int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.11.2022 Arzon - Bretaň - Francie

Takže ještě pár dnů tu máme megalitickou Bretaň se spoustou tajemných menhirů,

Pb130033

Bretaň plnou kouzelných kamenných domů,

Pa280067

Bretaň ústřicovou,

Pa270105

Bretaň nekončících pastvin a vypaseného skotu

Pb140054

a samozřejmě Bretaň plnou přístavů.

Img_9743

Pak je tu pro cestovatele v obytném autě Bretaň plná protikladů. V jedné části Bretaně je spousta míst na stání a o kousek dál, jen pár kilometrů musíme mít plán A, B, C a stejně máme problém někam se na noc upíchnout. 

Pb140090

Někde je spousta parkovišť, jen si vybrat a ve vedlejší oblasti našli zálibu ve stavění výškových zábran přesto, že ohromná parkoviště zejí prázdnotou. Je oblast, kde si můžeme zdarma natankovat vodu na spoustě míst, že bychom mohli vodu rozdávat a pak je úsek, kde o vodu nezavadíme.

Pb140095

Je oblast, kde hledáme odpadkový koš a bereme za vděk i odpadkovým košem v parku a pak najednou, jako když luskneme prsty jsou na každém rohu velkotonážní popelnice.

Img_9684

Někde do přístavu nemůžeme strčit ani nos a někde je stání na molu bez problémů. Pokud nejsme zrovna někde na útesech, tak nás stále a dokola šokuje síla odlivu.

Pb130151

Jdeme spát a oceán máme krásně kousek od auta a kocháme se vlnami oceánu se zapadajícím sluncem a ráno po něm není ani památky.

Pb090027

Jen kdesi v dálce se trochu modrá hladina, asi to bude to naše moře.

Pa270099

Lodě jsou bezmocně uvízlé v písku a líně se válí na boku. Bretaň to je taky množství přístavů, malých i velkých kde kotví tisíce lodí.

Pb140024

Les stožárů dává aspoň trošku tušit, jak jsou tady lidi bohatý.

Img_9739

Vidíme krásné a opečovávané domy, ohromné zahrady s perfektní výsadbou okrasných stromů a keřů a dokonale střiženým trávníkem, míjíme velké množství obytných aut a ty jsou veskrze novějšího data výroby, mnohdy je na parkovišti náš Flíček ten nejstarší a pak je to obrovské ale opravdu obrovské množství malých, velkých plachetnic parkujících všude kam se jen u moře vrtneme.

Img_9677

To si pak člověk říká že snad každý Francouz vlastní plachetnici, protože to jinak není možné.

Pb140022

Viděli jsme v přístavu prodejnu starších plachetnic a taková menší obyčejná plachetnice, žádný luxus ba naopak s cenou 30 tisíc eur, maličko větší se už šplhá k 60 tisícům.

Pb140025

Pak si člověk říká, že to jsou opravdu tisíce milionů, který se v každém přístavu houpají u bójí a čekají na léto.

 Pb140088

Zkrátka, v Bretani je stále co řešit a stále nás něco udiví, ale je to opravdu překrásný kout Francie, který rozhodně stojí za projetí, nebo se sem alespoň na pár dnů podívat.

Pb120006

Jsme už na cestě necelé dva měsíce a poněkud se mi nakupilo našpiněné prádlo. Takže, jednoznačně, potřebujeme do prádelny. Není problém v tom, že bychom už neměli čisté tričko nebo ponožky, ale to našpiněné už pomalu není kam dávat.

Img_9802

Samozřejmě, je to řešitelné, zajet k prádelně dřív, když můžeme naplnit akorát jednu malou pračku. My máme nad bufíkem dost místa a Zdenda mi tam z drátěného programu udělal polici, kam dávám špinavé prádlo.

Img_9806

Je tam hlavně teplo a prádlo nezvlhne a mohu ho tam mít, aniž bych musela na to vyčlenit nějakou skříňku nebo místo v kufru. Pravdou je, že skřínky jsou zaplněné kompletně a místo v kufru už taky žádné není. Jak jinak.

Img_9812

Výhodnější je prádelna u nákupního centra, kde je několik praček a sušiček, takže máme větší výběr a nestrávíme u prádelny půlku dne. Hodně si sem jezdí prádlo jen vysušit a samozřejmě, vytížené jsou velké pračky na různé deky a velké přehozy. Tak jen pro představu.

Img_9808

Za necelé dva měsíce jsme zaplnili jednu velkou 11 kg pračku jedním povlečením, ručníky a utěrkami. Další velká pračka už 18 kg byla plná triček, bund, prádla. Sušička je za euro na deset minut. Vše jsme rozdělili do 4 sušiček. Povlečení potřebovalo 20 min a oblečení stačilo 10 min. Celkem jsme zaplatili 24 eur.

Pb140035

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ