int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.3.2022 Sagres - Algarve - Portugalsko

Pomalu, ale jistě jsme se dostali do Sagres, což je městečko na nejjihozápadnějším místě Evropy a hned kousek máme maják Cabo de Sao Vicente a to je přesně to místo, kam jsme několik měsíců mířili.

Jsme v cíli letošní zimy a už se otáčíme směrem k domovu. Tak, ono to s tím otáčením nebude tak žhavé, protože domů dojedeme až na konci května.

 

Podle legend a starých letopisů to byl Jindřich Mořeplavec, kdo vybudoval opevněné město Sagres, kde založil napůl klášterní školu navigace. Zde se vyučovala Navigace, kartografie, astronomie, mořeplavectví a také stavba lodí. Odtud vzešli slavní mořeplavci a objevitelé, kteří uvedli Portugalsko do věku velkých mořeplaveckých objevů.

Na konci 16. století anglický pirát sir Francis Drake ve snaze ochromit španělské zásobování dobyl Sagres a zničil jeho opevnění. To však bylo znovu vztyčeno, opraveno, vybudováno a pak opět díky ničivému zemětřesení bylo vše pobořeno. Opět zde městečko téměř zcela zmizelo.

Pevnost Forteza de Sagres je veliká a za 3 eur vstupného stojí za prohlídku. Jsme opravdu na jihozápadní výspě Evropy a oceán buší do dramatických útesů.

Na jedné z hlubokých děr, která vede až do oceánu postavil slavný portugalský umělec bludiště a když si v srdci bludiště stoupneme na kovovou mříž, slyšíme burácení vln kdesi hluboko pod námi.

Betonové stěny ještě zvuk docela pěkně umocňují a zde bych velmi doporučila Zdendovo kraťoučké video, které celou zvukovou kulisu přiblíží. Normálně jsem se vyděsila.

 

Prohlídneme si celý okruh a můžeme se přesunout k majáku Cabo de Sao Vicente. Jsme pět kilometrů od Sagres a maják je bohužel zavřený.

Opět jsme se strefili a jsme tady v pondělí, kdy je zavřeno. V červeném majáku je údajně moc hezké muzeum, které jsme tudíž neviděli, ale je věnované Sagres a námořní historii Portugalska.

U majáku jsme si jen prošli jeho blízké okolí. A zase jsou tu útesy neskutečně vysoké, oceán neskutečně bouří a buší do útesů a posadit se na chvíli na nějaké pěkné místo je to to nejlepší, co můžeme udělat.

Pozorovat vlny, každá je jiná, každá se jinak láme a jinak opře do útesů. Každá jinak vystříkne do výše, zkrátka, to je divadlo, které se neomrzí a je to zak úžasný zážitek, který bych každému přála. Dneska vím, že přesně toto mi jednou bude hodně chybět, ale zase na druhou stranu, máme cestopis, máme spoustu fotek a budeme mít vzpomínky.

 

Vracíme se zpět k pevnosti, kde je veliké parkoviště, kde je samozřejmě zákaz stání pro obytná auta a kde samozřejmě stojí tak 50–70 obytných aut. Zatím jsme nepotkali jedinou značku povolující stání 48 hodin, jak se všeobecně říká, nic takového v Agarve není.

Jsou jen zákazové značky a teď v zimě poněkud nejistá tolerance. Spíše se všichni tak nějak spoléhají na to, že policie nepřijede a nevyhodí nás.

Na druhou stranu, kdyby tady taková značka byla, musela by každý večer přijet policie, zapsat čísla aut a po dvou nocích hříšníky vyhodit. Tuto praktiku jsme už zažili, v Itálii na pobřeží kousek od Francie, kde skutečně večer přijížděla policie, všechny si nás zapsala a zrovna kolegy vedle nás slušně, ale důrazně vypakovala.

Jenže, to bylo oficiální stání a vešlo se tam 10 obytek, tak to měli za chvilku zkontrolované, ale tady by to byla práce na několik hodin.   

  Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz a nezapomeňte zakliknout pod videem "odebírat". 

Dnešní trasa je: 

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ