int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



4.12.2022 Delta Ebra - Playa Foradada - Kastellón - Španělsko

Seznámit se s deltou řeky Ebro osobně, představuje ohromující zážitek nejen pro přírodovědce, ale i pro nás, obyčejné cestovatele, kteří rádi poznáváme nové končiny.

Delta řeky Ebro (Delta de l’Ebre) je velmi zajímavá oblast rozprostírající se na 320 km čtverečních. Určitě stojí za návštěvu, zejména zjara a na podzim kvůli ohromnému množství nejen stěhovavých ptáků.

 Pc040010

Nejvodnatější řeka Katalánska, Ebro, Katalánsky Ebre, se zde vlévá do Středozemního moře a vytváří jedinečnou krajinu, zcela odlišnou od zbytku země. Vznikala a stále vzniká postupným naplavováním a vybíhá zhruba 25 km do moře. Celá delta se neustále mění. Kusy písečných pláží vznikají a jiné se ztrácí.

 

Roku 1983 byla oblast z části vyhlášena za přírodní rezervaci, aby již nemohlo legálně docházet k jejímu devastování. Z přírodovědeckého hlediska se jedná o místo úchvatné a nezaměnitelné. Pobřeží oblasti je tvořeno dlouhými písečnými plážemi, dunami a písečnými bariérami – Barra del Trabucador a Punta de la Banya, dále pak zátokou Fangar. Typické pro celou oblast je větrné počasí a vysoká vlhkost.

 Pc040029

Díky naplaveninám, dostatku sladké vody a malé nadmořské výšce se zde velmi daří všem možným rostlinám. Ač Katalánsko spíše trpí nedostatkem sladké vody, u Ebra jako by se člověk ocitl úplně v jiné zemi. Pěstuje se zde rýže a důmyslné zavlažovací kanály proplétají velkou část oblasti. Voda do kanálů je hnána šroubovitými čerpadly. Ty už jsme viděli v Holandsku, ale i tady se používají.

Pc040032

Včera jsem si posteskla, že by bylo zajímavé vidět traktor, který pracuje na rýžovém poli zblízka. Vždy jsme ho viděli v dálce, ale tady ho máme pár metrů od sebe.

Pc040033

Je to zajímavý stroj. Posečená rýže se nějak musí zapravit do země, nebo jinak, půdu je potřeba zorat, ale tady je půda vyložený bahno, to by se asi špatně zorávalo.

Pc040035

Zde se používají jakési široká kovová kola s hřeby, která jakoby staré rostliny převrací kořeny vzhůru a tím dojde k jejich zetlení a následnému zlepšení půdy. Půda se nechá vyschnout, jenže, ona nevyschne, jak je běžné, tady se vytvoří bahenní krusta, ta je suchá, ale stačí na krustu šlápnout a okamžitě se propadneme do bahna. Staré rostliny krásně zetlí a poslouží pro další úrodu.

Pc040037

Otevřou se stavidla na jednotlivých polích a vody Ebra zaplaví jednotlivé pole a může se sázet nová úroda. Jednotlivý zemědělci se sdružují do Družstva, které produkuje rýži s výrobní kapacitou 45 tisíc tun rýže ročně. Pěstuje se tady 14 odrůd rýže na 22 000 hektarech.

Delta_ebra2

Ve srovnání s hlavními španělskými oblastmi produkujícími rýži což je Andalusie a Extremadura, jsou výnosy v deltě řeky Ebro stabilnější díky stálému zásobování vodou. Od roku 1992 je delta řeky Ebro jedním ze tří španělských regionů, kterým bylo uděleno chráněné označení původu pro produkci rýže. „Označení zahrnuje šest odrůd: bahía, bomba, fonsa, montsianell, sènia a tebre, pěstované výhradně ve městech Aldea, Ampolla, Amposta, Camarles, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita a Sant Jaume d'Enveja. "

Pc040026

V mělkých vodách u naplavenin v moři mají svůj původ nejrůznější plody moře. V restauracích u pobřeží a v blízkosti Delty se dají objednat lahůdky z moře v prvotřídní kvalitě, čerstvé a chutné.

 Pc040016

Kolem lagun je spousta rákosí a ohromné množství ptactva.

Pc040018

Ve vhodnou dobu na jaře je možno pozorovat dokonce plameňáky, tolik píše průvodce, ale i na podzim, vlastně už v zimních měsících je tady obrovské hejno, jen je bohužel hodně daleko.

Pc040021

Pro sledování a fotografování ptactva vidíme cestou množství speciálních dřevěných domků a vyhlídek.

 Pc040007

Je to opravdu velmi krásné území, které stojí za to si projet. Ono je to vlastně úplně jedno, jestli tady pojedeme na jaře, v létě nebo jako my, v zimě.

Pc040044

Pokaždé delta Ebra má svoje kouzlo. Pokaždé lze vidět něco jiného, jinak hezkého a jinak zajímavého.

 Img_0325

Dojeli jsme na moc hezké místo na kraji moře a doufám, že pár dnů zde zůstaneme.  A svítí sluníčko! Sláva.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ