int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



3.10.2022 Rouen - Francie

Docela jsem se už těšila na slibované sluníčko, ale jak to tak vypadá, je někde hodně vysoko a mezi ním a námi je totálně neprostupná mlha.

Pa034844

Jedeme směr Le Havre, ale skončíme nakonec v Rouen, které bychom si rádi prohlédli. Město Rouen je veliké, ale nás zajímá jen staré město. Každopádně, jedeme hodně pomalu, protože silnice nás vede samými maličkými městečky, kde je velmi často omezená rychlost na 30 km/h a do toho je tu samý kruháč.

Pa034845

Nám to ale nijak nevadí, nikam nepospícháme a podívejme se pravdě do očí, šetříme penízky za dálnici, která je ve Francii poměrně drahá a kdyby nebyla taková mlha, viděli bychom i něco z francouzského venkova.

Pa034847

Takto alespoň projedeme spoustu maličkých městeček, vesnic a stále je na co koukat. Francie a stání pro obytná auta, tak to je fenomén, který bychom potřebovali i u nás, aspoň jejich maličkou část.

Pa034857

Včera jsme tankovali vodu, zdarma v malé vesnici, kde už na kraji měli směrovky na výpustní místo s vodou zdarma a dneska jsme na dalším takovém místě obědvali.

Pa034855

Opět stojan s vodou, a tak jako včera i s funkční zásuvkou. Takže, kdo stojí blíž stojanu a má dostatečně dlouhý kabel, může se zdarma připojit na zásuvku.

Pa034859

Něco neuvěřitelného, ale je to tak. Tak jsme si aspoň doplnili příruční kanystr a jedeme dál.

 Dneska jsem k obědu upekla cestovní francouzské brambory. To je jídlo, které peču za jízdy, proto cestovní. Díky dobíjecímu boostru, mohu péct za jízdy, a tak když v poledne zastavíme na oběd, jídlo je hotové.

Pa034849

Remosku mám bezpečně na zemi, kde se jí nic nestane a s ohledem na naši rychlost nemám ani obavy, že by se nějak někam sesunula. Když už jsme v té Francii, tak něco tradičního.  Ale je to skutečně francouzské jídlo? Nebo jinak, je to jídlo, které z Francie pochází? Vypadá to že ano, ale Češi si původní recept maličko upravili. U nás se do brambor dává uzenina, uzené a vše se pak zalije rozkvedlaným vejcem.

Pa034852

Já ještě rozmíchám vejce v mléce, výsledek není tak hutný. Pídila jsem se po receptu na ty správné francouzské brambory a zde je. Původní pokrm se jmenuje Tartiflette a je hodně podobný našemu pokrmu, jen se používá špek nebo slanina nakrájená na kostičky ( lardons), měkký sýr ( reblochon ) a cibule. Vše se ještě může zastříknout bílým vínem.

Pa034851

Cibule se usmaží s slaninou nebo pancetou a vrství stejně jako u nás s brambory. Navrch se rozkrojí sýr, reblochon, kůrkou navrch a nechá se vše zapéct. Sýru by mělo být víc. Vejce jako u nás se nepoužívá. Sýr proteče skrz brambory a prý je to lahůdka. Každopádně vyzkouším.

 Pa034862

Cestou máme krásný zámeček Chateau de Martainville z 15. století. No, myslím, že by mi slušel, ale okna bych tam teda nechtěla mýt. Je jich proklatě mnoho.

Pa034866

A ještě jedna informace z benzínky v maličkém městečku. Tak ty obvykle nejsou nejlevnější, ale i tak je cena naprosto úžasná.

Pa034861

Jak už jsem říkala, Francie byla vždy s cenou nafty nejdražší a jak to tak vypadá, zatím je drahá stejně jako naše nejlevnější ONO. Tak uvidíme, jak se pochlapí Španěláci.

Pa034868

Vyjeli jsme nad město Rouen, které nevypadá nijak vábně. Je to průmyslové město, ale s perfektně opraveným historickým centrem. My budeme stát dole u řeky Seiny na stání pro obytná auta, na fotce jsou vidět a zítra půjdeme do starého města.

Pa034870

Máme to tři kilometry tam, něco nachodíme v uličkách a cesta zpět, tak už to vidím zase na krásných 10 km.

Pa034881

Však trocha pohybu nám neuškodí.

Přeji krásný večer.

Video pro dnešní den.    https://youtu.be/Y2OBn1qrTHk

Dnešní trasa je: 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ