int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 18.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.3.2022 Beja - Alentejo - Portugalsko

Kalima nás už opouští a my jsme celý od jemňoučkého písečku. Žlutou oblohu vystřídala tmavá šeď. Sluníčko dneska nevyjde, to ani náhodou. Ale předpověď hlásí na zítřejší odpoledne výrazné zlepšení, tak uvidíme. 

P3160681

Žlutou oblohu vystřídala tmavá šeď. Sluníčko dneska nevyjde, to ani náhodou. Ale předpověď hlásí na zítřejší odpoledne výrazné zlepšení, tak uvidíme. 

P3170701

Zdenda trpí jako kůň, jeho milované autíčko je jako prase a jakmile pomine to nejhorší, hned jedeme do myčky. Bohužel, neviděli jsme tu ani jednu myčku s rampou, v Portugalsku to zřejmě moc nepoužívají, a tak mě opět čeká střešní akrobacie.

P3170709

Jinak se bohužel střecha umýt nedá a nemá cenu mýt auto z boků a nechat střechu plnou prachu. První sebemenší deštík nám na autě vytvoří naprosto příšerné zrzavé krápníky. Jedeme do městečka Beja.

P3170710

Už jsme opustili Algarve a jsme v dalším Portugalském regionu a tím je Alenteja. A opět tu máme spoustu korkových dubů, jak já jim říkám „hambatý stromy“.

P3170691

Když jsem je poprvé viděla a viděla jsem, jak jsou stromy vyloženě svlečené z kůry, jak je jim ubližováno, zděsila jsem se.

P3170694

Ale vše je jinak a dub korkový má neuvěřitelnou schopnost obnovy své kůry a tato odrůda dubu je k tomuto účelu jako stvořená.

P3170693

Ale o tom bude ještě dost času pár slov napsat.

 P3170744

Tady by to už mohlo být mnohem klidnější, co se týká parkování. Aspoň minulý rok to tak bylo, tak uvidíme.

Img_5622

Značně ubylo obytných aut. Beja je malé město, které má opět svojí historickou část obklopenou hradbami. Jak je vidět, tady už si můžeme parkoviště vybírat.

P3170760

Poněkud zmizely zákazové značky, jako by byly výsadou Algarve. Tak parkujeme hned u vstupu do města a jdeme si protáhnout nohy. Beja tak nějak není ničím až tak zajímavá.

P3170749

Je to příjemné město, to určitě, čisté a v slunečném počasí bude působit jistě lépe. Tak to je. Šedivá obloha nepřidá na kráse. 

P3170764

Spousta dlouho zavřených obchodů a poněkud omšelejší domy, než jsme zvyklý vídat. Hodně domků je na prodej a hodně jich je i zadarmo drahých.

P3170742

Zkrátka, Beja je jen na krátkou procházku a jet dál. Ale, my dál nejedeme, protože na okraji města je několik velkých obchodů, kde jsme zahlédli kontejnery s pračkou. Sláva, snad některý kontejner bude fungovat, hlavně potřebujeme, aby fungovala sušička.

P3170741

Zdenda potřebuje nové brýle na čtení, staré mu už odešly do věčných lovišť a pokud to půjde a najdeme kloudnou myčku, umyjeme auto. Je tu taky McDonald’s, a to je v tuto chvíli jediná možnost, jak se připojit na internet.

P3170761

Hlavně, abychom se podívali na poštu, jestli nám konečně po 4 dnech odpoví Vodafone. Máme jejich starou sim kartu, ale obáváme se, že nám jí už neoživí.

P3170766

Moc jsme je prosili o pomoc, protože hned bychom nastartovali tarif, který nám kolegové doporučili a který se jeví jako pro nás  

 P3170758

Pereme a pereme. Zdenda se zhostil úkolu vyprat prádlo za zhruba dva měsíce dokonale, ostatně má už velkou praxi a já jsem se mohla vydat na lov brýlí a okouknout jaké jsou tu ceny potravin.

P3170775

Nakonec jsme použili dvě velké pračky a několik sušících cyklů. Ceny za praní nejsou mírné, ale taky nejsou závratné.

P3170777

Na cestě, když nejde vyprat v ruce a prádlo hezky usušit na sluníčku je to jediná možnost, jak se zbavit špinavého prádla a hlavně, vyprat povlečení, ručníky a utěrky. Těch se nám nakupilo už dost a je spíše problém, kam našpiněné prádlo dát, kde ho uskladnit.

 P3170781

Večer jsme přejeli ještě k McDonald’s, jestli nám náhodou neodpověděl Vodafon, ale neodpověděl.

P3170784

Asi mají klientů dost a dost, a tak je nějací Janáčkovi nezajímají. Napsala jsem ji rozhořčený dopis, ale obávám se, že mi to bude prd platné.

  Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz a nezapomeňte zakliknout pod videem "odebírat". 

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ