int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



30.3.2022 Burgos - Vitoria - Baskicko - Španělsko

Dalším městem, které navštívíme je starý historický Burgos.

Img_6157

Město ve středověku vzkvétalo i díky tomu, že leží na historické hlavní trase do Santiaga de Compostela, Camino de Santiago, takže tudy procházeli poutníci z celého tehdejšího známého světa a samozřejmě, Burgos bylo i významné obchodní město na známé trase.

Img_6081

Ale nejen tím je Burgos známý, hlavně je tu ohromná katedrála, která je nyní zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO.

P3302017

Dneska je to obrovská stavba, ale původně začínala velmi skromně, jako románský kostel, ale v roce 1221 se práce rozjeli a my dneska můžeme obdivovat výsledek. Je naprosto neuvěřitelné, že stavba trvala pouho pouhých 40 let.

P3302007

Už jsme viděli opravdu velkou spoustu katedrál, ale i mnohem menší katedrály se stavěly kolem stovky let a tady to stihly za čtyřicet.

P3302011

Až když jsme uvnitř katedrály, tak teprve si uvědomíme ohromnou monumentalitu obrovské stavby. Už z dálky vidíme dvojici chrámových věží, které jsou vysoké 84 m, ale uvnitř se katedrála pyšní nebývalou výzdobou.

P3302018

Uvádí se, že dvě věže představují bohatě zdobený gotický sen obklopený mořem neméně zdobených věžiček. Množství balkónků, terásek, chrličů, všelijakých soch a nádherných kamenných dekorací zdobí kde jaké místečko na střeše katedrály.

P3302022

Ta je hlavně ohromně rozlehlá a najdeme zde snad vše, co mnohým katedrálám jednoduše chybí. Velkou zahradu a spoustu kaplí, kdy se v každé kapli něco ukazuje, množství oltářů a mramorových hrobů.

P3302054

Zkrátka, katedrála v Burgosu může jen mile překvapit.

Img_6101

Vstupné je 8 eur, což není málo, ale tady se vyplatí zaplatit vstupné a celou katedrálu i s přilehlým muzeem prohlédnout.

P3302025

Každá kaple je nějak tematicky zaměřená a asi nejhezčí je ohromná kaple s hvězdicovým stropem, překrásným zlaceným oltářem a hrobkou známého žoldáka El Cida.

P3302035

Starý film se Sofií Lorenovou vykreslil El Cida jako romantického bouřliváka, veskrze kladnou postavu, ale realita je úplně jiná. El Cid, správným jménem Rodrigo Diaz se narodil ve vesničce kousek od Burgosu a tak nějak se mu povedlo po smrti Ferdinanda I čeřit kalné vody ohledně královského následnictví.

P3302033

Což mu vyneslo nucený odchod z Kastilii do vyhnanství. No a jelikož stran svého zaměstnavatele neměl žádné skrupule, nechával se náš milý Rodrigo zaměstnávat kdo o něj měl zrovna zájem.

P3302042

Hlavně, vynikal velkou silou a obrovskou odvahou což mu vyneslo velké jméno. Brzy si začal říkat El Cid, což je z arabštiny ze slova „sidi“, náčelník, velmož a jeho moc stoupala, a hlavně rostlo jeho bohatství. Tak postupně sloužil mnoha vládcům ať už muslimským nebo křesťanským.

P3302024

Zkrátka, kdo zaplatil víc a lépe. Neví se, zda se v El Cidovi postupem let a jak stárl probudila loajalita ke křesťanským vládcům anebo v návalu jasnozřivosti usoudil, že budoucnost Španělska tkví v křesťanství, ale nakonec se dal do služeb Španělských křesťanských vládců a pomohl získat zpět Valencii od muslimů, prohlásil se za jejího vládce a jak to vypadá, na vrcholu sil se zde oženil a usadil.

P3302040

Z bouřliváka se stal ctihodný občan a ve Valencii také zemřel. Až později byly jeho ostatky převezeny do Burgosu a zde je také spolu s manželkou pochován v nádherné, okázalé mramorové hrobce.

P3302052

Řekla bych, že El Cid si uměl života užít.

P3302012

V jedné kapli je i překrásná socha poutníka, která je, jak jinak vyzdobena množstvím mušlí hřebenatky,

P3302014

která je znakem poutníků do Kompostely.

 P3302057

Muzeum je poněkud jiné, než jsme na katedrální muzea už zvyklí.

P3302087

Většinou jsou v prostorách muzea vystaveny vyšívané ornáty, mešní kalichy a všemožné monstrance, ale tady jsou hlavně i 500 let staré knihy.

Img_6135

Obrovské zrestaurované knihy jsou buď zpěvníky nebo kapitoly z bible. Obrovské svazky vážící i několik kil jsou vystavené tak, že si na ně člověk až může sáhnout, ale to si hned tak nikdo nedovolí.

Img_6136

Tak obdivujeme překrásné knihy a jejich iluminace. Další zajímavostí jsou dvě obrovské, zrestaurované tapisérie.

P3302074

Je to stejné jako s knihami, tady důvěřují lidem, že nic nepoškodí, a tak jsou tapisérie na zemi a my si můžeme prohlédnout pomalu každý uzlíček. Je to neuvěřitelná práce, a hlavně mistrovství těch, kteří ty tapiserie před skoro 400 lety vytvořili.

Img_6130

Právě i díky tomu, že se na tapiserie nedíváme hrozně vysoko nebo s patřičně dalekým odstupem a můžeme si je prohlédnout z té nejmenší vzdálenosti,

 P3302088

konečně obdivujeme jemné detaily a naprosto neskutečnou přesnost a ohromné množství perfektně vyvedených detailů. Zkrátka, katedrální muzeum nás ohromně překvapilo.

 P3302106

Prošli jsme si staré město a pár uliček a jdeme zpět k autu a jedeme dál.

P3302102

Opět jsme našlapali pár kilometrů, tentokrát jich bylo víc jak 8 km, 

Img_6147

a to jsme včera dali skoro stejnou vzdálenost po Leonu.

P3302123

Dneska ještě přejíždíme do Victorie a zítra zase do města na dlouhý výšlap.

P3302129

Pravda, poslední dny jsme se spíše váleli v termálních lázních, tak musíme trochu, no poslední dobou je ho poněkud více,

P3302131

toho váhového přebytku ze sebe setřást. Takže, nic co by nám jakkoliv uškodilo.

 Přeji všem krásný den.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz a nezapomeň zakliknout "odebírat". 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ