int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.3.2022 Termální prameny v Bande - Španělsko

Pomalu a jistě se blížíme k hranicím Portugalsko x Španělsko, a to je pro nás skvělé.

Opět budeme mít internet od Symia a protože jsme ho vypotřebovali málo, mnoho nám ho v rooming nenechali, tak se nám napočetl přebytek z minulého období do nového a teď se můžeme pro změnu v internetu koupat.

Je to děsný a až když připojení není, tak teprve zjišťujeme, jak internet ke každodennímu životu potřebujeme.

Samozřejmě, to se netýká cestovatelů, kteří jedou na dovolenou a od internetu si velmi rádi odpočinou. Někteří dokonce odmítají vzít na dovolené telefon do ruky, to plně chápu, ale když jsme na cestě déle, je to jinačí.

Přeci jenom, potřebujeme se podívat, jestli silnice, kterou chceme jet je pro nás průjezdná, jestli stoupání není tak krkolomné, že zkrátka nezlomíme auto v zatáčce vejpůl. Podíváme se na předpověď počasí, jestli máme den počkat nebo jestli bude hnusně celý týden. Podíváme se, co se děje jak u nás, tak ve světě.

Podíváme se přes skype na vnučku a kouzelně si s ní požvatláme. Podíváme se do pošty, jestli není nějaký průšvih, který nesnese odklad a který zase díky internetu a datové schránce můžeme rychle vyřešit.

Zkrátka, je toho hodně, ale blýská se na lepší časy.

Jakmile vlítneme do republiky, což bude koncem dubna, tak hned v prvním městě dojdeme do Vodafon a za 599.- Kč si koupíme jejich tarif s internetem, který jak máme informace od kolegů, je sice v zahraničí omezen na 64 Gb, což je paráda,

ale není omezen časově, to je novinka, která při našem odjezdu na podzim ještě nefungovala.

P3241629

Je tam sice pomalejší rychlost, ale zase, jak nám kolegové řekli z vlastní zkušenosti, rychlost je údajně plně dostačující na koukání na filmy v Netflix anebo normální, běžné používání.

Což je důležité. Vodafone má ještě jeden totožný tarif s rychlejším připojení, ale ten stojí bez koruny 900.- Kč, a to už se nám dávat nechtělo, protože když to vezmu kolem a kolem, tak roční útrata za internet dosáhne částky naší běžné měsíční útraty.

 

Projíždíme krásné území přírodního parku přímo na hranicích se Španělskem a jedeme do známých přírodních lázních v Bande, kde jsme se v minulém roce setkali s přáteli Zdendou a Alenkou a jeli Portugalskem dolů. Teď tam budeme sami.

Naštěstí, máme kouzelný den a tak se nám cesta nádherně vydařila.

Hned za hranicemi je městečko Bande, kde jsou lázně, ale v minulém roce byly zavřené a bazén vypuštěný, ale to byl kovid všude.

Dneska jak jedeme okolo, venkovní volně přístupný bazén je napuštěný, koupou se v něm lidé a tam kde jsme s přáteli stáli osamoceně, je nějaký 5 obytných aut.

Ale my jedeme na jiné lázně. Kousek za městečkem je další směrovka a další možnost koupání, ale mnohem lepší. Jen musíme jet pomalu abychom odbočku nepřejeli.

Prudký sešup dolů k umělé nádrži, kde jsou staré římské lázně. Kde se nachází Pozůstatky římského tábora Aquis Querquennis. Jsou tady naprosto úžasné horké prameny, které využívali místní už v hlubokém středověku, ale až římští dobyvatelé dali místu řád a vystavěli tu kamenné lázně. Několik bazénů se plní horkými prameny různou silou. Některé bazény jsou chladné a některé tak horké, až se mě z horké vody udělalo špatně a jedna paní tady dokonce omdlela. Je potřeba být opatrný a pokud nesneseme ten nejteplejší bazén který má 42 °C pak jsou na výběr chladnější bazény.

Nejlepší je jakési vanové centrum. Kamenné vany jsou napájeny kamenným korýtkem, kterým teče horká voda. Přísun minerální vody jen regulujeme kamínky, které položíme na přítok.

Po chvíli se nám voda ve vaně ochladí, když kamínek uvolníme, horká voda nám opět nateče do vany, a tak si hrajeme s teplotou vody ve vaně.

 

Jsme vlastně na břehu řeky Limia, kde je také umělá nádrž As Conchas.

Bohužel, když je nádrž plná, římské lázně zmizí a pak si termální vodu užívají maximálně ryby.

Ale když je nízký stav nádrže, dveře se tady netrhnou. Je nás tady průběžně tak 8 obytných aut a odpoledne přijíždějí místní na vykoupání, ale ty do večera odjíždějí a pak je tu božský klid. Večer bereme baterku, a ještě se jdeme před spaním vykoupat. Je to úžasné. Naposledy podobné termální prameny jsme měli v Thermopylách, ale to už je hodně dávno, to je přímo pravěk.

 

Termální voda, protéká rychlostí 14 litrů za sekundu a má teplotu 46º.  Je středně mineralizovaná a nezapáchá. Je vhodná k léčbě spousty nemocí jako je, revmatismus, artritida, onemocnění jater, kůže, trávicího systému a dýchacích cest.

 P3241684

Tak se koupeme a koupeme a koupeme. Je to báječný a pokud někdo pojede kolem, vřele doporučuji zastavit a věnovat se očistě těla i ducha.

Parkoviště je velmi příjemné, pokud je méně aut a stojíme v první řadě těsně nad bazény, auto máme v absolutním bezpečí, stále na něj vidíme, ale kolegové odjíždějí a přijíždějí, takže stačí chvilku počkat a přesunout se.

Dají se tu rozložit křesílka a můžeme se kochat výhledy na vodu nádrže As Conchas.

Přeji všem příjemný zbytek den.

Dnešní trasa je: bohužel, velitel vozu ji nedodal, bude později. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ