int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



3.4.2022 Étang de Lacanou - Gaskoňsko - Francie

Je ziminka. Přesto, že jsme pár kilometrů od oceánu a vlastně v nulové nadmořské výšce je tady taková zima, že máme jinovatku na oknech.

P4022439

Takže, žádná sláva a musíme topit. Vedle nás stojí naprosto luxusní obytný vůz.

Img_6271

Dva statní valaši se pasou na louce hned za námi, dvě slepice pobíhají kolem, dva velcí psi leží pod koly maringotky, velká kočka je na řemínku, napočítala jsem tři děti od dvou let do zhruba osmi, rodiče a spousta věcí jako jsou postroje pro koně, koňské deky a tak podobně okolo.

P4022444

Je neuvěřitelné, co vše se do tak malé maringotky vejde. Krásná slepičárna je přidělaná na zadku povozu a slepice jsou pěkňoučké.

P4022441

Všechno mají naši sousedi a kolegové takové pěkné.

Img_6270

Děti jsou úžasné, koně hned po ránu vyhřebelcované, kopyta vyčištěné, slepice zahnané do kurníku, psi vyskočili nahoru a

Img_6275

koně jsou zapřažený v postrojích a kolegové odjíždí. Spousta místních se přišla rozloučit.

Img_6276

Samozřejmě všichni mávají a přejí šťastnou cestu. Tak, co si budeme povídat, je to taková malá atrakce a zpestření.

Img_6281

A to jsem zapomněla ještě říct, ráno jim krásně z komínku kouřilo a mrazivý vzduch byl provoněn dřevem. 

P4022431

Přijeli Dušan s Ivou a my jdeme na velkou procházku kolem jezera. Nakonec jsme ušli krásných skoro 11 km. Ale k večeru zase odjíždějí.

 P4032454

Dneska jsem vařila novinku a tou je italská Frittata. Ideální jídlo na cestách, kdy se dá spotřebovat vše, co už nám v lednici překáží.

 P4022429

Frittata – vaječná omeleta na sto způsobů.

Frittata je italské jídlo podobné omeletě, liší se ale způsobem přípravy, kdy se přímo do vajec přimíchává zelenina, sýry, těstoviny, brambory, prostě to, na co máme zrovna chuť a hlavně, co zrovna máme v ledničce.

 P4032462

4 ks vejce + 2 hrsti čerstvého špenátu nebo listového zmraženého, můžeme použít mladé kopřivy + 2 ks rajčat + pepř + sůl + 2 lžíce oleje +sýr (Italové používají měkký kozí sýr)

 P4032463

Rajčata nakrájíme na plátky a orestujeme je na troše olivového oleje (neřešíme, použijeme jaký máme) z obou stran a přendáme na tácek. Rajčata hlavně před restováním nesolíme, pustily by zbytečně vodu, ale díky restování budou pak báječně chutnat.

 P4032464

Vejce rozkvedláme v kastrolku, osolíme, opepříme a přidáme špenát nebo nasekané kopřivy a dál se fantazii meze nekladou. Do směsi můžeme přidat nastrouhaný sýr, zbytek uvařených brambor nebo těstovin. Můžeme použít hrášek, kukuřici, na másle podušenou rozmrzlou zeleninu z pytlíku. Frittata je v tomto směru velmi benevolentní, ale základem jsou aspoň dvě hrsti špenátu.  P4032465

 Na pánev, kde jsme osmahli rajčata přidáme ještě krapet oleje a nalijeme směs. Pomalu smažíme a jakmile nám směs začne seshora tuhnout, opatrně ji převrátíme, můžeme si pomoci talířem.

P4032468

Poklademe osmažená rajčata, posypeme strouhaným sýrem a pomalu smažíme, dokud není omeleta dostatečně opečená i ze spodu.

P4032466

Přesuneme na talíř, rozkrájíme jako pizzu a už můžeme baštit.

P4032472  

Přeji všem, dobrou chuť. 

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz a nezapomeň zakliknout Odebírat. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ