int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.4.2022 Cesta do Castle Bürresheim - Německo

Dnešním dnem definitivně ukončíme putování po jihu Evropy a vjedeme do Belgie a Luxemburgu. Máme to při cestě a v Luxemburgu natankujeme naftu.

P4224072

Ach ta nafta. Komodita, která hýbe světem a samozřejmě, ovlivňuje i naše cestování. Je veliký rozdíl, jestli dáme za litr 1.20 nebo 1.9 a další setinky. 

P4224072_2

Takže ano, natankovali jsme v Luxemburgu o maličko levnější plnou nádrž nafty a s ohledem na to, že jsme to neměli jako zajížďku se těch pár kilometrů po této maličké zemičce vyplatil. Kousek jsme ještě vjeli do Belgie a už jsme v Německu.

P4224075

Pravda, v jednu chvíli jsme byli maličko zmatený, protože Belgie dělá takový zabíhající ostroh do Lucembursku, a tak jsme byli chvíli tam a chvíli zase v jiné zemi a nakonec jsme nevěděli, kdeže to vlastně jsme, ale Německý přechod jsme nezaregistrovali a mobil nás vítal o sto šest a pořád někde jinde.

P4224088

Nakonec to řešila navigace, ta aspoň neztrácela přehled a to, že jsme už v Německu, by nám zůstalo dlouho utajeno, protože na našem hraničním přechodu nebyla žádná cedule jako vítejte v Německu a tak podobně, jen krásný kostelík a vše máme pod sebou jako na dlani.

P4224093

Tam v dáli už je Německo. Jsme kousek nad Dasburgem a míříme ke klášteru Maria Laach, kde je také možnost stání pro obytná auta na noc. Pár jich tu je, ale my jedeme na jeden z místních hradů, a to na hrad Schloss Bürresheim, který je moc krásný.

P4224079

Jsme v oblasti poblíž Koblenz, kam se taky půjdeme podívat, ale to až zítra. Dneska si prohlédneme hrad Büresheim a to nám pro dnešek bude ke štěstí stačit. Tady je to jeden hrad vedle druhého. Celá tato oblast je překrásná a bohužel, cestovateli dost opomíjená. Když se podíváme do průvodce, je to jeden burg vedle druhého a jeden je krásnější než druhý.

P4224110

Když pojedeme až do Koblenz a vydáme se na jih podél Rýna, cesta vede úžasným údolím, kde se nad námi tyčí samý hrady. Maličko bych to přirovnala k zámkům na Loiře.

P4224116

Šlechta si tam stavěla zámky jako o život a kdo neměl zámek na Loiře, jako by nebyl. Tady mě to připadá dost podobné, akorát se sem nedostala rozvernost, nebo snad pýcha, nadutost, pohodlnost, okázalost, nevím, jak bych to nazvala, protože tady většina hradů zůstala hrady a ne jako v sousední Francii, kde se hrady z valné většiny přestavěly na okázalé zámky a čím víc nazdobených věžiček, tím lépe.

Dji_0018

No a tady je to podobné v tom smyslu, že kdo neměl hrad na Rýnu nebo na Mosele, tam jsou mimochodem nádherné hrady, tak nic neznamenal. A tak tu jen na Rýnu máme 14 významných hradů a kolik je těch méně významných jako je ten náš dnešní, tak to opravdu netuším.

Dji_0005

Burg Lehneck, Burg Katz – Kočičí hrad, tak ten je překrásný, vysoko na skále střeží jednu ze zákrut Rýnu, stupňovitý Burg Sooneck a další hrady. Určitě by to bylo moc hezké téma na letní dovolenou pro ty, kteří milují historii, a hlavně starou architekturu. Ovšem, nebude to levná záležitost, protože obyčejné hrady mívají běžné vstupné kolem 10 eur, ale ty obzvlášť pěkné jednou tolik. Když k tomu přihodím parkovné, které není u vybraných památek také nijak laciné, tak jen za vstupy zaplatíme nějaký ten peníz.

Dji_0030

Ale tak co, jsme na dovolené, celý rok pracujeme, tak co bychom si nemohli něco málo dopřát. V informačních centrech nás vybaví potřebnými mapami a my můžeme vyrazit na poznávací spanilou jízdu po hradech na Řece Rýnu. Vzala bych to od soutoku s Moselou a když toho budeme mít málo, můžeme se kousek vrátit a projet si ještě hrady na Mosele, tam jich je také požehnaně. Vloni při letní cestě, kdy jsme si hlavně na kolech projeli veliké území kolem Bodamského jezera, jsme také cestou zpět jeli kousek po Mosele a je to opravdu jedna velká krása.

Dji_0034

Perfektně udržovaná středověká městečka a my jen nestíháme hlídat, aby nám nějaký hrad neunikl. Jen je potřeba myslet na to, že se téměř nikde nedá zaparkovat bez nutnosti zajet do nějaké kempu, které jsou snad všude po celé délce řeky, jsou obrovské a samozřejmě, v létě řádně zaplněné.

 P4224123

Zdenda provětral droníkovi křídla a popojeli jsme kousek dál, kde jsme zahlédli parádní místo na noc. Dneska jsme nikam nešli.

P4224127

Podařilo se mi opět si zranit nohu, kousek pod místem, kde se mi ještě nevyhojilo starší zranění z kola. Tak jsem ráda za den odpočinku.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dneska jsou videa dvě, tak zde je druhé. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ