int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20.11.2022 Condom - Okcitánie - Francie

Jedeme směrem na Auch, které je zapsané na seznamu UNESCO, ale tam už jsme byli a tak se Auchu vyhneme obloukem a pokračujeme směrem na nádherné Pyreneje.

Ovšem předpověď počasí není nijak valná, tak uvidíme, kdy se nám podaří Pyrenejemi projet. Není žádné drama. V Pyrenejích začíná sněžit a na francouzské straně prší, jenže, my bychom rádi přejeli Pyreneje za sluníčka, tak jako vloni.

Vloni Zdenda vybral naprosto neskutečně krásnou trasu, koho by to zajímalo, tak ať se podívá do cestopisu na den 26.10.2021 Pyreneje – Španělsko. Něco tak krásného jsme dlouho neviděli.

Jenže, je pravdou, že jsme tady skoro o měsíc později, a to je sakra znát. Zatím dojíždíme do malého, moc hezkého městečka s ikonickým názvem Condom.

Maličko jsme se zajímali, jak vlastně město k takovému jménu přišlo. Samozřejmě, se nabízí vztah mezi výrobou pánské ochrany kondomu. Buď za A tady jej vyrábí nebo za B tady bydlel ten, jenž kondom vynalezl anebo za C je to úplně jinak. Samozřejmě, C je správně. Mezi anglickým slovem kondom a tímto městem není žádný vztah.

Toponymum Condom pochází z galských slov condate a magos spojených do Condatomagos , což znamená „ trh nebo pole soutoku “.

Nicméně, měli zde jeden čas velmi podnikavého starostu, který využil jména města a zřídil zde muzeum antikoncepce, ale dlouho nevydrželo. Po pár letech bylo muzeum pro nezájem ze strany návštěvníků uzavřeno.

Naštěstí se udělalo hezky, přestalo pršet a my si jdeme městečko prohlédnout. Je to jen pár ulic, které jsou hezké, ale už to není Bretaň. Odhadujeme, že je to tak půl na půl.

Polovina domů je hezkých, ale jen hezkých a druhá polovina je vyloženě ošklivých domů, pokud nejsou pár minut před úplným rozpadem. Je obdivuhodné, jak dokáže jeden kraj být jiný od druhého kraje, a přitom jsou jen pár desítek kilometrů od sebe.  

Condom je znám hlavně výrobou Armagnacu, proslulé vinné lihoviny.

A samozřejmě, jsme na území bývalého Gaskoňska, a tak před katedrálou nechybí sochy slavných mušketýrů. Což je samozřejmě příležitost k fotografování ze všech možných stran a úhlů.

Ale sochy jsou opravdu velmi krásně vyvedené, veliké a pěkné. Socha Tří mušketýrů a d'Artagnana stojí vedle katedrály a byla vytvořena v roce 2010 Zurabem Tseretelim.

Katedrála taky stojí za prohlídku. Mohutná gotická stavba a gotiku, tu mám moc ráda. Katedrála v Condom byla významnou zastávkou poutníků do Compostely.

Hlavním vrcholem Condomu je katedrála Saint-Pierre a její přidružené ambity. Katedrála byla postavena na konci 14. století, poté na počátku 16. století podstatně přestavěna, převážně v gotickém stylu.

Na vnější straně katedrály jsou velmi velké vzpřímené podpěry každých několik metrů po stranách budovy

typické pro gotický styl a umožňují umístění velkých oken přímo po obou stranách.

Vysoká loď katedrály a velmi zdobné kněžiště je klasickým, typickým příkladem plaménkové gotiky.

 

Přejeli jsme na velmi příjemné parkoviště u řeky a krásně jsme se vyspali. Nikým a ničím nerušené místo. To je na Francii na druhou stranu velmi příjemné.

Ohromná síť stání pro obytná auta a parkovišť, kde jsme tolerováni. Pokud se vyloženě netlačíme na pobřeží ať už Atlantiku nebo Středozemního moře, tak parkování tak říkajíc na divoko není ve Francii vůbec žádný problém.

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ