int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.11.2022 Bagneres de Luchon - Okcitánie - Francie

Stále je ošklivo a čekáme, jestli se předpověď maličko změní a my tady nebudeme na sluníčko čekat do jara. Je to na prd.

Pb240021

Prší a prší a když zrovna neprší, tak fouká ledový vítr. V noci je teplota lehce pod nulou, ale spíše kousek nad a přes den kolem 7 °C, což není nic moc.

Img_0058

Tak topíme a topíme a sedíme v autě. Naštěstí jsem měla poměrně dlouhý odpočinek, myslím, odpočinek od auta, a tak to sezení snáším celkem dobře. Hezké je, že jsem se díky malé Timišce a práci na chatě nedostala skoro pět měsíců ke knížce, jediné, co jsem četla byly noviny, ale to bylo vždy jen po ránu. Tak mám dost knížek ve čtečce, které čekají na přečtení, ale už mi to počasí začíná pomalu a jistě dost vadit.

 Pb240028

Zajeli jsme kousek od nás pro plyn a taky pro naftu a hlavně, abychom maličko dobyli baterky, které už začínají mít nouzi o proud. Přeci jenom už několik dnů stojíme na místě, sluníčko nesvítí a my proud jen čerpáme.

Img_0073

Ani naše zázračné baterky nejsou všespásné. Na druhou stranu musím poctivě říct, že nebýt našich Lifepo baterek, už bychom byli dávno bez proudu.

Img_0069

Je to samozřejmě na každém cestovateli, jak si poradí s nedostatkem proudu na cestách, ale podle našich zkušeností je to stálý problém.

Pb240048

Vše se dá vyřešit, kde vylít toaletu, na to je spousta možností, servisní místa, kterých je na západě od nás spousta, nebo přinejhorším toalety a tak podobně, voda se dá taky obstarat celkem bez problémů, ovšem v Čechách je to docela oříšek,

Pb240130

naftu natankujeme kdekoliv a plynu na topení a vaření je taky všude dost, ale střecha na solární panely je nějak velká a nemůžeme na ní namontovat víc panelů, než se jich tam vejde.

Pb240146

Pak je to o tom, co v autě děláme a pokud někdo pracuje na počítačích nebo se jen kouká na televizi anebo jako my večer na nějaký film, tak potřebuje proudu poněkud více a když k tomu přihodím několik dnů, kdy stojíme na místě a prší, tak nastává problém s nedostatkem proudu. My jsme měli propočítáno a vymyšleno, že každé dva roky vyměníme naše klasické nástavbové baterky, protože by nám tak nějak měly ty dva roky našeho provozu vydržet.

Img_0085

 Lázeňské městečko, Bagneres de Luchon

No, nevydržely, ani jednou nám nevydržely celé dva roky, abychom je vždy v září po dvou letech vyměnili. Vždy nám vypověděly službu na jaře nebo v létě a pokaždé jsme dojížděli z letní cesty domů bez proudu a jeli jsme od zásuvky k zásuvce.

Pb240132

Takové umření baterek, měli jsme vždy dvě 120 pro nástavbu, vypadá asi takto. Celý den jedeme, baterky obě dvě dobíjíme, a to máme ještě dokoupený za hříšný peníze dobíjecí booster, který do baterek láduje ohromné množství proudu, odpoledne přijedeme na místo, baterky jsou plně nabité.

Img_0122

Vypadá to, že bychom mohli proud rozdávat potřebným, večer rozsvítíme, ale úsporně jen jedno světlo, máme sice dost proudu, ale co kdyby za den nasbírané množství přeci jen nestačilo, zapneme měnič a jeden počítač a během pěti minut jsme bez proudu.

Img_0098

Vše se vypne a měnič zoufale píská a dožaduje se dalšího přísunu energie, ale ta prostě není.  Jenže, proud potřebujeme na spoustu dalšího zařízení, které v autě aspoň nějaké minimum potřebuje. Třeba jen plynová lednice si hází elektrickou jiskru, aby zapálila plamínek plynu a chladila a tak dál.

Img_0091

Plynový sporák zapálím sirkou, to není problém, ale neohřejeme se, protože plynová truma si musí hodit elektrickou jiskru, aby se plyn zapálil a začala topit. Proto sebou vozíme elektrickou centrálu, ale míst, kde ji můžeme použít je málo.

Img_0131

Proto jsme investovali do Lifepo baterek a mohu jednoznačně říct, je to paráda. Zdenda v aplikaci stále vidí, kolik nabíjíme, kolik máme v baterek proudu, a i po několikadenním stání jsme při plném provozu na 25% kapacity, což je pro nás něco úžasného. Vřele mohu doporučit na řešení problému nejen elektriky v autě a vše spojené s ní pana Tomáše Brabce, který se nám o celou elektrickou soustavu a soběstačnost stará už 8 let k naší plné spokojenosti.

Img_0127

Pravda, stojí to docela dost peněz, myslím různá zařízení která jsme postupně dokoupili, ale speciálně to, co jsme za roky cestování pořídili se nám jednoznačně vyplatilo.

Img_0129

Koho by toto téma zajímalo více, vše je v sekci Opravy a úpravy a je tam i moc hezké kratičké video o naší nové baterce a o jejím fungování, tak jak říká pan Brabec ve videu, tak vše se potvrdilo. Rozhodně nám tato nemalá investice zpříjemnila cestování, život v autě, a to je důležité.

Img_0130

No a zatím co jsem vykládala o úskalí elektro soběstačnosti na cestách, dojeli jsme na vrchol jedné z etapy Tour de France,

Pb240139

neskutečné stoupání a v lázeňském městečku, Bagneres de Luchon jsme dokoupili plyn a natankovali další naftu. No, a protože zázračně vysvitlo sluníčko, tak jsme si šli městečko prohlédnout.

 Pb240152

Večerní pohled na Pyreneje, ale brzo se to opět zkazí. 

Předpověď počasí se zase maličko změnila, sluníčko možná, ale možná bude svítit ne zítra, ale až za dva dny. Tak nevím.

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ