int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



15.4.2022 ostrov Noirmoutier - Francie

Na francouzském pobřeží Atlantského oceánu jsou tři ostrovy, které jsou spojené s pevninou dlouhými mosty nebo uměle vytvořenými valy.

Docela určitě je námi navštívený třetí ostrov jednoznačně nejhezčí. Jenže, je taky největší, takže je zde potřeba kolo a aspoň severozápadní část ostrova si projet na kolech.

P4153092_2

Ostrov Ile de Nourmortier se pyšní přívlastkem Ostrov motýlů. Opět, je zde spousta kempů, a dokonce i jedno docela slušné stání jen na prachu za 8 eur bez ničeho, ale přes den se dá pohodlně postavit podél silnice, sundat kola a jet na výlet.

Zdenda naplánoval výlet na 21 km, ale jak ho znám, když ujedeme jen o třetinu navíc, tak to bude drobný zázrak. Nechápu, jak to Zdenda dělá, ale téměř nikdy se do stanovené délky trasy netrefí.

Pokud je to krátká trasa a něco se k délce přihodí, tak mi to je jedno, ale když je délka trasy kolem 45 km a my ujedeme o 15 víc, tak to už bývám kyselá, protože mě bolí zadek, ruce a jsem hlavně naštvaná, že jsem se na finální délku nepřipravila psychicky, fyzicky, oblečením, dostatkem pití a tak podobně.

Je velký rozdíl, jestli sedíme na kole 3 hodiny nebo 6 hodin. Ale zpět k dnešnímu výletu. Všechno na ostrově Ile de Nourmortier je překrásné, hlavně, je teploučko.

Poprvé v letošním roce jedeme jen v tričkách. Opět je to ohromná spousta domů na pronájem a s blížícími Velikonocemi se pomalu plní nájemníky.

 

Ostrov je to překrásný a řekla bych, že Atlantik se s námi moc hezky loučí. Spousta překrásných pláží a někde už to vypadá, jako by začalo léto. Stačí jen, aby pláž byla jen maličko chráněná před větrem a už jede opalování naplno.

Někdo se i koupe, což považuji za velkou odvahu, protože 14 °C je opravdu málo. Škoda, kdyby to nebylo tak daleko, řekla bych, že je to tady ideální místo na dovolenou s dětmi.

Tím, jak je ostrov velký je tu jednak ohromné množství domků nebo jen části domů na pronájem, několik opravdu velikých kempů pro obytky anebo, co je tady všude ve Francii hodně rozšířené, jsou velké mobilní obytné domky v kempech.

Někde jsou kempy jen s těmito domky, které jsou plně vybavené a většinou hodně luxusní. S teráskou, zahradním nábytkem a plně vybavenou kuchyní.

Bezvadné je mít s sebou kola, protože ostrov je protkán cyklostezkami, které vedou jak kolem celého ostrova, tak všelijak příčně a můžeme si naplánovat trasu, jak dlouhou chceme.

Samozřejmě, nabídka ostrova je mnohem širší. Na každém rohu půjčovna kol pro děti a dospělé a všelijaký vozítka za kolo pro děti nebo pejsky.

Zahlédla jsem akvapark a pokud máme dost peněz, nabídka restaurací, které tu jsou doslova všude je obrovská, takže ani s vařením se nemusíme zatěžovat a jen si užívat zasloužené dovolené. Ale je to bohužel 1500 km počítáno z Prahy.

Což je na cestu s dětmi dost. Ale na druhou stranu se dá cesta rozložit do dvou dnů a v polovině někde přespat. Nabídka všelijakého ubytování je všude, všude ohromná.

Img_6678

Od levných jednoduchých hotýlků po ubytování na jednu nos v soukromých domech, které nabízejí ubytování a že jich cestou potkáváme. Na večer jsme přejeli na vyhrazené stání pro obytná auta u Super U a pouštíme se do velké opravy.

 

Když Zdenda myl auto, všimli jsme si, že nám kape z velkého okna nad kuchyní a obývákem. Mysleli jsme si, že jsme špatně zavřeli okno, ale nikoliv. Možná tím, jak sem tam občas vylezu na střechu a po střeše sice chvilku, ale přeci jenom chodím, tak se mohlo uvolnit těsnění kolem okna. Každopádně, další kapičky při dalším mytí nás okamžitě uvedli do střehu a stavu pohotovosti, protože každá takováto věc se musí okamžitě vyšetřit a zjistit odkud problém plyne, než bude nějaká větší škoda. Zatékání do obytných aut a karavanů je noční můrou každého kolegy a myslet si, že to počká, že je to jen pár kapek, tak to je špatně.

Na přetěsnění čehokoliv Zdenda používá Dekalin, je to černá těsnící hmota, která je stále pružná, ale může se stát, že časem, lety se vytlačí někam do strany nebo jednoduše ztratí svoji pružnost a v maličké skulince začne voda z deště nebo z mytí prosakovat do konstrukce.

Nejhorší je, že se může stát, že voda vtéká v jednom místě a vytéká nám dovnitř úplně jinudy.

To je průšvih. Dekalinu má Zdenda jen maličko v tubě, to by rozhodně nestačilo na přetěsnění celého velkého okna, a tak bere černou lepící pásku, která je v případě nouze snad na veškeré opravy.

Nejhorší práce je opatrně sundat všechny serepetičky kolem okna, vyloupnout spodní kryt a už jsme uvnitř.

Naštěstí se nám jen povolily šroubky, které přitlačují okno ke konstrukci.

Tím malým otvůrkem kapala voda. Všechny šroubky byly hodně povolené. Tady byla závada. 

Tím, že se skoro po 8 letech dennodenního používání auta povolily, tak nám v jednom místě zatékalo, ale asi jsme byli hodně všímavý a pozorný a opravu neodkládali, protože nikde není ani náznak nějakého zatečení nebo nedej bože plísně.

Zdenda všechny šrouby dotáhl a než jsme vše vrátili na místo, z hadru vytvořil na střeše bazének a v inkriminovaném místě lil vodu, dvě velké flašky, 4l vody, jestli náhodou nezačne zase voda protékat a já zespodu vše bedlivě zblízka hlídala.

Neprotekla ani slzička. Ale stejně jakmile se vrátíme, koupíme si u pana Brabce tubu Dekalinu a okno přetěsníme.

Následně jakmile bude dělat Zdenda pravidelný servis, odstrojí všechna střešní okna a šroubky, které přitlačují okno ke konstrukci dotáhne. Mohu docela upřímně říct, spadl nám kámen ze srdce. Hlavně, že je vše v pořádku, nic není shnilého, plesnivého a závadu se podařilo hned odstranit.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ