int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



25.10.2022 Cap Fréhel - Plévenon - Pléneuf Va André - Bretaň - Francie

Na jihu Francie máme Azurové pobřeží, to už jsme si zaplať pánbů projeli a teď po vzoru jihu jsme na Smaragdovém pobřeží přesně u majáku Cap Fréhel neboli Mys Fréhel.

Pa240053

Celá oblast jsou mokřady a vřesoviště, neobydlená a ráj ptactva. Však je to tu velká ptačí rezervace a cesty mezi křovinami jsou mnohdy ohraničené, vymezené drátěnými zátarasy, aby návštěvníci nemohli vřesoviště podupat.

Img_8624

Mimochodem, Smaragdových pobřeží máme několik, na Sicílii v Mexiku a určitě by se ještě někde nějaký našly, ale nám ke štěstí stačí to naše.

Img_8654

Údajně se mu říká smaragdové podle barvy oceánu, který tady naráží do vysokých útesů. Několik cest vřesovištěm vede na všechny strany a také, na pláž pod námi. Je to osvěžující podívaná, i když dolů nejdeme, tady je oceán normální.

Img_8629

Určitě příliv pracuje tak jako všude jinde, ale odliv není tak dramatický.  Na druhou stranu, protože je tady značná hloubka a odliv a příliv se vlastně děje na malém území, pracují tady velmi nebezpečné spodní proudy, které jakékoliv koupání trochu dál od břehu mohou udělat velmi nebezpečným. Všude vidíme varující značky na nebezpečí při koupání.

Img_8651

Fréhel patří mezi nejpůsobivější mysy v Bretani: skalní masiv se zvedá do výšky kolem 70 metrů nad mořem. Stezka mezi vřesovišti označená GR 34 vytváří okruh kolem mysu.

Img_8662

Při dobré viditelnosti je možné odsud spatřit anglo-normandský ostrov Jersey. Měli jsme slušnou viditelnost, ale nic jsme nespatřili.

 Pa240040

Dosud zde stojí starý maják (neboli Vaubanova věž) ze žuly. Starý maják byl postaven za vlády Ludvíka XIV. v roce 1701 francouzským stavitelem Siméonem Garangeauem. V té době se svítilo zejména za pomoci rybího tuku.

 Pa240039

Na místě, kde dnes stojí současný maják, byl v roce 1836 postaven modernější maják, který byl v roce 1886 elektrifikován. Byl zničen německými vojsky v srpnu 1944. Současný maják byl postaven v době od začátku roku 1946 a uveden do provozu v roce 1950: měří 32 metrů a jeho světlo má dosah na moře na vzdálenost 103 metrů. Za jasného počasí je jeho světlo však vidět ze vzdálenosti více než 100 kilometrů.

 Pa240036

Bohužel, i tady na karavanisty moc nemyslí. Jasná tyč ve výšce a trochu stranou, kde aspoň nějak můžeme stát, tak je hned značka s popisem, že přespat zde nesmíme ani náhodou.

Pa240050 

Ale na druhou stranu, alespoň jsme zde tolerovaný přes den a můžeme si to tu v klidu prohlédnout.

 Pa240001

Ráno jsme ještě dotankovali vodu a máme zase tak na týden klid. Ovšem dneska jsme přišli k úrazu. Ale Zdenda je šikulka a zrcátko se mu podařilo opravit. Silnice nebyla až tak úzká, jeli jsme po mnohem užší, jenže proti nám jela jiná obytka, která prostě neuhnula.

Pa240011

My jsme na naší straně měli dřevěné patníky a víc uhnout jsme nemohli, ale oni tam měli travnatý pruh vedle asfaltu. Normálně bychom se vešli, jenže kolega se bál, jel hodně uprostřed a v tu chvíli jsme se na silnici společně nemohli vejít. Rána jako z děla a máme po zrcátku.

Pa240010

Zastavujeme a Zdenda se hned dává do opravy. Naštěstí má s sebou zásobu všelijakých šroubků, a tak se podařilo zrcátko zprovoznit.

Pa240005

Velká klika byla, že i protijedoucí kolega jel hodně pomalu, jinak by nám klidně boční zrcátko, tak jak se zaklaplo mohlo nárazem do okna okno rozbít. Naštěstí vše funguje, jak má.

Pa240010_2

Funguje natáčení zrcátek a i vyhřívání.  Tak jsme stáli na kraji silnice dvě obytky a oba dva řidiči spravovali zrcátka.

Pa240006

Musím smeknout klobouk před kolegy, protože paní přiběhla s dotazem, jestli je vše v pořádku.

Pa240013

Další moc pěkné stání pro obytná auta je sice také zpoplatněné, ale platební automat nefunguje. Uvidíme, jestli někdo přijde a bude chctít zaplatit.

Pa240054

Nemusíme tu stát, v záloze máme plán B, parkoviště 3 km odtud, které je zcela určitě zdarma.

Pa240063

Jen jsme z místa a plánu A udělali plán B.

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz.  

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ