int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 28.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.10.2022 Cherbourg en Cotrentin - Normandie - Francie

Projeli jsme si poslední pláž Utah, kde bylo v roce 1944 vylodění spojenců.

Pa125632

Samozřejmě, všude je stále spousta pomníků, vlajek a všelijaké bojové techniky. Padlo tady ohromné množství lidí. Vojáků i civilistů.

 Ale, my už pláže Sword, Juno, Gold, Omaha a Utah opouštíme a jedeme dál, nádhernou Francouzskou krajinou. Tady se vše točí kolem krav. Ohromné pastviny a na nich se spokojeně pase množství krav a pokud už je půda věnovaná něčemu jinému, než jsou pastviny, tak je to kukuřice do siláže, zase pro krávy.

Pa115602

Statky jsou většinou veliké, staré a obvykle, velmi pěkné. Tady je hlavně jako stavební materiál používán kámen a velké domy jsou opravdu moc hezké.

 Pa125652

Zastavili jsme na pobřeží, Zdenda zkusí ulovit nějakou velrybu a já se vyhřívám na sluníčku. Je to teď s počasím takové všelijaké, ale dokud nám celý týden v kuse neproprší, tak jsem spokojený člověk.

Pa125659

Zdenda měl úžasný záběr, na prut se mu cosi pověsilo, ale má slabý vlasec. Říká, že to podcenil a že měl už dávno vlasec vyměnit. Jednak je staršího data a je slabý.

Pa125653

Má nahozeno na makrely, které by to mohly být, ale docela určitě mu návnadu spolklo něco většího.

Pa125663

Tak chvilka zápasení a boje a najednou pink a pryč je celý úvazek i s rybou.

 Pa125671

Parkujeme na noc na klidném a pohodovém parkovišti v městečku Saint Vaast la Houge a protože je hezky, jdeme si protáhnout nohy a přístavní městečko si prohlédneme.

Pa125674

Opět, krásné kamenné domy. Velký přístav a zajímavé obojživelné plavidlo, které převáží návštěvníky na ostrov, který je jen kousek od nás.

Pa125681

Hougue je malý ostrov a na něm je i jedna UNESCO památka Fort de La Hougue.

Pa125679

Tady je velmi silný odliv a pokud loď by drhla o dno, tak mají kola a loď jede po dně. Velmi důmyslné.

Pa125712

Psala jsem před pár dny, že v Normandii není problém s pohonnými hmotami. Skutečně, před dvěma dny jsme jeli kolem několika pump a všude benzín byl, nebyly žádné fronty, klídek, pohoda.

Pa135725

Četli jsme ve zprávách, že jsou tady ve frontách na benzín všelijaké strkanice a tak podobně, tak nic takové jsme nezaznamenali a příjemná cena kolem 1.65–70 eur za litr taky vzhledem k cenám nafty v Německu lahodila oku.

Pa135727

Takže jsme byli v klidu, naftové problémy se Normandie netýkají. Jenž, dneska, jsme potřebovali natankovat a první pumpa zavřená, druhá pumpa přelepený stojany a nikde nikdo, a to jsme si říkali, a pozor, asi bude problém. Nakonec jsme natankovali naftu u velikých potravin LeClerk, ale za žádnou slušnou cenu, hezky pěkně za dvě eura a pár centíků.

 Pa135726

Dalším městem na naší cestě je Cherbourg en Cotrentin, které není nijak zvlášť zajímavé.

Pa135750

Snad jen hned vedle našeho stání je veliké muzeum, expozice ponorek včetně ohromné ponorky v doku.

Pa135770

Do ponorky je vstupné včetně vodního světa 26 eur na hlavu, což se nám zdá poněkud hodně, ale budiž. Do ponorky teda nepůjdeme, ale expozici všelijakých ponorek si rádi prohlédneme. Mají tu opravdu moc hezké kousky, vstupné zdarma.

 Pa135759

Stání v Cherbourgu je příjemné, velké na betonové ploše. Jsme poněkud stranou, hned vedle muzea u přístavu. Jen hloučky snědých chlapců, kteří se tu různě poflakují nejsou moc příjemné.

Pa135740

Je tu totiž přístav trajektů do Anglie a Zdenda si myslí, že jsou tu pro to, aby se pokusili k někomu vlézt do kamionu, který se nalodí na plavbu do Anglie. Jinak se dneska dost zkazilo počasí, celý den prší nebo mrholí. Až pozdě odpoledne se obloha maličko protrhala, ale nic moc a předpověď na následující dny není nijak valná. Tak uvidíme.

 Pa135741

Dneska jsem byla po týdnu na nákupu v Lidl. Odešla jsem s trochou potravin totálně znechucená nad jejich cenami. Ale jak to k vypadá, ceny potravin letí nahoru všude. Kilo rajčat za 5 eur odmítám kupovat, papriky jsou ještě dražší.

Pa135731

Chtěla jsem koupit jeden pórek, ale tady ho prodávají zásadně po kilových svazcích, co s tím budu dělat? Pórkovou polívku zrovna nemusíme, nicméně to kilo je skoro za 4 eur, kupovala jsem chleba, nejlevnější, kilo za 2.70 což je skoro 70.-Kč, máslo 2,40 eur, kuřecího chcípáka za 5,5 eur za kilo.

Pa135779

Mléko trvanlivé 98 centů, to obyčejné. Jediné, co jsem koupila z ovoce 2kg pytel jablek za 1.34 za kilogram, jinak jablka jsou těsně k dvěma eurům, všechna. Pomeranče 2.5 eur za kilo. Maso je pekelně drahé. Krkovice 7 eur, vepřové kostky na guláš 8,5 eur.

Video pro den 12.10.2022, klikni na tento odkaz. 

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

 Trasa 12.10. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ