int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.4.2022 Les Mathes - Bordeaux - Francie

Už třetí den po sobě máme příšerně ošklivo, a tak jsem cestu ani nefotila a když jsem už něco vyfotila, tak to dopadlo asi takto.

P4082623_2

Nárazový vítr je hodně nepříjemný a permanentní déšť, no raději ani nemluvím. Fuj. Za tři dny jsme se dostali až do oblasti Bordeaux a dneska jsme dojeli až do městečka Les Mathes.

P4082633

Zítra by se už mělo maličko zlepšit počasí a máme v plánu dva výlety na kolech, než se zase podle předpovědi přiženou mraky a bude opět pršet.

A protože není počasí na výlety, uděláme si dneska maličký výlet do potravin jak Španělský, Portugalských a teď protože už jsme ve Francii, tak i pár postřehů odtud.

Olej, komodita, potravina, která hýbe snad celou Evropou. Úsměvné bylo, že jsme chtěli domů přivézt španělský olivový olej, a tak jsem naprosto logicky nechala nákup oleje na poslední chvíli. Jenže ouha. Vůbec mi nedošlo, že by mohl být nějaký problém, protože oleje jak obyčejného, tak olivového bylo ve Španělsku dostatek. Vždyť Španělsko je obrovským producentem olivového oleje a zrovna tak slunečnicového.

Nahrnula jsme si to do jedné z posledních Mercadona, kde obvykle nakupuji a nestačím se divit. Slunečnicový olej, který jsem chtěla dokoupit jen pro sebe do kuchyně není vůbec a olivový jen ten nejdražší v půllitrovém balení, a to jsem nechtěla. Jedeme do dalšího města, kde už olej byl, ale z ceny mě málem omylo.

Obyčejný, ten nejhorší olej, fritovací či jaký, ani slunečnicový, nebo řepkový stojí 3.99 eur a rafinovaný olivový, to je ten, co je lisovaný za vysokých teplot, veškeré vlastnosti olivového oleje jsou zničené, který je následně dobarvovaný, dochucovaný a vlastně je snad lepší koupit rovnou slunečnicový tak stojí 4.35 eur.

Azeite - olej

Img_20220320_110355_2

Slunečnicový olej běžně kupuji v Mercadona za 1.20 a Virgin Extra těsně pod 4 eura. Zájemci o informace o kvalitách, zpracování a všeho kolem Olivového oleje odkazuji na článek, který jsem v potu tváře napsala. Stačí si najet na kapitolu Zajímavé – „Španělsko = olivový olej“ a pokud si to někdo přečte celé, tak zjistí, proč nemá cenu kupovat olivový olej, kde je napsáno RAFINERA. Aspoň kousek z článku........

Španělsko =  Olivový olej

Olivove-oleje-1

Tak jako spousta jiných lidí, i my máme drobet zmatek v kvalitách olivového oleje. S blížícím se odjezdem do vlasti České bychom rádi přivezli domů rodině a přátelům pár lahviček kvalitního olivového oleje, ale mohli bychom také přivézt v dobré víře něco hodně nekvalitního. Takže se zkusíme v těch kvalitách maličko zorientovat a ke konci uvedu, co vše může ovlivnit kvalitu olivového oleje.

Oliv-olej

Nejdříve si řekneme, jaké máme druhy:

  • Extra panenský olivový olej – extra virgin - nejvyšší kvalita
  • Panenský olivový olej – o něco méně kvalitní sourozenec extra virgin
  • Olivový olej – směs panenského a rafinovaného olivového oleje
  • Rafinovaný olivový olej - vyrábí se z panenských olivových olejů prostřednictvím rafinací
  • Olivový olej z pokrutin – vyrábí se zpracováním olivových pokrutin vyloučených z olejů v průběhu reesterifikace, způsob zpracování pomocí rozpouštědel nebo fyzikálních procedur.

 Olej z pokrutin pak výrobci prodávají pod následujícími označeními:

    1. Surový olivový olej z pokrutin – je určen pro rafinaci a konzumaci, ale i pro technické účely
    2. Rafinovaný olej z pokrutin – vyrábí se z pokrutin za pomoci rafinačních procesů
    3. Olivový olej z pokrutin – obsahuje směs rafinovaného oleje z pokrutin a panenského olivového oleje

 Postupně proberu, co jednotlivé výrazy a označení znamenají.

Images-3

 Když už máme lahev v ruce, hledejme na ní údaje o aciditě olivového oleje. 

A tak dál, přejdi na článek.

Další zajímavostí je chleba. Samozřejmě jsme zaznamenali, jak roste cena chleba u nás doma a vždy jsem tvrdila, že v Čechách máme snad nejlevnější chleba v Evropě.

Lidl je jak ve Španělsku, tak v Portugalsku nejlevnější prodejna potravin a ve Francii je úplně nejlevnější a chleba si můžeme koupit aspoň za trochu rozumnou cenu. Ale co je to rozumná cena? Kilo chleba ve Španělsku je za 66.- Kč a za tuto cenu ho kupujeme stále. Většinou to střídám, jednou koupím klasický bílý, ale spíše kupuji celozrnný.

Ve Francii už je ten samý chleba také v Lidl maličko dražší. Tam už stojí kilo chleba téměř tři eura.

Zelenina je kapitola sama o sobě. Celou dobu kupujeme banány na ráno do musli s mlékem za 0,90 eur, ale najednou ve Francii už stojí 1.89.

Rajčata, která jsem celé Španělsko nakupovala za 1.30 eur najednou v Portugalsku stojí 1.99  - 2.20 a ve Francii už krásných 2.99 eur.

Img_20220408_112206

Pěkně je na tom květák, a protože ho máme rádi ve všech úpravách včetně květákové polévky po které bych se utloukla, tak s cenou květáku mám zkušenosti. Ve Španělsku jsem ho kupovala za krásných 1.3 až 1.5 eur pěkný, velký, běloučký, křupavý a čerstvý květák za velmi příjemnou cenu.

V Portugalsku už stál 1.89 ale pozor, za kilo což není cena za celý květák. Když jsem si na účtence přečetla skoro 4 eura za květák, tak jsem si myslela, že se paní pokladní spletla a cenu jsem samozřejmě reklamovala, protože květák za 100.- Kč bych teda nekoupila. No, spletla jsem se já. Vůbec jsem si nevšimla, že tady je květák na váhu a klasicky jsem si jako dobrá hospodyňka vybrala ten největší, měl přes dvě kila.

Papriky jsou další kapitolou. Běžně kupuji v Mercadona ty štíhlé zelené za 1.3 eur a ty červené veliké kolem 1.7 eur. Ceny v Portugalsku už jsou jiné a ve Francii se šplhají k závratným 4 eurům za kilo.

Ceny masa jsou na tom úplně stejně.

 Obecně platí, že stále ještě je Španělsko skutečně pro nás laciné, a i když se budeme pídit po slevách a různých akcích tak je zkrátka nejlacinější zemí na západ od našich hranic, a ještě ti bídáci tam mají teplo. Teda aspoň dole na jihu. Takže tak. To je jen malý postřeh z cesty. Už mi několik známých řeklo, že jsem odtržená od reality, protože u nás už je stejně draho jako právě třeba v té Francii. No, jsem na to zvědavá.  

Video z městečka Plassac 06 04 2022 , klikni na tento odkaz a nezapomeň kliknout na Odebírat. 

Trasa 6.4. 2022

 Trasa 7.4.2022

Trasa 8.4.2022

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ