int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.3.2022 Praia das Cabanas Velhas - Algarve - Portugalsko

Dalším městem na pobřeží v Algarve, které máme v plánu si prohlédnout je městečko Lagos.

Je to starobylé město a nás samozřejmě zajímá staré město, které je obehnané mohutnými hradbami. 

S ohledem na to, že i zde v roce 1755 zemětřesení srovnalo téměř celé původní město se zemí, procházíme se po relativně mladém městě.

Už několikrát jsem se zmiňovala o silném zemětřesení, které tuto oblast zasáhlo v roce 1755.

Ony byly ty zemětřesení vlastně dvě, ale toto bylo nejsilnější a pak to druhé slabší, ale i to druhé zemětřesení způsobilo značné škody v celé Algarvské oblasti a mnoho měst bylo fatálně zničených.

Mnoho měst lehlo jako domeček z karet. I zde nezůstal kámen na kameni a jen se můžeme dohadovat, co je původní. Řekla bych, že mohutné hradby zčásti odolaly, ale to bude asi tak vše.

Viděli jsme několik dobových perokreseb a bylo to opravdu dílo zkázy. Hodně mi to připomínalo vybombardovaná města z 2. světové války, Varšavu, Berlín. Jen ruiny.

Nicméně nové staré město je moc pěkné a na malou procházku jako stvořené. Asi nejbezpečnější parkování je u vlakového nádraží, kde asi zapomněli dát zákazové značky pro obytná auta, jinak je jich město doslova přecpané.

To, co je tolerováno mimo město, tady může být tvrdě pokutováno a taky jsme na žádném zákazu neviděli stát nějaké kolegy. A na druhou stranu, není důvod zbytečně riskovat. Přes pěší lávku se dostaneme na druhou stranu řeky Bensafrin a už můžeme vstoupit do kamenných uliček a maličkých domků. Vše je krásně opečovávané, všude je čisto a je to tady takové útulné.

 

Vyplatí se jít až na kraj města, kde je kouzelná pevnost.

Dá se vejít dovnitř a dostat se na ochoz pevnosti, ale když my jsme tu byli, měli zrovna polední přestávku a otevírali až za hodinu, a to se nám nechtělo čekat.

P3130375

Prošli jsme si celé město obklopené hradbami, došli až na konec, prohlédli jsme si pláže a pevnost a po pěší promenádě kolem řeky jsme se dostali do přístavu a zpět k autu. Opět jsme ušli krásných 8 km.

Přejíždíme kousek dál na parkoviště u pláže Cabanas, která je jak zjišťujeme je plná jezdců po vlnách po vlnách.

Nevím, jak se přesně tento sport nazývá, ale každopádně, je to pěkný sport. Je tady převážná část všelijak upravených dodávek a jen sem tam se objeví klasické obytné auto.

Večer je absolutní klid. Vycachtaný a unavený mládežníci, většinou z Německa, zalezli do svých aut a spí. O nějakém halasu a diskotékách u aut si můžeme nechat leda zdát. V tomto směru se jich musím zastat, a ještě jak jsem viděla, všichni mají odpadkové pytle a ty nosí do popelnice na pláži.

Takže ani žádný nepořádek, ale kam chodí na toaletu, to mi až takovou záhadou není. I když, abych nekřivdila, několikrát jsme viděli, že mají i ve velice malých vestavbách přenosné chemické toalety, až mě to udivilo, že je do tak malého prostoru ještě nacpou.

I na tomto parkovišti je samozřejmě zákaz, ale opět jsme tu v klidu.

  Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz a nezapomeňte zakliknout pod videem "odebírat". 

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ