int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



18.3.2022 Evora - Alentejo - Portugalsko

Jelikož jsme už v minulou zimu projeli celé portugalské pobřeží, chyběla nám akorát oblast Algarve, na sever se vracíme vnitrozemím Portugalska,

P3180801

abychom projeli to nejdůležitější a viděli snad to nejhezčí, co Portugalsko nabízí.

P3180830

Prohlédli jsme si Beju a dneska míříme do starobylé Évory, která díky historickému jádru města byla zapsaná na seznam světového dědictví UNESCO. 

P3180790

Kalima už odezněla a my se po ránu vrháme na očistu našeho Flíčka.

P3180789

Bohužel, nemají tady rampu, ostatně, v Portugalsku jsme nikde rampu u myček aut neviděli a já holt musím vylézt na střechu.

P3180791

Není to nic příjemného, protože střecha, když je mokrá děsně klouže. Vždycky jsem používala ponožky, abych zmírnila klouzání, ale dneska jsme techniku vylepšili a já mám na nohách Zdendovi Crocs a je to perfektní. Boty vůbec nekloužou a hlavně, není mi zima. Poněkud se tady ve vnitrozemí ochladilo, po ránu máme krásných 12 °C což není moc, ale přes den se oteplí na už příjemné teploty a na sluníčko není o čem mluvit.

P3180832

Je to jen nepříjemné, že člověk neví, jak se obléknout. Celý den mám pocit, že se jen převlékám. Ráno teplý oblečení, pak se začnu různě zbavovat slupiček jako cibule, v poledne se převléknu kompletně do jarního a odpoledne to začne nanovo.

P3180828

Nejhorší je obléknout se do města. Ve stínu je zima, na sluníčku horko a když fouká vítr, jak je otázka, odkud fouká, jestli ze severu, z vnitrozemí anebo z jihu. Je to peklo.

 

Parkujeme vyloženě pár kroků od brány do historické části Évory. Starobylé město je dnaska na seznamu světového dědictví UNESCO a myslím, že zcela právem. Občas je na seznamu památka, která vzbuzuje lehký údiv, ale Évora rozhodně ne.

P3180876

Původně to byla keltská Ebora, to se píše rok 59 př.n.l... Pak zde bylo významné středisko římské Ibérie.

P3180879

Následují Vizigóti, Maurové, královská dynastie Avisů a není bez zajímavosti, že díky francouzskému vojsku, kteří vyplenili v roce 1808 celé město, zmasakrovali obránce a obyvatele, nastal totální úpadek města a jen díky tomu se město dochovalo v původní podobě.

Není bez zajímavosti, že Dianin chrám sloužil v úpadku města jako jatka. Chrám byl začleněn do malé pevnosti a Dórské sloupy obestaveny a tvořili dost nepříjemnou kulisu místu, kde se porážel dobytek.

P3180883

Ale zase na druhou stranu, unikl postupnému rozebírání místními, kteří jak jsme několikrát viděli osud už mnoha chrámů, dokázali rozebrat chrám až do základů a kameny posloužily na stavbu jejich domů.

Většinou lidé kameny neodváželi nijak daleko. Jednou jsme byli ve městě, už si bohužel nevzpomínám, v kterém to bylo, ale bylo to v Řecku, kde si místní rozebrali staré římské divadlo pro několik tisíc návštěvníků na domy, jež si postavili hned kolem divadla.

 Img_5707

Úžasná středověká katedrála Sé je klenotem Évory. Platíme vstupné a jdeme rovnou do ambitu, kde je vstup na střechu katedrály.

P3180956

Uzoučké kruhové schodiště nás dovede na střechu, kde jsou věže katedrály, jež jsou vidět už daleko před městem.

P3180911

Katedrála se začala stavět kolem roku 1186 a její stavba trvala pouhých 60 let. V roce 1497 právě zde byly požehnány vlajky lodí mořeplavce Vasca da Gama.

P3180930

Uvnitř katedrály převládá gotický styl. 

Img_5717

Moc hezké jsou věže, které si můžeme zblízka prohlédnout až na střeše, kde jsou ochozy a všelijaké chrliče a ozdoby.

P3180923

Zajímavá je střecha jedné z věží.

P3180934

Z dálky působí že na střeše věže jsou šedivé kamenné tašky, ale až když jsme blízko, je jasné, že střecha je z kamenných kvádrů, do kterých jsou kameníky tašky vytesané.

P3180935

Každá taška je malinko jiná a je to naprosto úžasná a jedinečná práce.

P3180947

Uvnitř katedrály je maličká zahrada.

P3180964

Samozřejmě, interiér katedrály je úžasný a veliká výška je také závratná. Je to krásné místo.

A už se touláme uličkami Évory, které také stojí za prohlídku. Nemusíme se bát, že zabloudíme, protože celé město je obehnané hradbami a stačí se vždy jen vrátit od hradeb do centra anebo, obejít hradby kolem dokola a ten náš východ dozajista najdeme.

P3180886

Zajeli jsme se podívat na městské stání pro obytná auta. Je tu servisní místo a voda zdarma, ale vracíme se zpět, protože na parkovišti u brány do města máme městský internet.

P3180974

   Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz a nezapomeňte zakliknout pod videem "odebírat". 

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ