int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



4.10.2022 Rouen - Francie

Předpověď na dnešek vypadala slibně, a tak jsme zůstali v Rouen s tím, že si město prohlédneme.

Img_7908

Jedná se vlastně o pár uliček s naprosto úchvatnými hrázděnými domy, obrovskou katedrálou a jedinečném místě. Zde upálili Johanku z Arku a na místě hranice dneska stojí modernistický kostel. Středověká čtvrť okolo katedrály je zrestaurovaná, ale bohužel, sluníčko moc nesvítí, a tak jsou dnešní fotky hodně tmavé. 

Img_7909

Jdeme ze stání pro obytná auta nějaký 3 kilometry ke katedrále Notre Dame. Notre Dame je velmi stará stavba, která vyrostla na základech původního kostela.

Pa044896

Vyznačuje se velmi vysokou gotickou klenbou se spletitou flamboyantní – plaménkovou kružbou a dvě nestejně vysoké věže propojené průčelím.

Pa044897

Je to obdivuhodná stavba a až když jsme uvnitř tak teprve vidíme a obdivujeme vznešenost a ladnost vysokého sloupoví, barevných vitráží.

 Pa044911

Kousek od katedrály je velmi zajímavá renesanční brána, která má na každé straně veliké zlacené hodiny s jednou ručičkou.

Pa044915

Gotická zvonice je mnohem staršího data, ale celek tak jak je zasazen do společnosti nádherných hrázděných domů je moc hezký.

Pa044918

Včera, když jsme sem přijížděli a viděli město Rouen z výšky, tak nepůsobí zrovna pěkným dojmem a docela jsem se děsila dnešního výletu, ale jsem mile překvapená.

Pa044926

Na historickém centru si město dalo opravdu dost záležet. Množství překrásně zrekonstruovaných hrázděných domů, které se tlačí v úzkých uličkách je parádní. Spousta kaváren, restaurací a několik velice příjemných náměstí. Opravdu, moc hezké.

Pa044988

Kousek od hlavního náměstí s katedrálou je další náměstí, Place du Vieux Marché, kde byla roku 1431 upálena Johanka z Arku.

Pa044928

Úchvatný, zajímavý a veliký modernistický kostel je postaven přesně na místě, kde hořela hranice s Johankou. Interiér kostela osvětluje několik vitráží z 16. století, které sem byly přeneseny.  

Pa044941

Johanka (Jana) z Johanka se narodila patrně roku 1412 v zámožné selské rodině v lotrinské vesnici Domrémy. Krátce po jejím narození, kdy už stoletá válka byla v plném proudu, Angličané se vylodili na kontinentě a postupně ovládli severní Francii.

Pa044940

Nástupník na trůn Karel se stáhl a přestal usilovat o trůn. Tehdy se zrodil široký lidový odpor proti anglickým uchvatitelům.

Pa044946

Od svých 13 let slýchala Johanka, podle své výpovědi, hlasy a měla vidění, v nichž se jí zjevovali andělé a světci, především archanděl Michael, sv. Kateřina a sv. Markéta. Johanka se k nim modlila za záchranu Francie, žoldnéřská anglická vojska drancovala a vypalovala její rodný kraj a nezadržitelně se blížila k Orléansu.

Pa044944

Údajné hlasy světců jí prý sdělily, že byla Bohem vyvolena osvobodit Francii, a archanděl Michael ji nabádal, aby na sebe vzala mužský šat a osvobodila Orléans. Inspirovaná těmito hlasy a díky síle své vlastní osobnosti, víře v Boha a přesvědčení ve své poslání vystoupila veřejně se svými úmysly. Za velmi krátkou dobu dokázala sjednotit lidi a vytvořit vojsko, které osvobodilo velkou spoustu francouzských měst. Dokonce byla přítomna na korunovaci právoplatného francouzského krále.

Pa044937

Jenže, jak se říká, žádný strom neroste do nebe, tak i moc Johanky dělala vrásky jak králi, tak církvi. Nakonec byla zajata, pravděpodobně zradou, a v 19 letech upálena jako kacířka a čarodějnice. O mnoho let později byla očištěna a mnohem později prohlášena nejdříve za světici a nakonec za svatou. Na cestě severní Francií jsme se mnohdy setkali s nějakou památkou na Johanku z Arku.

Pa044961

Vracíme se zpět, nachodili jsme krásných 9 km a mohu říct, mám toho plné kecky, do slova a do písmene.

Pa044965

Nicméně, ráda bych zde zmínila ještě drobnost. Dva roky bojujeme, prosíme, přesvědčujeme tvůrce administrace, kterou používáme na našich stránkách, aby nám zprovoznili odkaz Návštěvní kniha. Opět nám volala paní, že nám chtěla napsat do Návštěvní knihy poděkování za informace, které jim velmi pomohly.

Snimek-obrazovky-2022-10-04-202339

Bohužel, marně jim říkáme, že pokud nám někdo napíše komentář, tak pokud se vůbec odešle, což je velmi výjimečné, tak k nám nedorazí. Dozvíme se o komentáři díky automatické hlášce v emailu, ale na stránkách nic není. Dneska jsme poprosili přátele, aby nám napsali cokoliv do Návštěvní knihy, jen pro zkoušku, a nic.

Bydlikem-evropou-2

Jediné, co jsme za dva roky nefunkčnosti dokázali, že nám administrátor pošle ze své kanceláře test, který funguje, ale jen od nich a tím pro celou slavnou firmu Banan.cz problém končí. Pokud nám kdokoliv napíše ze svého počítače, tak máme smůlu.  Marně jsme Banan.cz prosili, aby zkusili poslat komentář z jiného, třeba svého soukromého počítače, aby viděli, že komentář, pokud se vůbec odešle, což je taky velký problém, tak k nám zkrátka nedorazí. Nakonec jsme se také dozvěděli, že Návštěvní kniha je na okraji jejich zájmu. Skvělé. Tuto firmu používáme 8 let a 6 let vše fungovalo bezchybně.

Bydlikem-evropou-

Poslední dva roky máme smůlu a přitom, na jakýkoliv komentář jsme se těšili jak malé děti. Je to vlastně jediný kontakt s našimi čtenáři, sledovateli.

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.

 Dnešní trasa je: krásných 9 km.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ