int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.11.2022 Carnac - Bretaň - Francie

Bretaň je poseta megalitickými stavbami. Nejvíce je menhirů, pak jsou tu dolmeny, kamenné mohyly a chodbové hroby.

Img_9706

Vše je vytesáno z tvrdé žuly a uspořádáno do tajemných uskupení tajemnou neolitickou civilizací. Jak nebo proč nikdo přesně neví. Menhiry a dolmeny jsou rozházené po celé Evropě, dokonce i v Čechách máme několik menhirů, ale největší uskupení je právě v Bretani v Carnacu. Carnac v keltštině znamená místo, kde je velké množství kamenů. Vzhledem k tomu, že byly postaveny někdy kolem 5000 let před naším letopočtem, jsou mnohem starší než Stonehenge.  

 

Tak jen pár slov o megalitických stavbách dávné civilizace.

 Img_9697

Nejdříve si ujasníme názvosloví, abychom věděli, o čem je řeč. Menhir, ten je nejčastější, je to na výšku postavený kámen.

Pb130033

Dolmen je to megalit ze dvou stojících kamenů zastřešený třetím kamenem. Některé dolmeny jsou i ze třech až čtyřech menhirů, ale ty jsou dost vzácné. Pravděpodobně to byla hrobka původně krytá zeminou.

Dolmen_des_erves-_sainte-suzanne-_mayenne-_france

Tumulus je hrobová mohyla, označující místo pohřbu navršenou zeminou případně zpevněnou kameny.

 1280px-kermario

Menhiry byly vztyčeny v období neolitu v 5. až 2. tisíciletí př. n. l. Zdejší pravěké kmeny bydlely ve velkých dřevěných domech a zabývali se chovem a zemědělstvím. Vytvářely rozsáhlé kolektivní hrobky, obří stély, dolmeny a řady menhirů. Neolitičtí obyvatelé Bretaně zvládali manévrování s těžkými kameny pomocí kůlů a provazů, což prokázalo mnoho experimentů. Největší menhir u obce Locmariaquer váží 300 tun a tvoří ho 20metrový žulový kámen. Z místního kamene vytesali přes 3000 menhirů a rozestavili je poblíž Carnacu do různých uskupení.

 Img_9689

K velkému poškození megalitických řad přispěl mimo jiné sv. Martin z Tours, který ve 4. stol n. l. v rámci svého horlivého christianizačního úsilí, jehož součástí bylo i ničení posvátných pohanských míst, nechal celé kilometry megalitických řad vykácet.

 Pb130062

Nejstarší vysvětlení existence menhirů přináší množství starých pověr, mnohdy spojených s křesťanskými světci. Nejznámějším příběhem je legenda o sv. Kornéliovi, který byl jako papež vyhnán z Říma a pronásledován římskými legiemi přes celou Galii. Poté, co došel až do Bretaně a dál už bylo jen moře, proměnil své pronásledovatele v kameny, které tak zůstaly vyrovnány v řadách za sebou.

 Pb130085

Spousta archeologů se snažila přijít na to, na co vlastně megalitické sloužily, komu sloužily a jaký měly význam.

 Img_9711

Domněnky o původu na vědeckých základech pocházejí až od 2. poloviny 18. století. Amatérský archeolog a sběratel starožitností hrabě Anne Claude de Caylus v roce 1764 vyslovil myšlenku, že kameny pocházejí z doby galo-románské. Další archeolog Pommereul v roce 1790 předpokládal keltský původ megalitů a tato hypotéza dlouho převládala.

 Pb130027

Ale na konci 19. století archeologové James Miln a Zacharie Le Rouzic na základě archeologických průzkumů přinesli novou interpretaci. Snažili se ověřit, zda se jedná o kultovní místo a prokázali, že stavby vznikly mnohem dříve, ještě před příchodem Keltů. Během německé okupace se nacistická archeologie zajímala o kamenné řady v Carnacu ohledně prokázání indo-germanizace regionu národy přišlými ze severu přes moře.

 Pb130029

Výzkumu, který trval 30 let, se věnoval Pierre Méreaux. Odmítl teorii kultu mrtvých a argumentoval, že dolmeny sloužily pravděpodobně jako primitivní seismografy, neboť Bretaň byla seizmicky aktivní oblastí. Umístění a orientace menhirů mělo procházet seismickými zlomy.

 Pb130099

Takže, tady je vidět, že i přes všechnu snahu stále nevíme téměř nic. Jsme schopný určit stáří, experimentálně to, jak menhiry vznikaly a jak je tehdejší lidé dokázali dopravit na místo, ale to je asi tak vše.

 Pb130091

Spousta menhirů skončila v různých stavbách domů, kostelů. Spousta jich byla jednoduše zničena, jak jsem psala výš, ale velké množství menhirů nám zůstalo zachováno a my si je můžeme prohlédnout.

Pb130023

Některé lokality jsou vyloženě nepřístupné pro veřejnost, některé jako v Carnacu jsou sice přístupné, ale oplocené a některé jsou volně přístupné.  Příjemné je velké parkoviště pro obytná auta.

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ