int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



19.4. 2022 Provins - Francie

Ještě po ránu jsme si prohlédli okolí zámečku Sully sur Loire, který je moc hezký, ale to jsou tady skoro všechny zámky.

P4183644

Hlavně, spoustu zámků zachránily obce, města a stát. To je případ i tohoto zámku, který majitelé prodali jako ruinu.

P4183653

Původní zámek byl krásný. Předchůdce zámku vybudovali páni ze Sully, kteří zde sídlili již v 9. století.

Histoire-chateau-2-xviie

Poté, co se Guy VI. de La Trémoïlle oženil s jedinou dědičkou, začal v roce 1395 hrad přestavovat.

Histoire-chateau-3-xixe

Jeho potomek, Claude de La Trémoïlle, prodal usedlost poškozenou hugenotskými válkami v roce 1602 Maxmiliánovi de Béthune, který ji přestavěl na reprezentativní zámek.

Histoire-chateau-4-xxe

Po více než 350 let byl zámek majetkem rodiny de Béthune, dokud ho v roce 1962 neodprodala poslední majitelka Mahaut Mária Jana de Béthune departementu Loiret v dost žalostném stavu.

Chateau-sully-profil

Department se postaral o naprosto úžasnou rekonstrukci a opravu vyhořelého křídla a dneska zámek patří ke skvostům.

 

My ovšem už ujíždíme do dalšího krásného městečka a tím je město Provins, které se může pochlubit další UNESCO památkou v této lokalitě. Provins, město středověkých trhů a středověkého opevnění kolem města se nachází v srdci bývalého regionu mocných hrabat Champagne.

Středověké jarmareční město Provins zůstává díky svému hospodářskému úpadku, ale i přetrvávání městských funkcí dodnes relativně nedotčené. Prostranství, sklepy, veřejné a sakrální budovy a opevnění si zachovaly středověký jarmareční charakter.

V Provins se pořádaly velmi významné trhy. Prodávalo se tu zboží z orientu, a i z celé Francie. No, a protože zde bylo hodně zboží připravené k prodeji, bylo nutné celé město opevnit. Tak vznikly kolem města mohutné hradby v délce 5 km. Dneska už z nich zbylo jen něco málo kolem 1200 m, ale i tak jsou veliké.

 

Na město Provins se vztahuje soubor ochranných opatření přijatých v souladu s památkovým zákonem a zákonem o životním prostředí, která zajišťují účinnou ochranu majetku.

Kromě ochrany mnoha budov podle zákona o historických památkách a pozemků mimo hradby jako klasifikovaná místa je zapsána v pozoruhodné památkové rezervaci, jejíž zástavba je přísně kontrolována. Toto vše vyneslo městečku Provins zasloužený zápis na Seznam světového dědictví UNESCO.

 

Věž César je symbolickým monumentem středověkého města Provins a centrem historie!

Tato pevnost z 12. století je působivá jak velikostí, tak tvarem!

Velká věž, jak se jí také říká, sloužila samozřejmě jako strážní věž, ale také jako útočiště a vězení.

Vězni byli zavření ve věžích a kobkách, které byly úzké a někdy se ponořily do naprosté tmy.

Dnes jsou zde zvony kolegiálního kostela Saint-Quiriace a stále zvoní dvakrát: 5 minut před a v celou hodinu.

Jakmile vystoupáte všechna patra, můžete si vychutnat nádherný výhled na celé městečko Provins a jeho okolní krajinu.

Středověké město je z definice městská oblast chráněná opevněním. Ve středověku bylo celé město obehnáno valy tvořícími jedinečný ochranný pás pro všechny jeho obyvatele.

 

Hradby byly postaveny mezi 11. a 13. stoletím, měří 25 metrů na výšku a v té době se táhly přes 5 km na délku, rozhodně jedna z nejimpozantnějších opevněných ohrad ve Francii!

Jejich obvod se rozšiřoval, jak město rostlo.

Hrabata skutečně plánovala ve velkém, aby přivítala a ochránila obyvatele a mnoho obchodníků, kteří přijeli na trhy nejen šampaňského vína postavila tak monumentální hradby. I díky tomu se ohromně zvýšil zájem obchodníků, kteří věděli, že o jejich bezpečí i bezpečí zboží je dobře postaráno.

Dnes je kolem horního města ještě 1,2 km.

Jako ve většině měst byla dnes chybějící část opevnění využita na stavbu nebo přestavbu domů. Tak to je klasika.

Zrovna nedávno jsem tady popisovala historii římského divadla v jednom městě, kde si ho místní obyvatelé rozebrali na stavbu svých domů. Nejhezčí na tom je, že kameny z divadla jsou velmi snadno poznatelné mezi obyčejnými kameny na domech, ale s tím už se nedá nic dělat. 

 

A na závěr perlička. Dneska stojíme v Provins na jednom z nejbezpečnějších míst, a to téměř před vchodem do velké policejní budovy. Tak tady jsme se opravdu nebáli opustit auto na celé odpoledne a myslím, že i spánek tu budeme mít velmi klidný a hlavně, bezpečný.

 Dneska jsme ušli krásných 6 km.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. ( bude vloženo později) 

 Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ