int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20. 4. 2022 Remeš - Francie

Přejíždíme do Remeše, kde je další zajímavé parkoviště pro nás, a to u jakéhosi školícího střediska.

Parkoviště pro zhruba 8 obytných vozů je ukryto za budovou a my musíme zavolat na recepci a ohlásit se. Naštěstí nějaké auto jelo hned za námi a paní z něj vyťukala kód a tím nás ušetřila trapného koktání cože to vlastně chceme.

Parkoviště za budovou je maličké, ale naštěstí výměna kolegů je permanentní, a tak se vždy nějaké místo najde. Parkujeme a jdeme k remešskému skvostu a tím je slavná katedrála Notre Dame v Remeši.

Img_6979

Jsme opravdu jen kousek, přejdeme most a už se nám otevírá výhled na skvostnou stavbu, která byla v roce 1991 zapsaní na Seznamu světového dědictví UNESCO.

P4203859

Je to obdivuhodná stavba, remešská gotická katedrála je skutečný skvost a řadí se k největším katedrálám ve Francii.

Se stavbou se začalo na místech bývalých kostelů v roce 1211 a je to hra barev. Když vstoupíme dovnitř, tak nás nejdříve ohromí rozlehlost katedrály, její velikost, monumentalita podtržená ohromnými vitrážovými okny.

Spousta oken s vitrážemi je věnována příběhu Johanky z Arku. Tady v jednom z oken je výjev, kdy byla odsouzena jako čarodějnice a upálena.

 

Katedrála v Remeši sloužila hlavně jako velkolepé místo, kde se korunovali francouzští králové.

Nejznámější korunovací byla korunovace Karla VII, kterému nestál po boku nikdo jiný než slavná Johanka z Arku.

Psal se rok 1429 a král Karel už tehdy velmi dobře vnímal rostoucí popularitu Johanky a možná i tehdy začal přemýšlet, jak její vliv snížit, omezit.

Příležitost se našla o něco později, ale o tom jsem psala včera.

 

Interiér je v kontextu jiných gotických katedrál poměrně chudý, ale hned u vchodu nás ohromí velkolepá majestátnost stavby. Johance je věnována jedna kaple, kde je její socha v brnění z roku 1901. Hned vedle v další kapli je moc hezká miniatura celé katedrály.

P4203904

Ale to jsme už v zadní apsidě, která je také věnována sklářským umělcům, kteří zde vytvořili velmi zajímavé vitráže do oken. Katedrála byla dělostřeleckou střelbou v období první světové války velmi silně poškozená a za významné podpory rodiny Rockefellerů z USA byla velice nákladně opravena.

Druhá světová válka se katedrále vyhnula, a tak se dneska opravují jen ty části, které normálně podléhají věku. 

Za naší návštěvy probíhala oprava a restaurace gotických varhan s postavou Ježíše nahoře a oprava velikého vitrážového okna v zadní apsidě.

 P4203884

Dalším skvostem, které lze přehlédnout je dřevěný orloj z 15. století, který je pověšen dost stranou v rohu příčné chrámové chodby.

P4203920

Když už jsme uvnitř, nevíme, co obdivovat dříve ale spoustu návštěvníků ohromí nádhera vitrážových oken a zároveň odvaha pustit do výzdoby oken moderní pojetí vitráží.  

 P4203917

Zaplatili jsme za svíčku pro naše již zemřelé rodiče a v jedné z nejkrásnějších katedrál jsme ji rozsvítili a věnovali jim vzpomínku.

 

Další zajímavostí a památkou UNESCO je Basilika St – Rémi.

Velmi stará budova kostela je 121 metrů dlouhá a opět je veliká. Jedná se o někdejší kostel benediktinského opatství. Je to opět směsice románského slohu a ranně gotického.

Oproti katedrále je to taková těžkopádná hromada opracovaného kamene, ale má své kouzlo. Je hezké pozorovat, jak se měnily stavební styly ve středověku. Polovina 11. století byla ještě ve znamení mohutných staveb a pak najednou jako by stavitelé dostali křídla, vzlet a získali křehkost staveb.

Oproti katedrále je to skutečně velice mohutná stavba a po sto letech jako by se stavby najednou zvedly do výšky, získaly ladnost a eleganci.

Tady jsou ještě malá románská okna a hned vedle je stavba se kterou se započalo o sto let později a hle, najednou máme vysoká okna plná vitrážových výjevů. Uvědomme si, že sklo bylo v té době velice drahé, byla to novinka, luxus, přepych.

 P4203999

Jdeme pomalu zpět a na jednom z náměstí je prodejna pouze a jen šampaňského vína. To se tu prodává pomalu na každém rohu. Jsme v oblasti Champagne, a tak je tu všude šampaňské.

P4203960

Když už není prodejna s vínem nebo šampaňským, tak alespoň se skleničkami nebo všelijakými doplňky. Samozřejmě jsme neodolali a lahvinku kvalitního šampaňského jako dárek Andulce a Ondráškovi koupili.

Img_7028

Teda alespoň doufám, že bude kvalitní. Zítra už pojedeme francouzským venkovem směrem na Belgii, opustíme oblast Champagne a tím i Francii, a to je poslední příležitost si říct pár slov o šampaňském vínu.

 P4203964

Dneska jsme ušli porci, přes 9 km.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

 Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ