int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



15.2.2022 Jerez - Rota - Španělsko

Přespali jsme v klidu a pohodě na velkém parkovišti prodejny Leroy Merlin. Jako malý bonus za stání jsme měli volný internet z jedné prodejny. Aspoň jsme si po čase poslechli české zprávy, abychom zjistili, že o nic nepřicházíme, mohli jsme vložit do stránek a Zdenda za zálohoval fotogalerii. Baterie funguje jak má, neteče a chová se přímo vzorně. Zdenda je velký šikulka. Takže by se dalo říct „Houstne, mise splněna „.

Img_4079_2

Dalším městem na cestě je malé město Jerez de la Frontera. Město je známé díky vinařství, chovu koní a flamenku. Poloha mezi mořem a horami přitahuje množství turistů.

 Img_4088

Historické centrum Jerezu bylo vyhlášeno kulturní památkou, díky kulturním událostem s velmi dlouhou tradicí. Je to hlavně známý a tradiční Koňský trh, kam se sjedou majitelé koní z veliké vzdálenosti. Koňský trh doprovází spousta spanilých jízd, všude se tancuje flamenco a hlavně, aktéři jsou ve slavnostních krojích. Jerez je také sídlem Královské andaluské školy jezdeckého umění, obdobou slavné jezdecké školy ve Vídni.

Img_4077

Jerez je také velmi slavné tancem flamenco. Je tu hned několik škol flamenca a hlavně, spousta barů, restaurací nabízí taneční představení, ale ne v dnešní době. Bohužel, na takové představení bychom hned šli, tady bych peněz rozhodně nelitovala, ale třeba se nám poštěstí navštívit nějaké pěkné flamenco.

P2158607

Asi největší zážitek by byl nachomýtnout se k spontánnímu tanci s hrou na kytary, takové to představení, které si udělají místní sami pro sebe. Ale to by byla veliká náhoda a veliké štěstí.

P2158644

Představení komerční, pro turisty bych taky brala. Svého času jsem milovala starý film Krvavá svatba a koho by flamnco jen trochu oslovovalo, tak tento film velmi doporučuji.

 Img_4092

Jerez je také známý velkými vinařskými závody, které vyrábějí vína už více jak sto let. Další zajímavostí je výroba silného vína.  

 Img_4066

V roce 1264, kdy Alfonso X El Sabio znovu dobil Jerez od nadvlády muslimů, se konzumace vína velmi rozšířila. Křesťané pili víno a jedli vepřové maso, aby se odlišili od muslimů. Dokonce ho dávali pít koním před bitvami. Již tehdy, ve 12.  století, bylo víno posláno do Anglie, kde začalo být známé pod arabským názvem města, Sherish, původem slova sherry.

 P2158647

V 15. a 16. století se sherry stalo pro region zdrojem bohatství, chráněné králem a vyvážené do Anglie, Francie a Nizozemska . Například na všech lodích, které šly do Ameriky, byla třetina nákladu vyhrazena pro víno.

 P2158650

 Opouštíme Jerez a jedeme směrem na Rotu, kde máme naplánovaný výlet po další cyklostezce Via verde. Tentokrát to bude něco kolem 50 km.

 

V Rotě je několik možností stání. Všechny jsou na okraji města pár metrů od oceánu. Oficiální stání pro obytná auta je beznadějně plné, ale hned vedle je další parkoviště, kde jsou akorát dvě volná místa. Kupodivu je tu voda a výlevka zdarma, to jsme dlouho nepotkali, pohodlné servisní místo, ale najít místo na parkování je drobet problém.

P2158657

Musíme vzít za vděk stáním pod stromem. Raději bychom stáli na sluníčku, kvůli dobíjení baterky, ale co máme novou baterii Liontron, tak máme proudu dost.

P2158667

Samozřejmě, pokud pár dní nevysvitne sluníčko, pokud pár dní nikam nejedeme a jsme na obou dvou počítačích, tak nám samozřejmě klesne kapacita baterie, pak stačí jedna krátká jízda pro potraviny a jsme zase téměř plný.

P2158658

Ale obecně bych řekla, sláva a díky za tak skvělou baterii. Jediné, co budeme muset dokoupit je nabíječka baterie, když jí potřebujeme nabít elektrocentrálou. Ale nemusí to tak být u všech aut.

P2158664

Kamarádi Zdenda s Alenkou nabíjeli společně s námi elektrocentrálou v pohodě, ale náš energoblok to nějak nezvládá k naší spokojenosti.

P2158659

Tady bych se nerada pouštěla do podrobností. Pan Tomáš Brabec, který nám baterii instaloval zachoval vše, co jsme měli, nic jsme nemuseli měnit, což bylo nejdůležitější.

P2158671

Zůstal nám dobíjecí booster, ten nám láduje do baterky proud za jízdy, zůstal nám měnič, který byl dost drahý, protože jsme rovnou koupili 2000 W, solární panely taky fungují bez problémů, jen když napojíme auto na centrálu, do baterky jde méně proudu.

P2158669

Ale jak jsme to už konzultovali s Tomášem, dokoupíme nabíječku a bude po problému. Ale jak říkám, jednak se to určitě nemusí a docela určitě nebude týkat všech energobloků a zase není tolik cestovatelů, kteří téměř každý večer potřebují proud na dva počítače a samozřejmě plus normální provoz.

P2158687

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ