int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.10.2022 Bernieres sur Mer - Normandie - Francie

Den D, 6.červen 1944, kolem 6.30 zaútočilo na pět pláží šest divizí, které byly podporovány nepředstavitelným množstvím 6000 plavidel a neskutečných 13 tisíc letadel. V první vlně se vylodilo asi 45 tisíc mužů.

Pa085258

Nicméně, trocha historie ještě nikomu neublížila, tak tady je pár informací. Operace Overlord byla samozřejmě dlouho plánovaná. Obě strany konfliktu věděly, že k vylodění dojde, jedinou otázkou bylo kde a samozřejmě kdy.

Pa085255_2

Spojenci potřebovali odlákat co nejvíce Německých vojsk úplně někam jinam, než bylo naplánované vylodění. Podařilo se, systémem falešných zpráv, falešné komunikace, podvrženými dokumenty, simulovaným radioprovozem a falešnými letišti a tak podobně donutit Němce k přesunům značných sil, které by ve výsledku znamenaly mnohem větší ztráty spojenců, které byly i tak obrovské.

Omaha_beach_landing_craft_approaches

Němci se domnívali, že vylodění bude v přístavu Calais a v dalších přístavech Lamanšského průlivu. Kvůli přílivu a nepředvídatelnému počasí měli spojenci jen pár dnů v každém měsíci vhodných k vylodění. První termín byl stanoven na 5. červen, ale operaci zabránila nejsilnější bouře za posledních dvacet let. Následující den se počasí maličko zlepšilo, sice jen nepatrně, ale i přes velmi vysoké riziko generál Eisenhover vydal rozkaz k invazi pod krycím názvem „ Operation Overlord“.

Eisenhower_d-day

A tak se Dnem D stal 6. červen. V hodinách před Dnem D začal francouzský odboj narušovat německé komunikace a už krátce po půlnoci byli na francouzské půdě první výsadkáři. Odboj a výsadkáři měli za úkol co nejvíce paralyzovat německou obranu a hlavně, odvést pozornost od skutečného místa vylodění. Což se jim podařilo, v Německém vojsku, které zde bylo, způsobili velký zmatek a přeskupování sil.

Vylodeni_valka_revue

 Nejznámější jsou pláže Omaha a Utah, kde se odehrály nejkrvavější bitvy. Zde se vylodila americká 1. a 29. pěší divize. I přes pečlivé plánovaní zavládl od začátku vylodění na pláž Omaha obrovský chaos. Pláž urputně bránili tři prapory skvěle vycvičených Němců. Silný vítr zanesl řadu vyloďovacích člunů daleko od pečlivě naplánovaných vyloďovacích sektorů.

Mnozí vojáci vyskočili s těžkou výzbrojí a výstrojí do hluboké vody a takřka okamžitě se utopili. Ti, kteří se neutopili, byli zase nemilosrdně zabíjeni kulometnou palbou ze břehu. Na břeh se dostaly pouze 2 tanky Sherman z celkového počtu 29, který se zde měly vylodit.

Pa085223

K polednímu byla už situace tak zoufalá, že generál Bradley, který velel vylodění na pláži Omaha, uvažoval o zastavení útoku. Nakonec po obrovských ztrátách se Američanům podařilo na pláži uchytit. Na pláži Utah se vylodila 4. a 8. divize, které se vedlo mnohem lépe, a i když ztráty na životech byly obrovské, přeci jenom se v tomto sektoru do večera vylodilo asi 20 tisíc mužů a 1700 vozidel.

 

Dalšími plážemi, kde se spojenci vylodili byly pláže Sword, Juno a Gold. Zde se vylodila britská 2. armáda s početným zastoupením kanadských jednotek, jednotek zemí Commonwealthu, Svobodných Francouzů a Poláků. Kanadské jednotky se na pláži Juno vylodily sice rychle, ale museli dobývat jeden německý zákop po druhém.

1944-france

Miny si zde vyžádaly těžkou daň na životech. Útok britských jednotek na pláži Gold byl zpočátku velmi chaotický, protože vysoký příliv zakrýval německé podmořské překážky. Přesto se spojenecké obrněné divize dopoledne vylodily a v poledne se už spojily s jednotkami z pláže Juno a společně postupovali do vnitrozemí. Čtvrtý den po vylodění ovládaly spojenci 100 km dlouhý pobřežní pás deset kilometrů do vnitrozemí.

Pa085242

Dneska stojíme v místech, kde se vylodila Kanadská 3. pěší divize, před městečkem Coursuelles sur Mer na pláži Juno. Všude vlají vlajky zemí, které se vylodění účastnili a zvlášť vlajky zemí, které se vylodili na daném území. Ohromná spousta malých pomníčků i velikých pomníků. Všude se zde vzdává holt padlým mužům a ženám, kteří se zasadili o začátek konce Druhé světové války.

Pa085243

Pár dnů pojedeme podél pobřeží a postupně se podíváme na všechny pláže, kde se začala psát historie konce fašistického Německa.

Pa085267

O jednotlivých plážích a podrobnostech z Operace Overlord se určitě ještě zmíním v dalších dnech.

 Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. ( vložím později ) 

 Dnešní trasa je:    

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ