int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



23.1.2022 Almería - Andalucía - Španělsko

Přejeli jsme do poměrně velká města Almería, kde nás zajímá asi jen místní pevnost Alcazaba.

Img_3431

Město je samo o sobě hodně nezajímavé, zkrátka velké město s velkými domy, ale promenádu podél pobřeží mají moc hezkou. Takže, není důvod se trápit někde v ulicích města a k pevnosti jdeme po promenádě, a nakonec jdeme tou samou cestou zpět. Z parkoviště je to krásných 9,5 km tam i zpět, což se ještě dá pohodlně ujít.

 Img_3427

Pevnost Alcazaba byla postavena v roce 995 vznikla jako koruna nejbohatšího přístavu muslimského Španělska a až v roce 1490 ji dobyly síly katolických veličenstev.

P1237551 

Pravda, mnoho se toho nezachovalo, ale mohutnost celého opevnění nás nenechává na pochybách, že se jednalo o velmi velkou a významnou stavbu tehdejší doby.

Img_3455

Všude jsou fontány, vodní kanály a spousta zeleně. Pevnost prochází také mohutnou rekonstrukcí. Jsou opravovány terasy a hodně zdí je buď nových nebo se na nich právě pracuje.

P1237565

Je hezké, že se zde investuje spousta peněz, aby památka zůstala zachovaná a dál se nerozpadala.

P1237573

Vstupné je zdarma, a protože je neděle, tak sem proudí docela dost návštěvníků, ale není to nijak hrozné. Spíše jsme na druhou stárnu rádi, že tu lidé jsou, že tu nejsme sami. Tři nádvoří a spousta staveb tvoří srdce pevnosti. V nejnižší oblasti byly obytné domy, lázně a byla tu čtvrť úřadů.

P1237609

To je celé spíše ve vykopávkách a jen doprovodné tabule nám řeknou, co zde původně bylo.

P1237610

Druhé nádvoří je místem, kde stával palác arabských vládců. A konečně na nejvzdálenějším konci, na vršku pevnosti je budova s děly. Celé to máme prohlédnuté za hodinku a můžeme se pomalu vrátit zpět.

P1237583

Několik členů ochranky dohlíží na to, aby každý návštěvník měl nasazenou roušku. V areálu je i několik toalet, které jsou v absolutní čistotě, což je úžasné.

P1237601

Jedna z místností slouží i jako místo na vypití kávy nebo snědení svačiny, což jsme využili.

P1237607

Samozřejmě, šli jsme před obědem a lehký oběd máme s sebou, nicméně, koupili jsme si v automatu kávu, ale já jsem štěstí neměla.

P1237619

Tak nechutnou kávu jsme dlouho neměla. Obvykle i z automatu bývá káva velice slušná, ale tady to holt nějak nezvládli.

P1237616

Jdeme pomaličku dolů, do města na Plaza de la Catedral kde je velká katedrála ze 17. století. Akorát probíhá nedělní bohoslužba.

P1237530

Chvíli posloucháme a jdeme dál. Vracíme se zpět k autu, které je v naprostém pořádku. Přeci jenom, je maličko jistější, stát s kolegy, protože je zde menší šance pro nenechavce.  

P1237523

Nicméně, několikrát za den celé velké parkoviště projelo policejní auto krokem, všechny si nás prohlédli, na pozdrav odpověděli, dokonce mávli rukou na pozdrav, což je úžasné. Řekla bych, že velké parkoviště v Almeríi posloužilo skvěle, ještě tu přespíme a zítra jedeme dál směrem na Almunekar.

P1237543

Taky už zase potřebuji prádelnu, ale těch je tady nějak poskrovnu. Dlouho jsme neměli štěstí na prádelnu s kloudným přístupem.

Img_3495

Mám na mysli, abychom mohli stát autem v nějakém blízkém dosahu prádelny. Bohužel prádelny, které jsou uvnitř měst jsou pro nás dost nedostupné.

Img_3486

I když i to jsme dokázali zvládnout. Několikrát mě už takto Zdenda vyložil před prádelnou s prádlem, odjel a čekal, až jsme zavolala, že je vypráno, usušeno a může mě naložit. Čekala jsem na ulici, pak jsme zablokovali dopravu, já jsem nastěhovala prádlo do auta a odjeli jsme. Tady je skvělé, že Španělé nejsou žádný nerváci a v klidu počkají.

 P1237577

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ