int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



5.4.2022 Cubzac les Ponts - Francie

Dneska potřebujeme doplnit plyn a chci hodit oko do nějakých větších potravin, jak se tady pohybují ceny od doby, co jsme tu nebyli.

 P4052521

Co nás velmi zaujalo jsou ceny plynových lahví. Perfektní stojany, kde si můžeme kdykoliv vyměnit láhev, vrátit prázdnou a koupit si plnou. Vše je skvěle intuitivní, nemusíme se bát, že výměnu nezvládneme, ale cena je pro mne přímo astronomická. Pravda, už jsme maličko ztratili kontakt s cenami v Čechách a opravdu nevím, kolik dneska stojí výměna jedné 10kg lahve, ale 40 eur i mě přijde trochu moc. Víme, že ve Španělsku stojí 10 kg láhev LPG 15 eur, ale v Portugalsku, jak nám řekli přátelé co právě z Portugalska přijeli a lahev tam měnili, tak v Portugalsku už stála jednou tolik, 30 eur, ale stále cenově vítězí Francie. My jsme tankovali LPG u stojanu za 0,67 eur za litr u této čerpací stanice ze které jsou fotky se stojany.

P4052522

Tady bych řekla, že cestovatelé by měli velmi zvážit pořízení plnících hliníkových flašek nebo pokud to jde, plnících nádrží pod auto. My jsme si pořídili plnící lahve hned, ještě před odjezdem. Cena tenkrát byla 22 tisíc korun a určitě se nám investice už dávno, dávno vrátila. Dvě hliníkové 10 kg flašky + duokontrol + práce + revize. Sadu nástavců pro celou Evropu jsme kupovali zvlášť a stála cca 300,- Kč. Minimálně je to o komfortu, který jsme tím získali.

P4052513

Vlastně po celé Evropě s výjimkou Finska, kde se plyn do aut jednoduše netankuje vůbec, jsem všude bez problémů plyn natankovali. Nemusíme řešit typ lahve té které země, nemusíme se trápit s tím, že když ze země odjíždíme, kde láhve vrátíme a zase, nemůžeme je vrátit, protože by nám v tu ránu nešla lednice, topení, sporák. Není to tak jednoduché. Svoje lahve máme prázdné, koupené cizí máme ještě s plynem a před námi je třeba tří denní cesta domů. Budeme tedy buď bez plynu nebo si domů odvezeme do sbírky další láhev, kterou nám zase u nás nikde nevymění. Nebo se můžeme zařídit jako naši báječní přátelé Alenka se Zdendou, kteří mají topení na naftu, lednici na elektřinu ze solárních panelů a na vaření si sebou vezou malé dvoukilové lahve, které jednak pohodlněji rozstrkají po autě, ale hlavně oni jedou na tříměsíční cesty a přesně ví, že jim jedna dvoukilovka vyjde na měsíc vaření. Pokud ovšem pojedeme na delší dobu a toto vše nemáme, tak bych opravdu doporučovala zamyslit se nad investicí do plnících lahví nebo do nádrže na plyn. My jsme původně chtěli mít nádrž, ale vzhledem k našemu podvozku jí pod autem mít nemůžeme a jediná možnost umístit nádrž do kufru taky padla díky bezpečnostním předpisům, jak a k čemu nádrž musí být připevněná. U nás by to znamenala prodloužení podvozku o další železa, který by nám zase zvedla váhu a co si budeme povídat, už tak jsme přetížený až hanba a takovému Rakousku se vyhýbáme velikým obloukem. Setkali jsme se s cestovateli, kteří zásadně kupují butan, ten dražší s tím, že nechtějí mít problémy s lednicí nebo se sporákem a nedej bože s Trumou. Další je argument, že prodejce vyloženě trvá na tom, aby se používal na spotřebiče butan, jinak na ně nebude platit záruka. Nevím, ale my jsme kupovali nové auto, sice je to už více jak 7 let, ale nikdo nás takovým nesmyslem neobtěžoval a ani jsme nikdy neslyšeli od kolegů, že by díky používání klasického LPG měli někdy nějaký problém s hořákem lednice nebo že by jim špatně fungovala Truma a nedej bože sporák.

P4052515

Tady bych asi řekla že je to spíše o náhodě anebo, když už si opravář neví rady, tak závadu svede na používání LPG. Ještě musím zmínit, že my jsme nikdy nebyli ve větších mrazech jak v mínus -5°C a do prostoru kde jsou bomby může Zdenda otevřít výfuk teplého vzduchu a láhve se nám stále drobet ohřívají. To bych asi pro velké zimy udělala.

P4052516

Zdenda protáhnul hadici od topení v místě blízko prostoru kde jsou láhve, do kaslíku udělal díru, kam protáhl prodloužený výfuk topení. Zevnitř auta může klapkou výfuk bud otevřít nebo zavřít, a tak máme v případě potřeby plynové láhve aspoň trochu vyhřívané. Ale jak říkám, v hlubokých mínusových teplotách jsme nikdy nebyli, ale je spousta kolegů, kteří jezdí na hory a jen s LPG.

P4052519

Měli jsme problémy s lednicí, jednak jsme jako začátníci nevěděli, že je potřeba občas pročistit komínek od lednice a pak, když už do trysky, to je takový mrňavý kalíšek s miniaturní dírkou, tak že do té trysky se ničím nedloube, neřkuli, jehličkou se otvor rozhodně nezvětšuje.

P4052520

To je zkušenost za 6 tisíc korun, kdy nám Dethleffs do Albánie posílal novou trysku, protože jsme se snažili smítko vydloubnout jehlou, a přitom stačilo trysku profouknout třeba pumpičkou na kolo.  S Trumou jsme problém neměli nikdy a se sporákem také ne. Nestalo se, že bychom natankovali nějaký špatný plyn a některá z těch tří věcí nefungovala, jak má.

P4052534

Ale zpět k cenám plynu. S ohledem na situaci v Evropě, s ohledem na to, že se všichni budou snažit zabezpečit plyn jinak než z Ruska, domnívám se, že cena plynu dále poroste a pak je otázkou, zda platit plyn v lahvích anebo investovat buď do nádrže, která je lepší s ohledem na větší objem a můžeme tak natankovat víc plynu stejně jako plnící láhve u čerpací stanice, kde je nejlevnější anebo si pořídíme dvě hliníkové plnící lahve, které opatříme duokontrolem a můžeme bezpečně jezdit i za jízdy s neuzavřenými láhvemi.

P4052537

Asi bych tímto téma ceny plynu v lahvích anebo na čerpacích stanicích, zda investovat do plnících lahví nebo nádrže uzavřela. 

P4052539

Myslím, že to už je na zvážení každého, jak se s touto situací popasuje, ale rozhodně bychom si měli cestování co nejvíce zpříjemnit, ulehčit a zároveň pokud to jde i maličko ušetřit nějaké to euro.

 P4052544

A zatím co jsem probírala plyn horem dolem, dojeli jsme do městečka Cubzac les Ponts, kde mají překrásný most od pana Eiffela. Oblouky pod Eiffelovým mostem působí jako gotické katedrální oblouky.

P4052541

Je to působivé dílo. Městečko ač miniaturní má i vyhrazené malé karavanové stání pro dvě obytná auta hned u řeky.  

P4052523  

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ