int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



21.4.2021 Champagne - Francie

Projíždíme oblastí Champagne a to je ideální příležitost pro pár slov o lahodném moku jako je šampaňské víno.

Kousek od Remeše je další zajímavost zapsaná na Seznam světového dědictví UNESCO a tím jsou vinohrady, vinné sklepy a starobylá stavení vinic, kde se pěstuje vinná réva na výrobu šampaňského vína.

Je to přísně vymezená oblast, kde se smí pěstovat vinná réva, která se později použije na výrobu šampaňského. Každá rostlina vinné révy je opečovávána tak, aby se úroda skládala pouze z malého množství vysoce kvalitních hroznů.

Ty se musí podle velmi přísných regulí trhat pouze ručně, podobně jako další slavné víno Beaujolais. Vyrobit kvalitní šampaňské se rovná ohromné zručnosti, hluboké znalosti a letitým zkušenostem které se po generace předávají.

Cena pozemků neboli tratí, kde se může pěstovat víno pro výrobu šampaňského je o 30 tisíc procent vyšší než pozemek jen pár metrů od dané oblasti. Uvádí se, že za hektar pozemku se běžně platí milion eur, což je naprosto nepředstavitelná cena, ale tak to v této oblasti běžně chodí. Pokud se někdo rozhodne že s pěstováním končí, protože třeba nemá následovníka, tak zájem je tak obrovský, že si může ze zájemců vybírat. Ale zpět k výrobě šampaňského.

Šampaňské se vyrábí z červených odrůd pinot noir 38 %, pinot meunier 35 % a bílého chardonnay 27 %. Pro dosažení výjimečnosti vína a samozřejmě i ceny se množství vypěstovaných hroznů v oblasti, kde se pěstuje réva pro šampaňské každý rok limituje.

Podobně je limitováno množství vyrobeného vína. Výroba šampaňského vína je velice komplexní a dost náročná záležitost. Víno prochází dvojitým kvašením, to první probíhá v sudech, druhé po nalahvování a přidání cukru a droždí.

Láhve v závislosti na značce (cuvée) zrají dva až pět let ve sklepech. Během prvních dvou měsíců zjara, kdy jsou láhve ve sklepech při teplotě 12 °C víno začína perlit. Kal, který se usazuje na dně se odstraňuje pomocí tzv. remuage (setřásání). Je to pomalý proces, při kterém se lahve skladují v horizontální poloze a každý den se po dobu několika týdnů o něco málo pootočí až se kal dostane pomalu ke korku.

V další fázi dochází k tzv dégorgement (odkalování), kdy se hrdlo lahve zmrazí a sedlina tuhého kalu se odstraní.

Druhy šampaňského.

Blanc de Blancs – šampaňské vyrobené pouze z odrůdy chardonnay.

Blanc de Noirs – plné víno. Šampaňské navzdory tomu, že je vyrobené pouze z červených odrůd je bílé.

Rosé růžové šampaňské, často se používá jako aperitiv. Vyrábí se přidáním několika málo procent červené odrůdy pinot noir do bílého šampaňského.

Prestige Cuvée -   šlechta mezi šampaňskými. Obvykle se vyrábí z hroznů vinohradů patřících do kategorie Grand cru. Podle toho se také lahvuje a stanovuje se jeho cena.

Millésimé – ročníkové šampaňské, které se vyrábí pouze ve výjimečných ročnících a to z hroznu z jednoho vinohradu nebo oblasti. Většina šampaňského není ročníková.

 

A pak se ještě šampaňské dělí podle sladkosti.

 

Brut – suché, nejobvyklejší druh.

Extra sec – poměrně suché, ale sladší než brut.

Demi sec polosladké, hodí se k ovoci nebo dezertům

Doux – velmi sladké, hodí se k dezertům

 

Ještě bych dodala, že v této oblasti jsou cyklostezky, celkem tři po tom nejkrásnějším, co může oblast s tak unikátní révou nabídnout.

P4203835

Spousta vinařství, které jsou na turisty připravené, jedinečná krajina plná vinic a samozřejmě, restaurace s místními specialitami.

P4203831

Jeli jsme kousek Stezkou šampaňského vína Remešskými horami a je to skutečně jedna miniaturní vesnice vedle druhé a výhledy jako z pohádky.

 Tok to byl jen takový malé nakouknutí do kuchyně šampaňského vína a my už jedeme Francií k Belgickým hranicím. Nádherná krajina a krásný den. Co více si přát.

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ