int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



29.11.2022 Xerta - Ebro - Aragon - Španělsko

Rybaření u Pepy s Hankou na Ebru skutečně nebylo možné.

Pb270052

Jedině, odjet hodně daleko, kde je ještě možný vstup do vody a samozřejmě mít loď. Ze břehu se zkrátka chytat nedá, protože původní břeh je i 20 metrů od vody. Mnoho metrů hlubokého bahna, než se dostaneme k vodě se nedá překonat. Padlo rozhodnutí, že pojedeme do Xerty a pokusíme se ulovit nějakou rybu až tam. Jirka s Růženkou už tam jsou a hlásí, vody je dost, tam s vodou není problém. Nevíme, proč je vody v přehradách tak strašně málo.

Pb280058

Nikdo nepamatuje tak nízkou hladinu, vlastně, hladina na přehradách skoro žádná není, jen malá řeka protéká údolím. Údajně Španělsko nahodilo elektrárnu, nebo zvýšilo výkon elektrárny na přehradě, další důvod je, velmi suché léto a deště, které jsou teď v Pyrenejích, ještě nestihly Ebro naplnit a pak, samozřejmě, v deltě Ebra je rozsáhlé zemědělství, které vodu z Ebra potřebuje. A i proto byly přehrady vybudovány, aby zadržely vodu a tu v letních měsících zemědělství poskytly. Je to složité, ale i zde se projevují zvýšené letní teploty právě v podobě prázdných přehrad na vodu a rybáři pláčou.

Pb280055

Tady na fotce je pěkně vidět, kde byla původně voda.

Pb280056

Voda běžně sahala až k tomu kamennému ostrovu, který je uprostřed, tam chodil Zdenda chytat candáty. Když bylo vody dost, tak sahala až pod rybářský dům a chytalo se z terasy domu, dneska se tam pasou ovce. A aby toho nebylo málo, velmi se zpřísnili podmínky rybolovu.

Pb280060

Na to, na co se smělo chytat už se nesmí a na co se už dříve nesmělo se velmi tvrdě pokutuje.

Pb280066

Je to takový začarovaný kruh a osobně si myslím, že pokud bude situace s vodou na Ebru taková, jaká je, je rybaření velmi náročné. Jedeme tedy do Xerty, kde už jsme dvakrát byli a kde byl Zdenda úspěšný.

Pb280061

Opět, jak jinak jedeme těmi nejzapadlejšími silničkami. Jak Zdenda říká, to jsou silnice, které jsou vidět jen při největším přiblížením mapy, a i holky navigátorky mají občas problém. Nejhezčí je, když jedna jede kdesi po poli a vytrvale hlásí „přepočítávám trasu“ a stále jede kdesi daleko od silnice a druhá hlásí „cesta nenalezena, otočte se zpět“ a my dál jedeme mezi poli a jen tiše zíráme, kde jsme se to ocitli.

Pb280111

Dneska byla silnice opravdu zajímavá. Ohromné závěje bejlí, které vytrhal vítr a nahromadili se u kdejaké vyvýšeniny.

Pb270038

Naštěstí keře nemají ostny, což bývá v těchto končinách běžné, a tak se ty největší překážky dají rukama odházet, ale je to hodně nebezpečné. Kdyby se nám jeden takový keř zaklínil někde v oblasti výfuku, který je řádně horký, mohl by chytnout a my shořet. Tak když projedeme takovou hromadou, Zdenda musí zkontrolovat spodek auta, jestli za sebou něco nevláčíme.

Pb270042

Pár kilometrů jedeme opravdu krokem a opravdu hodně dlouho. Ale zase, co si budeme povídat, zajímavý zážitek a o tom to cestování je. Samozřejmě, musí být čas, který už naštěstí máme, abychom si mohli dovolit skotačení mezi hromadami suchých keřů. Kupodivu, jsme za celou cestu nepotkali jediné auto.

Pb270044

Tak, kdo by tady co hledal. Místní vědí, že silnice je skoro neprůjezdná, a tak se jí vyhnou a cestovatelé jí zase skoro nemají šanci objevit. To jen Zdenda začíná být expert na ty nejzapadlejší silnice, které nikdo nepoužívá. Nikdo s normálním autem. Možná občas traktor, který obdělá pole, poseká louku a pak si zase silnice může žít dál svým zavátým životem.

 Pb280085

Máme nádherný den. Malá města jsou úžasná. Španělsko je vůbec úžasné. Konečně jsem byla na nákupu a nestačím se divit. 

Pb280077

Řekla bych, že řada běžných potravin, které jsem vždy nakupovala je maličko dražší a kupodivu, řada potravin je výrazně dražší než v sousední Francii. Tak to mi už rozum vůbec nebere.

Pb280099

Francie, vždy nejdražší země na tranzitu do Španělska, ve Francii jsme taky projeli komplet celé pobřeží podél středozemního moře a teď i dokončili cestu po pobřeží Atlantiku, a tak už mám v oku ceny takových těch základních potravin, které stále dokola nakupuji a vždy byla Francie výrazně dražší oproti Německu a o Španělsku ani nemluvím. Ve Španělsku bylo vždy velmi lacino, ale letos se situace změnila.

Pb280113

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

 Trasa : 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ