int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



27.1.2022 Valle Niza - Andalucía - Španělsko

Asi bych se měla drobet vrátit v čase, protože se toho událo docela dost.

Tak, jak stále hudrám, kolik je tu německých a francouzských obytných aut a karavanů, jak jsou plná parkoviště a kempy, potkali jsme čirou náhodou německé Čechy, kteří už 40 let žijí v Německu, s perfektní češtinou, a ti nám vysvětlili, že jsou na cestě do Maroka, a protože je Maroko je pro turisty uzavřené, tak je tu spousta jejich kolegů, kteří čekají na otevření hranic.

Maroko mělo zákaz vstupu cizinců do konce prosince a zřejmě se všichni, kteří se chystali v Maroku strávit zimu dali na cestu a počítali, že se hranice otevřou, tak zkrátka po prodloužení zákazu do konce ledna ve Španělsku uvízli.

Tito kolegové jeli do Maroka už na čtvrtou zimu a nemohli si Maroko vynachválit. Paní nám vyprávěla, jak se tam luxusně nakupuje na tržištích a kempy stojí kolem 6–7 eur na den a s bezpečností v kempech není žádný problém. No a samozřejmě vynikající počasí, které ve Španělsku není tak stabilní jako v Maroku. Shodli jsme se na tom, že počasí bude asi velmi podobné jako na Kanárských ostrovech. Celou zimu se tam chodí jen v sandálech, šortkách a tričku. Takže, zde je asi ten hlavní důvod, proč je najednou tolik Německých a Francouzských obytek na Španělském pobřeží. Kdysi dávno, pár let zpět jsem četla v časopise o karavanech, že do Maroka každý rok zavítá na sto tisíc obytných aut a karavanů. Za celý rok, a když vidím tu sílu aut podél pobřeží, která tady vloni nebyla, tak tomu číslu věřím.

 

Jedeme stále podél pobřeží a couráme se mezi malými městečky, hektary fóliovníků a pěknou přírodou. Je tu zkrátka od všeho něco. Jasně, fóliovníky nejsou žádný vábný pohled, ale to holt k této oblasti patří. Jinak je tu spousta krásných resortů s byty, domky a různé řadovky.

Většina má ve vnitrobloku bazén a pár kroků na pláž. Díky tomu, že tu nejsou žádné veliké hotely, je to příjemné pokoukání. Občas závidím, moc by se mi nějaký takový domeček tady líbil.

Pokud by někoho zajímalo, co se tu tak prodává a za kolik, zde je odkaz na servr s nemovitostmi, kde se dá vyselektovat oblast, zvolit co bychom chtěli a tak dál, klasika a pokud dáme přeložit do češtiny, máme i vše v naší řeči, jen ceny zůstavují v eurech.

Když jsme se na to poprvé podívali a maličko zapátrali, co se dá kde koupit a za kolik, spadla mi brada.

Parádní patrová řadovka s předzahrádkou, velikou terasou, 3+1, malý trávník a hlavně, velký bazén jen pro domky v bloku, 200 m od pláže za necelé 3 miliony, včetně vybavení.

Ostraha celého objektu, zahradník pro velkou společnou zahradu a dětské hřiště, údržba bazénu a všechny poplatky byly stanoveny na v přepočtu necelé 2000 Kč.

Takže, pokud by někoho lákalo si zde pořídit pozemek, dům, byt kdekoliv po Španělsku zde je odkaz www.idealista.com, ale chce to velkou trpělivost, nemovitostí na prodej je ohromné množství.

 

Cestou do Malagy je také báječný pramen vody, kam si jezdí tankovat vodu místní. Je to hodně silný pramen, ale musíme si vodu nanosit.

 Už dvakrát jsme tady tankovali vodu a pramen je skutečně vynikající ledová křišťálová studánka.

Zde jsou souřadnice.

 

A pak už nás čeká velké prádlo. Marně jsme pátrali po pračce, která bude aspoň v rozumném dosahu auta. Hlavně, abychom mohli někde blíž zastavit a nenosit prádlo přes několik ulic.

Bohužel, dost často jsou veřejné prádelny v centru města, což má logiku, ale pro nás jsou nevhodné. Roman nám dal tip na prádelnu, kontejner s několika pračkami a sušičkami u benzínky Repsol a tak tam jedeme. Prádelna tam skutečně je, velmi čistá, několik praček a sušiček, paráda. Cena je obvyklá, běžná jako asi všude. Nemá cenu se honit za co nejlevnější prádelnou, protože rozdíly jsou minimální.

Tady je ovšem dost výjimečná věc, musíme použít svůj prací prášek a kdo má rád, aviváž. Vše je opět naznačeno, popsáno, vykresleno, jen nevíme, do které ze tří šuplíků nasypat prášek. Asi je lepší počkat si na to, kam se začne napouštět voda a tam nasypat připravený prášek nebo gel.

Prací program je opět třicet minut včetně napouštění a máchání. Cena je za dvě velké pračky a dvě sušičky. 

Neuvěřitelně krátký program jakš takš stačí.

Takže, kdo pojede směrem na Malagu zde má souřadnice prádelny na vedlejší pobřežní silnici na čerpací stanici Repsol.

 

A už jsme vlastně na předměstí Malagy, kam se chceme zítra přesunout, najít nějaké kloudné parkoviště a počkat na Romana, se kterým jsme domluvený na hlídání auta. Roman pracuje z auta, a tak on bude pracovat a my se půjdeme projít po starém městě Malagy.

P2112947

Tak na tomto místě jsme stáli na jaře, ještě s Alenkou a Zdendou. Klidná část kousíček od pláže, jen přes silnici.

Dji_0017

Na jaře sem pasák ovcí přihnal velké stádo, které se tu celý den popásalo.

 Dji_0016

Jak říkám, klidné místo, kde se dalo velmi pohodlně stát, sednout si na některou z laviček, nebo i vyndat křesílka.

Žádný provoz, protože ulice zde vlastně končila. Uběhlo pár měsíců a nestačili jsme se divit. Tam, kde se pásly ovce vyrostly dvě veliké budovy a my stojíme vlastně vedle obřího staveniště.

Pryč je klid a pohoda. Od rána do večera se celou stavbou ozývá lomoz dělníků. Tady je vidět, že i doporučené místo, které celá léta zeje prázdnotou, kde na jaře nebyl ani náznak nějaké činnosti se může za pár měsíců velmi změnit.

Img_3520

Tím chci jen říct, že i doporučená místa na stání nemusí být po pár měsících vhodná. Tak jako u nás, mohou vedle nás vyrůst domy, mohou přibýt zákazové značky.

Zkrátka, je dobré mít i plán B a nespoléhat se na doporučení. Pokud takovéto už nevhodné místo má posloužit jenom na přespání, budiž, ale my tu na jaře stáli několik dní a podnikali výlety na kolech i pěšky do vnitrozemí.

 Dnešní cesta je:  

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ