int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



27.11.2022 Ponzano - Přírodní park Guara - Ebro - Aragon - Španělsko

Dnes jsme měli den plný krásných zážitků a dobrodružství.

Pb260003

Hlavně, projeli jsme nádherný přírodní park Sierra y Cañones de Guara, který je největší chráněnou přírodní oblastí v Aragonské přírodní síti.

 Img_0197

Rozkládá se na 47 637 hektarech a pokrývá celkem čtyři kraje a patnáct obcí. Nachází se v centrální části pohoří Sierras Exteriores Pyreneas. Krajinu tady vytvarovaly ledovce a řeky a jejich ustupování. Kraj je plný velmi hlubokých kaňonů.

Img_0213

U těch nejhezčích jsou vyhlídky a samozřejmě, spousta perfektně značených turistických tras. Jeho slavné „kaňony“ s úzkými a hlubokými kaňony, kterými protékají řeky, jejichž vody mají nápadně tyrkysovou barvu a vytvářejí působivé vodopády, sifony a jeskyně voda je opravdu velmi čistá.

Pb260087

Jeho strategická poloha mezi Ebrem a Pyrenejemi, s klimatem mezi Atlantikem a Středozemním mořem, se odráží ve velkém rozdílu mezi vegetací severních a jižních svahů tohoto přírodního území.

Img_0196

Zastavili jsme se na několika místech, kde jsou nádherně připravené turistické stezky dolů do údolí anebo kolo převisů nad nimi.

Pb260031

V této oblasti Pyrenejí žijí různé druhy orlů a supů. Měli jsme štěstí, že jsme viděli velké hejno těchto nádherných ptáků,

Pb260150

jak krouží vysoko nad námi a jak se po chvíli snáší dolů na vysoké skály do svých hnízdišť.

Pb260153

Na konci parku jsme si prošli malebné maličké město, spíše vesnici Colungo v provincii Huesca. Vesnice je místem, kde sídlí místní legendární palírna „Aguardientes y Licores Colungo“.

Img_0235

Právě zde se nejlépe zachovala a dál přenesla lihovarnická tradice brandy vyráběné po předcích v Alto Aragón, která přetrvala v průběhu času a dnes je známá pod jménem „Anís de Colungo“.

Img_0237

Dodnes tato palírna vyrábí ze svých destilačních přístrojů a sudů další nezaměnitelné lihoviny. Aguardiente, základní prvek všech produktů, se získává destilací vína prováděnou v samotném lihovaru tradičním alembickým způsobem.

Img_0252

Tímto způsobem se také získávají výlisky, jejichž hlavním materiálem jsou jednou zkvašené hrozny Somontano.

Img_0242

Je to prostě alchymie, která končí výbornou pálenkou. Na konci naší dnešní trasy jsme ještě náhodou objevili krásný most, který byl postaven kolem 13. století a je jedním z nejstarších dochovaných v Somontanu, a také jedním z nejkrásnějších.

Img_0266

Oboustranný profil mostu, tvoří „oslí hřbet“ charakteristický pro středověké mosty, dodává mu štíhlou a elegantní siluetu umocněnou značným rozpětím a výškou jeho jediného oblouku.

Img_0268

A to už se pomalu spouštíme k řece Ebro, na kterou se tolik těšíme.  Přátelé nám volali, že v Ebru není voda. Dost děsivá představa, ale bohužel, měli pravdu. V Ebru, v jeho přehradách skutečně voda není.

 Pb260127

Ikonická řeka Ebro, dlouhá skoro tisíc kilometrů láká množství rybářů, kteří se sem každoročně sjíždějí, aby ulovili trofejního sumce nebo candáta. Ryb je v Ebru ohromná spousta a pokud ryby vyloženě nemají náladu pozřít naši návnadu, úspěch v podobě ulovené ryby je téměř zaručen. Ale nejdříve si řekněme něco málo o řece Ebru.

Pb280055

Pramení na jižních svazích Kantabrijského pohoří a na horním toku protíná v hluboké dolině severovýchodní část Starokastilské vrchoviny. Na středním toku protéká Aragonskou rovinou, kde se koryto místy dělí na jednotlivá ramena. Do Středozemního moře se vlévá deltou o rozloze přibližně 250 km², jíž řeka protéká v napřímeném regulovaném korytě, jehož břehy jsou lemovány hrázemi.

Pb270052

Rio-Ebro získala proslulost hlavně díky přehradám. Horní přehrada Embalse de Mequinenza o délce více než 100 km dosahuje hloubky až 60 m a šířky od několika desítek po stovky metrů. Střední přehrada Embalse de Riba Roja má na délku něco přes 40 km a hloubky se zde pohybují od absolutních mělčin po zhruba 30 m. Spodní přehrada Embalse de Flix je nejmenší a pro svou polohu (leží v průmyslové oblasti) nejméně navštěvovaná.

Pb270049

Obě přehrady, na kterých se rybaří tedy Mequinenza a Riba Roja mají svá veliká úskalí – na horní přehradě není díky její rozloze problém zabloudit a pochopitelně pro neznalého rybáře najít dobré místo na ploše desítek kilometrů čtverečních, je výkon téměř nadlidský. Spodní přehrada vznikla zatopením údolí s rozsáhlými ovocnými sady, které se nikdo neobtěžoval odstranit, rybám tak vzniklo dokonalé útočiště, ale pro rybáře je to peklo.

 Pb280060

Dojeli jsme k přátelům Pepovi s Hankou, kteří zde mají v péči rybářskou základnu a jak to tak vypadá, letos si tady Zdenda nezachytá. To, kde dříve byla voda je nyní písek a bláto a jen malá říčka kdesi v dálce je řeka Ebro. Nádrže jsou prázdné.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Trasa: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ