int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.12.2022 La Font Salada - Valencie - Španělsko

Stále se pohybujeme v oblasti Valencie a dneska jedeme Olivy.

Pc170002

V plánu jsou termální prameny, kde už jsme byli minulý rok, a protože je máme v cestě je snad povinností se sem podívat, jestli náhodou nebude voda o nějaký ten stupínek teplejší.

Pc170005

Celá tato oblast je krásná.  Je ohromná škoda tento kout Španělska prolétnout po dálnici a neprojet vesnice a města, která jsou podél pobřeží.

Pc170007

Jasně, je to velmi pomalá, zdlouhavá cesta, ale krásná a pokud má cestovatel jen trochu více času, tak proč ne. Courat se pomalou rychlostí podél pobřeží, zastavit, kde se mu líbí, poobědvat na hezkém místě u moře nebo vysoko na útesu, zkrátka, jak je komu libo, a to je na tom našem cestování to nejkrásnější.

Pc170011

Není spěch, kalup, honička, nikam nechvátáme a nepospícháme.

 Pc170026

Dneska jedeme do termálních lázní v nádherné přírodě.  Oliva, to je obec, která leží přímo u moře a má jednu ohromnou zvláštnost.

Pc170016

V jednom místě vyvěrají termální prameny, a tak samozřejmě lidé okolo vyskládali kameny a vytvořili jezírko, to bylo v dobách dávno minulých. Dneska je tady příjemný velký kamenný bazén s kameny na dně, odkud vyvěrají prameny a bazén plný vody krásně ohřívají.

Pc170021

Nicméně, voda je na můj vkus poměrně chladná 21–23°C což není nic moc. Zdenda samozřejmě neodolal a byl se několikrát vykoupat. Přes dnešní den, kdy teplota vzduchu dosahuje k 20 °C bych si přála vodu výrazně teplejší. Ale není důležité a ani nutné se ve vodě vycachtat, důležité je tady být, protože nás obklopuje překrásná scenerie. Font Salada jsou termální prameny v přírodním parku La Marjal Oliva-Pego v obci Oliva, které velmi doporučujeme. Stačí se tu zastavit, dát si kávičku v restauraci přímo u bazénu, něco dobrého ugrilovat, přespat a druhý den jet dál. Zároveň, dobrá informace, je tady příjemné stání pro několik obytných aut.

Img_0571

Jen to chce přijet včas, večer vždy najíždí další auta a pak už nebývá místo. Jak název pramene napovídá (salada znamená „slaný“), vody jsou slané a pyšní se řadou minerálů, o nichž se říká, že mají léčivé účinky na pokožku. Takže, vzhůru do termálů. A pro ty, kteří cestují po španělsku tu mám ještě další tipy. Zde jsou odkazy na tři skupiny termálních pramenů po celém Španělsku, ale zcela evidentně to nebude úplně kompletní seznam, protože prameny Font Salada v Olivě tu nejsou.

Termální lázně Španělsko

https://amanecemetropolis.net/termas-libres-en-espana-parte-1-norte/

https://amanecemetropolis.net/termas-libres-en-espana-parte-2-sur/

fbclid=IwAR1RksOFs5MOw8Lwv7LQ_rxlAXCbe1dz2Hysi3poHrnzG3SqFYV9w4o7Yes

https://amanecemetropolis.net/termas-libres-en-espana-parte-3-el-paraiso/

Takže, mohou být ještě i jiné prameny o kterých nevíme, ale tyto tři seznamy jsou dobrým výchozím bodem. Jen jsem si tak říkala, že by bylo fajn mít nějakou mapu, kde by prameny byly zakreslené. K té jsem se bohužel nedostala, ale třeba časem něco vytvořím. Přespíme a další den jedeme zase o kousek dál.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je: Není, velitel vozu nemá hotové domácí úkoly. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ