int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



7.12.2022 Castello de la Plana - Valencie - Španělsko

Počasí se jako mávnutím kouzelného proutku zkazilo, a to že teda docela silně.

Pc070036

Fouká vítr, prší a v noci byla docela slušná bouřka. Není důvod se tady zdržovat dál. Předpověď na následné dny v této oblasti není nic moc, a tak padlo rozhodnutí, jedeme dál.

Pc070026

Cílem je známé velké parkoviště pro obytné vozy u Planetária ve městě Castello de la Plana. Projíždíme známý kus pobřeží, kde není o co stát.

Pc070051

Ohromné bytové domy, které jsou plné bytů, teď z valné většiny prázdné.

Pc070053

Spousta cedulí na balonech, nabízející byt na prodej. Asi v létě je tu hezky. Spousta barů, restaurací, prodejen, veliký akvapark. Zkrátka, tady je to vyloženě letní záležitost. Celé pobřeží je jedna ohromně dlouhá krásná písečná pláž.

Pc070058

Teď je tu všude dost prázdno, málo aut před domy, málo otevřených restaurací, akvapark zavřený. Je to takové smutnější, ale na druhou stranu, všude je klidněji. Tak nějak si to moc neumím představit, ten letní bzukot a cvrkot, plné pláže, zaplněné bary, které jsou teď prázdné.

Pc070059

Jednou nám kdosi řekl, že to by ho nebavilo, když je všude tak prázdno, ale je to věc názoru. Na druhou stranu, v létě bychom rozhodně nezaparkovali tam kde v zimě a celkově je to klidnější. 

Pc070034

Jenže, na druhou stranu, nevykoupeme se. Říkám si, ale co, v Labi je taky pěkné pokoupání.

 Pc050007

Dneska jsem konečně vyzdobila náš báječný domov. Vánoční ozdoby sebou vozím stále a stále je doplňuji. Ve Španělsku je ohromné množství velikých čínských obchodů se vším, co je potřeba.

Pc050004

Hlavně teď jsou na pořadu dne Vánoce a s tím spojené veškeré myslitelné dekorace. Obrovské prodejny jsou našlapané neuvěřitelným množstvím domácích potřeb, rybařiny, papírnictví, skla, porcelánu, drogerie, věcí na auta, nářadí.

Pc050009

Teď si říkám, že při nejbližší příležitosti jednu takovou prodejnu pro představu vyfotím zevnitř. Názvy jsou různé China Bazar, Merca China, Super Bazar a všelijaké komoleniny, ale vždy je na první pohled poznat co to je za prodejnu. Je zajímavé, že čínských prodejen je plné Španělsko.

Pc050001

Tady už vlastně snad ani nikdo jiný takové smíšené zboží neprodává. Prodejny s potřebami pro kuchyň jsou už jen takové hodně luxusní značky, ale jinak celý tento trh ovládli ve Španělsku Číňani.  A nutno podotknout že mají velmi příjemné ceny. Oproti nám tady zase skoro vůbec nevidíme prodejny potravin, tak jako u nás, kde prodává čínská rodina. To zase tady prakticky neexistuje. Aspoň jsme žádnou takovou neviděli. Takže, vyzdobila jsem okna, oprášila svítící stromeček a Vánoce mohou přijít. 

 Img_0365

Dneska máme velmi vzácnou návštěvu, ohromné cestovatele Ivu a Jirku Bömovi. (Omlouvám se za kvalitu fotografií, Zdendy video ze setkání je lepší.) . Známe se už několik let, viděli jsme se až na Kanárských ostrovech, ale stále jsme v kontaktu a sledujeme se.

Img_0366

Nicméně, Iva s Jirkou jsou báječný lidi, od kterých by se spousta cestovatelů mohla čerpat obrovské množství informací, rad, návodů a hlavně, inspirace. Obdivuhodné je, že Jiří má obrovského pamatováka a stačí říct město, místo, snad z celé Evropy a přesně ví, kde, co je, ale Iva také.

Img_0364

Hlavně, ne neprávem se Jirkovi říká „guru Kanárských ostrovů“, protože tam opravdu zná snad každý kámen. Když jsme se na ostrovech potkali, tak přesně věděl, co v kterém městě je zajímavého, kde je jaká přírodní zajímavost, a to do nejmenších detailů. Dneska nás opět uchvátil svými vědomostmi o každé zemi, na kterou přišla řeč. Samozřejmě za spoustu let cestování toho s Ivou opravdu hodně viděli, ale takovou paměť bych si přála mít. Takže vyprávění nebralo konce. Vůbec nevadilo, že bylo ošklivo a seděli jsme v autě poněkud na těsno, hlavní bylo, že jsme se všichni dobře bavili. Je strašně málo cestovatelů, kteří jsou tak skromní.

Img_0362

Přála bych každému, poznat, potkat, cestovatele jako je Jirka s Ivou. Máme se od nich hodně co učit a hlavně, u nich je věk jen číslo. Jirka s Ivou jedou do Huelvy na trajekt, jak jinak, na Kanárské ostrovy. Drazí kolegové a přátelé. Všichni Vám ze srdce přejeme šťastnou a klidnou plavbu. Pěkné počasí přát nebudu, protože je to zbytečné. Tam, kam doplujete, je pěkné počasí stále. Děkujeme za setkání.

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ