int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.3.2022 Estrela - Vila Nova de Paiva - Beira - Portugalsko

Pokud jedeme vnitrozemím Portugalska, tak bych rozhodně doporučila Národní park Serra de Estrela, ovšem, musí být pěkné počasí.

P3221247

Bohužel, předpověď není nijak valná ani na další dny, tak nemá cenu čekat, až se mraky rozpustí. Proto jedeme do hor a do mraků. Bohužel, skoro nic nevidíme, jen stoupáme do skoro 2000 m.

Parque natural da Serra dy Estrela, je jeden z prvních chráněných parků v Portugalsku. S plochou 888 km2 je největší přírodní rezervací v Portugalsku.

Všude kolem nás je neskutečná krása, jenže, my ji bohužel nevidíme.

 

Louky poseté ohromnými balvany, ledová jezírka. Dokonce je tu jedno unikátní jezírko, kam jsme se chtěli podívat, ale v mlze, kdy nevidíme na pár metrů vůbec nic, to nemá cenu.

 

Takže jsme se jen vydrásali do krásných finálních 1700 m a jedeme dolů.

Projeli jsme si celý přírodní park Estrela, byli jsme kousíček od nejvyšší hory Portugalska Torre Estrela 1993m z které jsme neviděli vůbec nic. Ale holt, každý den není posvícení.

Jedeme snad 40 km z kopce, tak si Zdenda nezoufá, protože klesání je vcelku pozvolné a jedeme skoro zadarmo.

Pravda, při nynější ceně nafty je to příjemné. Nejvyšší hora Portugalska láká každou zimu ohromné spousty návštěvníků, kteří mají jedinečnou příležitost sklouznout se na sněhu.

Estrela je jediná hora a jediné místo v Portugalsku, kde spolehlivě každou zimu napadne sníh. Ekologové a ochránci si zadoufají, lidé se radují ze sněhu a pramálo se zajímají o dopady na okolní přírodu.

Ale tak to holt je. Jakmile začneme klesat, mlha a mraky zůstávají nad námi a světe div se, občas i zahlédneme něco málo do dáli.

Až k obědu jsme se dostali do 1000 m a tam už se na nás usmálo štěstí, jednak v podobě naprosto úžasného parkoviště a hlavně, sluníčka.

Je docela chladno, a i když kamenný stůl s lavicemi by nás normálně zlákal k posezení u oběda venku, máme jen otevřené dveře a jíme uvnitř. Portugalsko je opravdu zemí mnoha tváří.

Na jedné straně opuštěné, prázdné vesnice a na druhé opečovávané opuštěné kamenné domky. Těch je cestou několik a jsou neskutečně krásné.

Myslím, že se v domcích docela určitě nebydlelo, teda asi, možná, ale domnívám se, že to jsou pastevecké domky, které sloužili pastevcům na noc. V této oblasti se lidé živili pastevectvím a ženy doma tkaly z vlny ovcí látky, které prodávaly na trzích ve městech.

Dneska už se pastevectvím v horách zabývá málokdo. Domy se proměnily v ubytovací zařízení pro víkendové návštěvníky a letní hosty. Celé území je protkáno turistickými cestami, které jsou mnohdy velmi hezky udržované.

Hlavně, cestou je spousta takovýchto parkovišť, kde jsou i grily a kde můžeme strávit část víkendu. Množství krásných domů nabízí ubytování. Další krásné domy na neskutečně úchvatných místech jsou zdevastované a opuštěné. Takže ano, docela určitě je to tu krásné, pokud je teda vidět a není všude kolem nás mlha jako mléko a cesta po silnice N232 je vyloženě zážitková. Dojeli jsme do maličké vesnice Vila Nova de Paiva, kde máme volný internet WIFI4EU.  

 Co to je za internetové připojení? Už mnohokrát jsme se připojili na tyto wifi sítě a už dříve jsme se zajímali, jak to funguje a kde ty sítě hledat. Je to zajímavé převážně pro cestovatele, kteří mají omezená data od svých operátorů. O co se teda jedná? „Evropská komise pro informatiku prostřednictvím WiFi4EU propaguje bezplatné Wi-Fi připojení pro občany a návštěvníky na veřejných prostranstvích, jako jsou parky, náměstí, veřejné budovy, knihovny, zdravotní střediska a muzea po celé Evropě.

 P3221373

Rozpočet iniciativy WiFi4EU byl 120 milionů EUR jen v letech 2018 až 2020. Podpoří instalaci nejmodernějších Wi-Fi zařízení v centrech komunitního života.“

Zde je odkaz na databázi WIFI4EU https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/list-municipalities  

Postup při využití takového to připojení. Na svém internetu si zjistíme, jestli v obci nebo městečku kolem nás není náhodou už tato služba, přejedeme do dané vesnice, stoupneme si šikovně na místo, kde je signál nejsilnější a pak jí můžeme zcela legálně využít.

Můžeme pracovat, můžeme si na cizím internetu naplánovat návštěvu míst, která nejsou v průvodci, můžeme si naplánovat trasu, můžeme si stáhnout nějaký filmík anebo jen, podívat se na zprávy a jet dál. Obyčejně ve večerních hodinách je připojení nejslabší. Nejsilnější signál je po ránu.

 Dnešní trasa je: bude dodána později. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ