat, kde jsou věrné repliky vystavené a my se můžeme podívat aspoň na horní palubu, což většinou není možné, uděláme si krátký výlet do historie a povíme si jen základní informace o Krištofu Kolumbovi. S Krištofem Kolumbem jsme se nedávno setkali, sice jen s jeho hrobkou, ale o tom se zmíním později.

800px-portrait_of_a_man-_said_to_be_christopher_columbus

Kryštof Kolumbus se narodil asi 31. října 1451? ale datum úmrtí už se ví drobet přesněji 20. května 1506. Byl to mořeplavec a kolonizátor narozený v Janově v severozápadní Itálii.

800px-eertvelt-_santa_maria

Ve službách Katolických králů Španělska uskutečnil čtyři plavby přes Atlantský oceán, které v Evropě probudily zájem o nový kontinent, později nazvaný Amerika. Tyto výpravy a Kolumbovy snahy o založení trvalých sídel na Hispaniole zahájily španělskou kolonizaci, která vyústila v soutěž evropských mocností o kolonizaci Jižní i Severní Ameriky.

P3019607

A už se dostávám k našim třem bárkám, které si právě prohlížíme.

Img_4788

3. srpna 1492 vyplul Kolumbus se třemi karavelami z přístavu Palos blízko Huelvy.

Img_4779

Největší loď Santa Maria, které velel Juan de la Cosa, byla dlouhá 39,1 metrů,

Img_4777

Pinta byla dlouhá 17,8 metrů a velel jí Martín Alonzo Pinzón a Nina,

P3019579

které velel Vicente Yáñez Pinzón, měřila 17,1 metrů. Flotila celkem čítala asi sto mužů. Tak to je pro nás naprosto nepředstavitelná informace.

Img_4780

Na třech lodích se plavilo asi 100 mužů a kdo na takové kocábce byl, dá mi za pravdu, že nikdo ze současníků vůbec nechápe, jak se ti muži tam vešli.

Img_4775

Ale oni se neplavili pár dnů, na lodi strávili skoro tři měsíce! A není to jen o tom, jak a kam se poskládalo 40 mužů protože na výpravu sebou vezli živá zvířata, ohromné zásoby vody, potravin a samozřejmě vše možné, aby se 40 námořníků nakrmilo.

Img_4781

Zvířata se postupně zabíjela, to ano, potraviny se postupně zpracovaly, ale stejně to musel být neuvěřitelný logistický oříšek vše poskládat tak, aby jednak nic nechybělo a aby se při bouři loď nenaklonila a nepotopila jen díky tomu, že zásoby byly šatně rozložené. Každopádně, je to něco naprosto neskutečného.

 P3019574

Santa María byla zřejmě malá karaka, nebo nao (nau). Sloužila jako velící a zásobovací loď pro Kolumbovu výpravu. Posádku tvořilo asi 40 mužů. 

Img_4786

Jediná samostatná místnost byla na Santa Maria.

P3019570

Karaka byla obchodní nebo válečná loď, která se začala používat ve 14. století ve Středomoří především v Janově a Benátkách, ale od 15. století byla užívána Portugalskem a Španělskem při jejich výzkumných plavbách podél Afriky a do Ameriky. V průběhu 16. století se z karaky vyvinul mohutnější typ lodi, galeona.

Santa María byla sice vlajkovou, ale nejpomalejší z Kolumbových lodí. Loď měla kompletní palubu (menší lodě měly pouze částečně podpalubí) a tři stěžně. O rozměrech lodi není nic bližšího známo, když z doby její existence se nedochovala žádná dokumentace a ani pouhé zobrazení lodi. Rozměry jsou proto pouze odhadovány. Podle některých zdrojů byla loď dlouhá asi 40 metrů a široká 8 metrů.

 1280px-viajes_de_colon_cs-svg

Během své první cesty v roce 1492 dosáhl Kolumbus místo plánovaného Japonska břehů Bahamských ostrovů a přistál na místě, které pojmenoval San Salvador.

1920px-colombusmap

Během tří dalších výprav navštívil Velké i Malé Antily, pobřeží Venezuely a Střední Ameriky, které zabral pro Španělské impérium.

 P3019568

Po návratu z poslední výpravy se Kolumbus usadil v Seville, kde se snažil zajistit svým synům bohatství, tituly a pocty, které mu byly slíbeny.

P3019598

Po smrti jeho ochránkyně Isabely Kastilské v roce 1504 se mu to ale moc nedařilo. Pro jeho dědice byl uznán pouze titul admirál; tituly místokrál a guvernér Západní Indie byly potvrzeny jen jemu.

 Img_4790

Kolumbus se později usadil ve Valladolidu, kde zemřel 20. května 1506 ve věku 54 let, tedy jako velmi mladý.  A tak, jak se Kolumbus skoro celý svůj život plavil po světě, zdá se, že i po smrti se mu cestování stalo osudným. Takže byl nejdříve pochován ve Valladolidu a poté, o pár let později se přestěhoval do kláštera de las Cuevas v Seville. Za dalších pár let byl převezen do katedrály v Santo Domingu a v roce 1795, když Hispaniolu obsadili Francouzi, byly ostatky přemístěny do Havany na Kubě. Když Kuba získala nezávislost na Španělsku v důsledku Španělsko-americké války v roce 1898, byl Kolumbus převezen zpět do Sevilly.

 P2219086

Kolumbův náhrobek v Katedrále Panny Marie v Seville; tumbu nesou králové Kastilie, Leónu, Aragonie a Navarry.

 P3019555

Dlouhá léta se vedly spory, jestli v Seville jsou opravdu ostatky Kolumba a jestli tam náhodou nejsou ostatky jeho syna, ale poslední výzkumy a testy DNA naznačují, ale jen naznačují, že kosti v Seville jsou asi, možná, opravdu, Kolumbovy, je ale možné, že některé jeho ostatky se nacházejí i jinde.

P3019553

A ještě na závěr, Kolumbovým vnukem vymřelo Kolumbovo mužské legitimní potomstvo.

P3019556

Tím bych asi ukončila výlet do historie a povídání o velkém močřeplavci Krištofu Kolumbovi.

 P3019626

Přespíme na velikém parkovišti před muzeem a zítra pojedeme dál.

P3019628

Máme v plánu další Via Verde a hlavně, potřebujeme zajet k McDonalds, abychom vložili do stránek.

 P3019624

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ