int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



1.1.2022 Playa Blanca - Španělsko

Dopoledne se loučíme s přáteli, kteří s námi dále nepokračují a nebo se jen odpojili a setkáme se zase později. Morava jede do vnitrozemí, do Granady, Roman s Pavlou zůstává a my jedeme dál směr na Playa Blanca a Krkonošský jsou kousek před námi.

P1026837

Ale nejdříve se zastavujeme na nám už známém místě Puntas de Calnegre. Hlavně, už potřebujeme nahodit centrálu a dobít baterky. Kapacita naší nové baterky klesla na 37 %, což je docela málo. Už několik dní máme ranní mlhu a sluníčko svítí jen zhruba od 11 hodin, a i později a i když zapadá až kolem šesté večer, přeci jenom je hodně šikmo. Tak, máme prvního ledna a není čemu se divit. Dobíjecí booster při jízdě hodně pomáhá dobít baterku, ale stále je to málo. Hlavně, jedeme jen krátké úseky, a i když jedeme vyloženě krokem, tak za 30 km jízdu nedobijeme moc.

P1026838

Proto je potřeba na chvíli, na pár hodin nastartovat centrálu na kterou připojíme obě auta, napojíme na nabíječky baterky z našich kol, a ještě jsem zvládla upéct Estonský kringel v remosce. Stále nás provází velká inverze, která se válí v údolí, ale stačí vyjet do 200 m.n.m. a už je slunečno a modrá obloha. Dojeli jsme na Puntas de Calnegre, kde už jsme jednou stáli a hlavně, tady jsme na jaře učili našeho droníka odnášet návnadu na moře.

 P1026840

Elektrocentrála a cestování, mnohým to nejde dohromady, mnozí považují centrálu za naprostou zbytečnost, ale pokud nejedeme od kempu ke kempu, pokud cestujeme jako my pouze mimo kempy, tak si osobně myslím, že elektrocentrála je hodně důležitá. Kolega karavanista se nás ptal, jestli je centrála nutná? Možná není, možná je. Na takovou otázku je poměrně dost těžká odpověď. Strašně záleží na mnoha okolnostech a asi bych poradila jednu jedinou věc. Pokud si nejsme jistý, tak centrálu nekupujme. Dokoupit jí můžeme vždycky. Stačí jedna zima, strávená kdekoliv v Evropě a budeme přesně vědět, jestli centrálu potřebujeme. Budeme přesně vědět, kdy bychom jí potřebovali nastartovat anebo naopak, že je pro nás úplně zbytečná.

 Img_3078

Jistě, máme novou baterii za hříšné peníze, která se chová úplně jinak než klasická trakční a jsme s baterií velmi spokojený, ale není všespásná. Pokud vezme v úvahu práci na dvou počítačích nebo jako Zdenda s Alenkou kteří mají lednici na elektriku, pokud potřebujeme dobít baterie do kol na další výlet, pokud nám pár dnů nesvítí řádně sluníčko, pokud jsme pár dnů na jednom místě a pak stejně jedeme jen pár kilometrů, tak i při absenci televize, kávovaru a podobných vymožeností nám baterka jednoduše nedodá tolik proudu, kolik potřebujeme a pokud počasí není až tak příznivě nakloněno a to ani nemluvím o sklonu slunce, které sice statečně svítí, ale málo, krátce, tak pak není jiná možnost, než buď jet do kempu na zásuvku a nebo zajet na vhodné místo a nastartovat centrálu. Přátelé mají úplně stejnou centrálu jako my, 2000 W, což je ideální a dostačující výkon.

P1016834

O kilowattové Zdenda ani neuvažoval, protože váhově je na tom velmi podobně, cenový rozdíl není až tak markantní a řekla bych, že za ty peníze už nám i přátelům centrály odvedly spoustu dobré práce. Je to samozřejmě na každém, jestli bude chtít sebou centrálu vozit a samozřejmě záleží na tom, k čemu všemu potřebuje proud a kde zrovna je. V létě to problém není, ale v zimních měsících ano. Snad kromě Kanárů, kde slunce svítí od rána do večera a je stále hodně vysoko, tak tam jsme opravdu s proudem problém neměli, ale to byla jediná štace, kde jsme mohli dělat vše co jsme chtěli a proudu stále bylo na rozdávání. Pokud bychom nepracovali na počítačích, tak by nám bohatě stačil proud ze solárních panelů, ale jak říkám, dva počítače se zapojeným měničem si vezmou docela dost proudu.

P1016835

Dojeli jsme na Puntas de Calnegre, kde už jsme jednou spali, ale není to tady nic moc. Podrobnosti jsou zde v Cestopisu z 5.4.2021. Vedle nás, přes silnici je velké stání pro obytná auta, samozřejmě placené a je zde možnost udělat si i servis a natankovat vodu, samozřejmě za peníze. Na jaře, když jsme tudy projížděli, tak na stání bylo jen pár aut a dneska je totálně plné. Odhaduji tak 70 obytek v řadách nad sebou. Je to síla aut, která se do Španělska rozjela. 

 Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ