int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



18.4.2022 Orleans - Provins - Francie

Orléans je neodmyslitelně spjato s Johankou z Arku anebo také s Pannou Orléanskou.

Je to město s dlouhou historií, kde jej pozvedli Římané, ale do podvědomí všech se hlavně dostalo ve spojení právě s Johankou z Arcu. Všichni jsme se o Johance učili v hodinách dějepisu, a tak si alespoň připomeňme v pár větách, co jí učinilo tak svatou.  

 

Zatím co budu povídat o Johance, prohlédneme si nádhernou, okázalou gotickou katedrálu, která byla původně postavená ve 13.století a v roce 1429 se sem přišla pomodlit Johanka, kterou zároveň vítal dav lidí, kteří jí děkovali za záchranu města. Série barevných vitrážových oken je věnována Johance, prohlášené v roce 1920 za svatou.

 

Johanka se narodila patrně roku 1412 v zámožné selské rodině v lotrinské vesnici Domrémy, dnes Domrémy-la-Pucelle.  Tenkrát byla v plném proudu stoletá válka, kdy Angličané postupně ovládli celý sever Francie. Tehdy vládl francouzský král Karel VI a nakonec podepsal smlouvu s anglickým králem Jindřichem V., že po jeho smrti bude ve Francii vládnout anglický panovnický rod Lancasterů.

Tím byly opominuty dědické nároky dauphina Karla, který měl vládnout po smrti svého otce Karla VI. Jenže, francouzský král předčasně umřel, hned na to zemřel anglický král, ale stihnul ještě mít syna Jindřicha VI. Hezky nám to jde po sobě. Karel se stáhnul na jih Francie a vzdal se všech aktivit na získání trůnu. Dohoda byla podepsaná a Angličané na francouzském území byli příliš silní. Tehdy se zrodil široký lidový odpor proti anglickým uchvatitelům. A tehdy začala vznikat síla Johanky.

 

Od svých 13 let slýchala Johanka, podle své výpovědi, hlasy a měla vidění, v nichž se jí zjevovali andělé a světci, především archanděl Michael, sv. Kateřina a sv. Markéta.

Johanka se k nim modlila za záchranu Francie, neboť žoldnéřská anglická vojska drancovala a vypalovala její rodný kraj a nezadržitelně se blížila k Orléansu. Údajné hlasy světců jí prý sdělily, že byla Bohem vyvolena osvobodit Francii, a archanděl Michael ji nabádal, aby na sebe vzala mužský šat a osvobodila Orléans.

 P4183571

V 17 letech se vydala do Orléansu, kde přesvědčila kde koho včetně následníka trůnu Karla VII, že její mise ponese úspěch a skutečně, začalo tažení po Francouzských městech, které postupně s vojsky osvobodila. Měst bylo hodně, a nakonec se vydala do Remeše, kde byla přítomna korunovaci následníka Karla na Karla VII., čímž získal v očích současníků rozhodující převahu nad svým anglickým soupeřem, nezletilým Jindřichem VI.

A jak se dál a dá bojovalo, sláva Johanky stoupala až se její moci, odhodlání a úspěchům začal král obávat. Ten samý král, kterého pomohla dosadit na trůn. Nakonec byla asi zradou zajata Burgunďany, kteří byli spojenci Anglie.

 

Kouzlo Jany však nepřestávalo na lid působit, takže se Angličané rozhodli jednou provždy s žijící legendou skoncovat. Zajatou dívku od Burgunďanů koupili za 10 000 liber a odvlekli ji do Rouenu před anglický soud, který měl prokázat její spojení s ďáblem.

V procesu, byla odsouzena jako čarodějka a kacířka. Dne 30. května 1431 byla devatenáctiletá Jana na rouenském náměstíčku Vieux Marché (Starý trh) upálena.

 P4183549

Když si Karel VII. zajistil vládu nad takřka celou Francií, požádal o obnovení církevního procesu a prohlásil Janu za oběť justičního omylu. Byla rehabilitována světským soudem v plném rozsahu. Později se stala symbolem Katolické ligy. Papež Pius X. ji prohlásil v předválečné době v 18. dubnu 1909 za blahoslavenou a papež Benedikt XV. ji svatořečil 16. května 1920.

 Img_6781

Tolik o Johance z Arcu, která za dva roky zvládla v čele vojsk osvobodit mnoho měst, pomohla s dosazením krále na Francouzský trůn, a to vše za dva roky. Zemřela velmi mladá, bylo jí pouhých 19 let.

 

Další zajímavou stavbou je Hotel Groslot. Renesanční palác, který byl postaven v 15. století jako soukromé sídlo Jasquese Groslota, soudního vykonavatele města.

Později zde byla radnice a dneska je to opět velmi luxusní hotel.

Pro zájemce je zde otevřeno 6 místností částečně vybavené původním nábytkem. V roce 1560, zde v jedné s z ložnic zemřel mladičký král František II.

 

Orléans je moc hezké město a určitě stojí za krátkou návštěvu.  

Opouštíme šikovné místo kousek od katedrály v těsném sousedství hřbitova a jedeme do dalšího města a tím je další UNESCO památka a městečko Provins. Tím se dostáváme už do oblasti Champagne.

Ale nejdříve si ještě zajedeme na úžasné místo pro obytná auta u zámku Sully sur  Loire.

Jeden ze stovky zámečků, které jsou podél Loiry rozeseté.

Dneska jsme ušli po městě Orléans 7 km

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz ( bude vloženo později) 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ