int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.2.2022 Rota - Španělsko

Z Roty nám vede cyklostezka Via Verde Entre Rios, kterou máme v plánu projet.

P2168762

Opět se jedná o bývalou železniční trať, která spojovala vnitrozemí s přístavem v Rotě. Vía Verda je název daný ve Španělsku pěším a cyklistickým trasám v přírodním prostředí v důsledku rekonstrukcí nepoužívané infrastruktury, zejména starých železničních tratí nebo silnic bez provozu. Jednoznačně mohu takovéto cyklotrasy doporučit. Obvykle vedou mimo hlavní silnice, pěknou přírodou a mnohdy jsou zachovány dříve používané mosty a tunely a téměř vždy jsou velmi hezky spravovány.

Img_4316

Obvykle je povrch asfaltový anebo udusaná tvrdá zem. Obvykle je na cestě několik míst s lavičkami, stoly a odpadkovými koši. Obvykle na takovéto trase je nějaké pítko a pokud se strefíme, projedeme si nádhernou oblast, kam se můžeme dostat jedině pěšky nebo na kolech.

P2168759

Takže je to vždy zážitek. Via Verda jsou také velmi dobře značené. Ale nejedná se jen o staré železniční tratě, ale jsou využívány i kanály, vleky, stezky pro dobytek, stezky mezi zaniklými osadami, a dokonce i staré veřejné cesty. Vše je opět pěkně zrekonstruované a používané. Od roku 1993 vybudovalo Ministerstvo zemědělství, rybolovu a výživy v rámci programu Přírodní cesty více než 10 300 kilometrů přírodních cest po celém Španělsku a dnešní trasa mezi Rotou a městečkem Sanlucar de Barrameda je jedna z nich.

 P2168707

https://www.mapa.gob.es/es/desarrollo-rural/temas/caminos-naturales/caminos-naturales/

 a nebo ještě lépe zpracované ty samé stránky https://www.viasverdes.com/en/

 Img_4160

Opět zde přikládám odkazy na mapy těchto cyklostezek Via Verda. Tam si můžeme pohodlně zvolit oblast, kde zrovna jsme a podívat se, jestli nemáme k takovéto cyklostezce blízko. Domnívám se, že se rozhodně vyplatí si pár kilometrů zajet, protože některé z tras jsou výjimečně krásné. Na mapě hned také vidíme, kolik nás cestou čeká tunelů, mostů a jaké zajímavosti nás neminou.

 P2168750

Dneska jsme nejeli ani po žádném mostě ani tunelem, ale jen pěknou krajinou. Všude kolem nás se něco pěstuje, ale skleníků je minimálně. Pokud jsme potkali fóliovníky, tak už jen s kytkami. Jsme v oblasti, kde se hodně pěstují řezané květiny. Ale na polích je veškerá zelenina. Mrkev, pórek, batáty, červená řepa, květák, brambory a já nevím co ještě.

P2168712

Z Roty jsme jeli do městečka Chipiona, tam jsme se pod majákem naobědvali a jeli dál do města Barrameda.

P2168719

Tam jsme jen dojeli na hlavní náměstí s velkou kašnou a jeli zpět. Barrameda je velké město a na kolo dost nevhodné.

P2168737

Úzké, často jednosměrné uličky, hustý provoz a my jako brzda všeho. Nic moc, ale když jsme vyjeli z města, hned bylo lépe. 

Img_4285

Zdenda naplánoval báječnou trasu, nejeli jsme po stejné cestě zpět, ale po klasické cyklostezce jsme se obloukem vrátili na naší Via Verda, ale až téměř v závěru.

P2168744

Takže pohodička. Hlavně, opět jsme měli dneska překrásný den, sice na kole bylo chladněji, ale sluníčko svítilo a byla pohodička.

 P2168703

Ujeli jsme krásných 52 km, což je tak akorát. Člověk je příjemně unavený, zadek sice trošku bolí, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Myslím, že trasa kolem 52 km je ještě příjemná.  

Video pro dnešní den, klikni na tento odkaz. 

A ještě jedna zajímavost na závěr dne, poštovní holuby. 

Holubí námluvy, klikni na tento odkaz. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ