int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



2.4.2022 Étang de Lacanou - Gaskoňsko - Francie

Honem ještě poslední nákup v Mercadona,

Zdenda podle aplikace našel naftu za skvělou cenu a vjíždíme do Francie.

Počasí se poněkud umoudřilo, dneska je krásně, oproti včerejšku nesněží, což kvituji s povděkem. Vjíždíme do Francie do oblasti Francouzské Baskicko,

P4022395

a to mi zase připomíná osvěžit si paměť ne jenom o tom, za co bojovali Baskové a co to byla ETA, ale hlavně pátráme o historii Gaskoňska, které už dávno jako Gaskoňské vévodství, oblast, zmizelo.

P4022401

Báječný spisovatel Alexander Dumas a jeho Tři mušketýři. Všichni známe odvážného Gaskoňce D´Artagnana, ale kde to Gaskoňsko vlastně je?

V celém dvoudílném průvodci od Lonely Planet Francie není ani zmínka o Gaskoňsku. Nebo je to fiktivní země ze staré Francie?

 P4022413

D´Artagnan skutečně žil v Gaskoňsku a skutečně sloužil králi jako mušketýr a Gaskoňsko skutečně existovalo, ale pouze do roku 1453. Tak trochu málo historie.

 P4022406

Počátky Gaskoňska sahají až do raného středověku. Prapůvodní Wasconie byla vytvořena franskými Merovejci jako pohraniční marka pro jejich Franskou říši, hraničila s říší Vizigótů a po jejím pádu se stala dějištěm vpádu muslimů do nitra Evropy.

Po sériích povstání proti Frankům, znovu nabyté svobody a její opakované ztráty, bylo Gaskoňsko v roce 1053 dobyto Akvitánským vévodstvím.

Spolu s Anglií a dalšími pevninskými vévodstvími tvořily součást velké říše Anjouovců (Plantagenetů). Od roku 1204 si titul gaskoňského vévody přisvojili angličtí králové této dynastie.

P4022417

 Gaskoňské vévodství až do Stoleté války mezi Anglií a Francií náleželo ke kontinentálnímu panství Plantagenetů, jenže během Stoleté války, která skončila porážkou Anglie a ztrátou všech jejích pevninských území ve prospěch Francie, bylo i Gaskoňsko dobyto a připojeno k Francii, a to králem Karlem V. Francouzským. A teď přijde to, proč nemůžeme už nikde nalézt kdeže to Gaskoňsko vlastně je.

P4022412

 Gaskoňsko/Vasconie (zelená) v roce 1150 s hlavním městem, kdo by to byl řekl, Bordèu (Bordeaux)

P4022403

V roce 1453 bylo plně začleněno k Francii v rámci vévodství Guyenne (zkomolenina Akvitánie) a jako samostatný státní útvar přestal definitivně existovat.

Až do Velké francouzské revoluce bylo Gaskoňsko jednou z francouzských provincií.

P4022427

 Takže ano, celý dnešní den jedeme bývalým Gaskoňskem a je to vážení příjemný pocit.

P4022426

 Dojeli jsme na pěkné místo na břehu jezera Étang de Lacanou u maličkého městečka Lacanau, kde je moc hezké parkoviště a kde asi nikomu nevadíme.

P4022441

Zítra by se za námi měli stavět kolegáčkové Dušan s Ivou,

P4022444

se kterými jsme se už potkali ve Španělsku, pak v Portugalsku a teď na naší i jejich cestě naposled ve Francii.

P4022437

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz a nezapomeň zakliknout, Odebírat. 

Dnešní trasa byla:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ