int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



2.11.2022 Plouescat - Bretaň - Francie

Pomalu se suneme podél pobřeží a opět jsme na naší dálkové trase potkali několik servisních míst, kde se lze zbavit všeho co nepotřebujeme.

Img_9044

Jen pro změnu chybí odpadkové koše nebo popelnice. To je takové zajímavé. Stále na cestách řešíme problém, buď kde natankujeme vodu, nebo kde se zbavíme odpadků anebo, kde se zbavíme toalety. Samozřejmě, pokud karavanisté jezdí jen do kempů, tak problémy mají maximálně s hlučnými sousedy anebo řeší výměnu pozemku za hezčí, s lepším výhledem na moře nebo do kraje, ale jinak se v kempu nic jiného řešit nemusí. Jenže, ono se snadno soudí, když jedu jen na pár dnů.

Pb020007

Samozřejmě, vím o spoustě plamenných diskusí na sociálních sítích, kde vylévat šedou vodu, kde se zbavit toalety.  Je i úsměvné, že každý, kdo jede na delší dobu řeší tento problém a veškeré diskuse se při setkáních stejně nakonec stočí k tomu, jak tento problém praktikuje druhý.

Pb020010

Když se to tak vezme kol a kol, tak už je problém udržet v čistotě odpadní nádrž, trubky, které vedou do odpadní nádrže a samozřejmě sifony a v neposlední řadě nádrž na pitnou vodu. A vůbec se nedá říct, jestli je lepší, když je zima nebo teplo. Nádrž na pitnou vodu máme pod sedačkou v obýváku a když se v zimě topí, tak si samozřejmě i ta nádrž na které sedím bere teplo ne jenom z mého pozadí, ale i z vyhřátého okolí. V létě je teplo všude a nádrže, jak na odpadní, tak na pitnou jsou vyhřáté jaksi přirozeně.

Pb020016

Už když Zdenda natáčel malé video, jak řešíme odpady, myšleno všechny a jak se staráme o nezávadnou pitnou vodu, říkali jsme si, kolik asi lidí zvedneme ze židle. 

Pb020067

No, není to tak strašné, spíše se na nás obrátilo hodně kolegů, kteří neví jak a taky by rádi jeli na delší dobu, ale, ale, ale. Ať už řeší finanční stránku nebo jen obyčejně lidskou anebo nemají zkušenosti a nejsou si jistý, jestli by vše zvládli a nemuseli se předčasně vracet.

 Pb020021

Asi nejdůležitější je udržet pitnou vodu v co nejlepší kondici, aby nám vydržela a neměli jsme zdravotní problémy. Řešení je různé. Někdo pije a na vaření používá jen balenou vodu, někdo používá všelijaké filtry a někdo jí na pití převařuje. Někdo do nádrže na pitnou vodu nepoužívá žádnou chemii, někdo používá Savo, stříbrnou lžičku nebo aktivní stříbro. Někdo nádrž na pitnou vodu nikdy nemyl, někdo jí vymývá a čistí pravidelně.

Pb020024

S odpadní nádrží je to stejné. Někdo se do ní díky umístění ani nedostane, někdo jí čistí pravidelně a někdo jí alespoň proplachuje desinfekcí. Někdo se odpadní vody zbavuje jen na servisních místech a když nejsou, zaplatí kemp, někdo vodu nechává téct do kýble a ten pak vyleje do kanálu, někdo zase odpadní vodu vyleje do škarpy.

Pb020050

Někdo jede s otevřenou nádrží, někdo zásadně se zavřenou.

Pb020013

Toaletu řeší každý po svém a rozhodně to není o tom, že bychom „obsrávali celou Evropu“ protože nevyužíváme zázemí kempů. Někdo sebou vozí dvě kazety, někdo odnáší kazetu na benzínce v tašce, někdo vykope v lese díru, někdo vyleje kazetu na okraj pole, někdo separuje tuhé od tekutého a někdo jede po dvou dnech do kempu.

Pb020082

Za osm let jsme poznali hodně cestovatelů a mohu zde zodpovědně prohlásit, že každý to řeší jinak. Každý si našel nějakou svou cestu a s tou je spokojený a téměř každý hovor se prakticky vždycky stočí na nějaké výše uvedené téma. Asi je na každém, co a jak bude na cestách dělat a myslet si, že všichni cestovatelé jsou lilie bílé a neposkvrněné je iluzorní. Všichni to nějak řeší a všichni se snaží tyto témata vyřešit tak, aby po nás nezůstal nepořádek, abychom se nemuseli za sebe stydět.

 Pb020077

Vždycky si při takovém to hovoru vzpomenu na Kanárské ostrovy, kde jsme stáli na jednom místě 2,5 měsíce. Bylo léto, sucho a vše bylo vyprahlé. Zdenda udělal z trubky trativod a svedl odpadní vodu za auto, kde byl kopeček vyschlé země a kamení. Na tu hromadu hlušiny jsem vylévala vodu z nádobí, tekla tam voda ze sprchy a z mytí. Když jsme odjížděli, kopec byl obrostlý, krásně zelený.

Pb020095

Jediná zeleň široko daleko vyrostla z naší odpadní vody. Nehodlám si hrát na nějakou ekologickou aktivistku, ale tak to prostě je. Dodnes lituji, že jsem ten zelený kopeček, co nám vyrostl za autem nevyfotila. Fotím kde jakou blbost, ale toto vyfotit mě opravdu tenkrát nenapadlo.

Pb020081

Vždy, když se strhne debata, jaký jsou karavanisté čuňata, když odpadní vodu vylejí někam do příkopu, tak si na tuhle příhodu vzpomenu.  Ale stejně si myslím, že Ti co jsou nejchytřejší a ví přesně, jak by se měl člověk na cestách chovat, by mi docela určitě nevěřili a ono je to veskrze jedno. Každý, ať si najde svojí zlatou střední cestu.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ