int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.12.2022 Simat dela Valldigna - Valencie - Španělsko

Jedeme na velký výlet.

Pc140013

Sice jsme už tuto Via Verde jednou projeli, ale to vůbec nevadí. Tak něco málo slov k historii a proč se vlastně Via Verde staví.

 Pc140018

Od roku 1993 vybudovalo Ministerstvo zemědělství, rybolovu a výživy v rámci programu Přírodní cesty více než 10 300 kilometrů přírodních cest po celé španělské geografii.

 Pc140017

Přírodní stezky vybudované ministerstvem na staré dopravní infrastruktuře jsou určené pro pěší, cyklistické a jezdecké využití ve spolupráci s dalšími územními samosprávami, které mají na starosti jejich údržbu.

Pc140054

Umožňují obyvatelům přiblížit se přírodnímu prostředí a podporují poznávání přírody. a krajiny, stejně jako rozvoj venkova.

 Pc140022

Staré železniční tratě, kanály, vlečné stezky, stezky pro dobytek, a dokonce i staré veřejné komunikace jsou opět využívány místními i návštěvníky, kteří stále více vyžadují kontakt s přírodou a klidná místa pro rekreační aktivity a sportovní zařízení mimo motorizovanou dopravu, zvláště pro rekreační cyklistiku.

Img_0439

Tyto infrastruktury, které měly svou historickou roli v hospodářském rozvoji, znovu obnovují svou roli ve venkovském prostředí prostřednictvím udržitelného využívání prostředí, které umožňuje obyvatelům kontakt s přírodou.

Pc140032

Vía Verde de L'Ántic Trenet na staré železniční trati FEVE Carcaixent-Dénia protíná území regionu Ribera Alta počínaje valencijským městem Carcaixent.

Pc140027

Stará trasa je velmi příjemná a dál se rozrůstá.

Pc140026

Předpokládá se, že dosáhne více než 30 km, až konečně dorazí do Tavernes.

 Img_0444

Celá trasa je mezi pomerančovými sady a cestou máme taky několik sadů s plody kaki. Sady jsou většinou už sklizené, jen několik malých sadů ještě na sklizeň čeká, ale podle množství plodů na zemi si myslím, že možná ani ke sklizni nedojde. Plody se nechají jednoduše spadnout a shnít.

Img_0448

Diovo ovoce – kaki, nebo také tomel nebo churma. Je plod ovocného stromu tomelu japonského (Diospyros kaki) z čeledi ebenovitých. Botanický název druhu (Diospyros) znamená „Diovo ovoce“.

Img_0449

Pro kaki se používá mnoho názvů, mimo výše uvedené například kakichurma, anglicky nebo německy též asijský nebo japonský persimmon, šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko, uruguayský pomeranč nebo indické pomelo nebo australské rajče nebo čínská švestka. Sharon fruit je obchodní značka pro ovoce, které se nechává dozrát uměle pomocí chemických látek.

 Pc140043

Plody mají jasně oranžovou barvu, tvarem připomínají pomeranč nebo rajče (jiný kultivar) a dorůstají do průměru 5–8 cm. Toto exotické ovoce je chutné jen dobře vyzrálé, má specifickou sladkou chuť (něco mezi broskví a melounem s nádechem vanilky). Málo zralé plody a zejména slupka mají svíravou trpkou chuť způsobenou vysokým obsahem taninů.

 Pc140045

Kaki je velmi chutné samo o sobě, slupka se může konzumovat, ale většinou se loupe. Další možností je například plod naříznout, jakmile je dužina měkká (dozraje i při pokojové teplotě), pokapat citronovou nebo limetkovou šťávou a vybírat malou lžičkou. Zcela zralá dužina je mazlavá, má až marmeládovou konzistenci.

 Pc140050

Plody kaki se sklízejí ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by při nákupu neměly být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké. Proto se musí kupovaná kaki nechat dozrát.

 Pc140049

V kaki najdeme kromě cca 60 % vody také vysoký podíl pektinů a komplexních sacharidů, které dodávají tomuto šťavnatému ovoci typickou rosolovitou dužinu. Zimní pochoutka obsahuje také potřebný vitamin C, provitamin A, draslík, hořčík, fosfor, měď, mangan, vápník a železo.

 Img_0446

Takže, tolik pár slov o kaki, které je jako ovoce přímo luxusní. Samozřejmě, jsme si natrhali pár plodů na již sklizených stromech. Vždycky bnějaké plody zůstanou pro pocestné.

 Pc130012

Ujeli jsme krásných 35 km a spokojený se vracíme zpět. K večeru za námi dorazil kamarád Jarek s přítelkyní.

Pc150039

Opět budeme u něj slavit Vánoce, ale ještě se za námi přijeli podívat. Zítra si po ránu prohlédneme krásný klášter hned vedle nás a pojedeme dál.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ