int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.4.2022 Orleans - Francie

Údolí řeky Loiry je známé spoustou hradů a zámků, které každoročně přilákají miliony turistů.

Jarní nebo podzimní návštěva oblasti je ideální dobou, protože se tak vyhneme letním návalům. Přesto, že se v celé oblasti nachází stovky hradů a zámků, na ty podle průvodců a různých žebříčků nejhezčí čekají hodinové fronty anebo jsou na několik týdnů dopředu všechny prohlídky vyprodané. Na jaře je tu opravdu málo turistů, i když obytných aut potkáváme hodně.

 

Loira byla v minulosti jednou z nejdůležitějších dopravních cest římské provincie Galie. Takže celá oblast pod patronací Římanů jen vzkvétal. Což následně přilákalo loupeživé vikingy, a tak se začaly budovat všelijaká opevnění a pevnosti. V 11. století už tu byly velmi oblíbené mohutné hrady, masivní hradby a vodní příkopy.

Mnoho vesnic vzniklo právě za opevněnými hradbami a dneska jsou to kouzelná starobylá městečka. Několika jsme projížděli a je to historická lahůdka. Mohutné hrady ovšem neskýtaly pohodlí, které šlo ruku v ruce s postupující dobou, a tak na základech nepohodlných a těžkopádných hradů a pevností začaly pomalu ale jistě vznikat první elegantní hrady a hlavně zámky. Hlavně, poměrně krátká vzdálenost z Paříže lákala spoustu šlechticů ke stavbě letních sídel.

Největší zájem přišel až v době kolem let 1453 po skončení tzv. Stoleté války mezi francouzskými a anglickými vojsky. A právě v této válce vstoupila do hry Johanka z Arku, která pomohla králi Karlu VII znovu získat korunu tím, že se jí podařilo jako mladé venkovance sjednotit královu armádu a zorganizovala odpor proti Angličanům. Její přispění se ukázalo jako zlomové, Francouzi vyhráli, Angličany vyhnaly a pohádky je konec. Ale to je příběh až na zítřek, to budeme ve městě Orléans a o Johance si toho řekneme více. Nicméně, zpět k naší cestě oblastí, která se nazývá jednoduše Údolí reky Loiry.

 

Celá tato oblast je jako celek zařazená na seznam světového dědictví UNESCO pro svoji jedinečnost. Stovky zámků a maličkých vesnic v podzámčí jsou historickým a kulturním klenotem Francie a pokud cestovatel jede Francií, měl by si aspoň kousek tohoto území projet. Pak teprve uvidí něco neskutečného. Skoro za každou zatáčkou na nás vykoukne nějaký zámek nebo zámeček. Francouzsky je to „Chateau“ se stříškou nad a, čti „šató“.

Je to neuvěřitelná přehlídka několika slohů, které se promítly do staveb během století, po které se zámky buď různě opravovaly, rekonstruovaly anebo stavěly nové. Mnoho zámků v průběhu staletí vyhořelo jen díky tehdejším možnostem svícení. Hodně zámků bylo poškozeno, zničeno nebo jen vyloupeno za druhé světové války. Je těžké říct, který zámek je nejhezčí. Existuje spousta průvodců, které nám poradí, které zámky jsou nejstarší, které nejfotogeničtější dále které stojí z historického hlediska na předních místech.

Pak tu máme všelijaké žebříčky zámků, které mají nejkrásněji upravenou zahradu, které mají nejvíce vybavených pokojů na prohlídku a tak podobně. Nám docela postačí, pokud pojedeme údolím řeky Loiry proti proudu po její levé straně, vezmeme si průvodce do ruky a některé zámky navštívíme. Ale pokud bychom chtěli opravdu to nej, pak to budeme mít hodně těžké. Protože panuje názor, že každý Francouz má svůj oblíbený zámek nebo pevnost anebo hrad a pak čert, aby se v tom vyznal, každý doporučí něco jiného.

Pokud jsou zámky nafocené profesionálními fotografy, pokud je krásný den, a ještě si někdo dal tu práci s vylepšením výsledného produktu, což se dneska už bere jako samozřejmost, pak rozhodování, na jaký zámek zajet je bude opravdu hodně těžké.

Obecně platí, že zámky, které jsou mimo hlavní silnici a které jsou až někde vzadu v průvodcích, jsou obvykle komornější, tišší a příjemnější než zámky na hlavní trase v údolí.

Asi rozumná trasa je když přijedeme od města Cholet a jedeme směrem na Saumur, který už je v oblasti zámků a dál pokračujeme podél řeky Loiry na Villandry, Amboise, Blois a Orléans.

Touto trasou jsme jeli a je opravdu moc hezká a vřele ji mohu doporučit.  Občas můžeme k nějakému zámku odbočit jen třeba dva, tři kilometry, zámek si zvenku prohlédnout nebo projít se zámeckou zahradou a můžeme jet dál.

 

My jsme dneska dojeli až do Orléans, kam se zítra půjdeme podívat. Zdenda se snažil najít nějaké šikovné parkoviště co nejblíže historickému centru a kupodivu, spíme u hřbitova.

Tady mají hřbitovy všude možně, ale na hřbitov koukat z baráku, no, to bych zrovna nemusela. Hřbitov je obklopen vyššími domy, něco jako naše nízké paneláky. Holt tu byl hřbitov dříve, a tak se postupně velmi těsně obestavěl obytnými domy.

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ