int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.2.2022 Via Verde - Španělsko

Dnešní den je odpočinkový a servisní. Podívejme se na cyklostezky Vía Verde ve Španělsku. Zde je malá pozvánka. 

Via verde - Vía Verda

Ve Španělsku jsou cyklostezky na které bych ráda upozornila nazývané Via Verda anebo Vía verde.

Foto-4-doble-acueducto-entre-samper-y-val-de-zafan-650x433

Název je daný pro stezky pro pěší nebo cyklistiku v přírodním prostředí díky rekonstrukci nepoužívané místní infrastruktury.

Krásné jsou hlavně už dávno nepoužívané staré železniční tratě nebo silnice bez provozu. Greenways jsou obdařeny speciálními vlastnostmi: maximální dostupnost, jednoduchost a bezpečnost.

Většinou jsou vybaveny spoustou odpočívacích míst. Pokud je místo na trati obvlášť hezké a s výhledem, tak je tam obvykle pěkná vyhlídka. Nezřídka je cestou nějaké pítko.

Většinou to jsou trasy, které jak se uvádí podporují udržitelnost mobility jako je chůze, jízda na kole a jsou zvláště uzpůsobené pro lidi, kteří mají sníženou pohyblivost.

Vše se buduje s důrazem na zlepšování životní úrovně a tak podobně. Samozřejmě, takovéto trasy lákají spoustu návštěvníků, hlavně v letních měsících a na to se dál nabalují další doprovodné služby.

Půjčovny kol, kavárničky na trase, opravy kol, různé služby spojené s dopravou z cíle a tak podobně. Samozřejmě, je to o pozvednutí regionální návštěvnosti.

 

https://www.mapa.gob.es/es/desarrollo-rural/temas/caminos-naturales/caminos-naturales/

 

Vybereme si oblast.

Via-verde-2

 Klikneme na číslo, které je nám nejblíže a nebo, které nás zajímá. 

Via-verde-3

Teď už si navolíme mapu, nebo popis a důležité je, jaký profil cesta má.

Via-verde-5

Jak dalece budeme stoupat a i podle toho se můžeme rozhodnout, jestli pojedeme zpět z kopce a přejet na ten správný začátek cesty. 

Via-verde-4

 A nakonec tu máme mapu, která je v této aplikaci poněkud slabší. 

Via-verde-6

Od roku 1993 vybudovalo Ministerstvo zemědělství, rybolovu a výživy v rámci programu Přírodní cesty více než 10 300 kilometrů přírodních cest po celém Španělsku.

P1177180

Staré železniční tratě, kanály, vleky, stezky pro dobytek, stezky a dokonce i staré veřejné cesty jsou pěkně zrekonstruované a opět využíváné lidmi. Stále více lidí i díky nástupu elektrokol rozšiřuje svoje aktivity jízdou na kolech.

Img_3232

Mnohdy se cyklisté dostanou do míst, která byla spoustu let nepřístupná a teď zde mohou jet na kolech nebo si kus tratě projít pěšky. Vždy se jedná o místa, která vedou mimo klasickou dopravu, tedy můžeme jet v klidu a beze strachu z předjíždějících aut.

 P1177202

Další odkaz na mapy Via Verda, který se mi zdá mnohem lepší než první odkaz, který už používáme.

https://www.viasverdes.com/en/

Via-verde-dalsi-odkaz4

Nejdříve si zvolíme region, pak si vybereme oblast a už se nám ukáže nabídka cyklotras a tu rozklikneme. 

Via-verde-dalsi-odkaz3

Opět použijeme překladač a to tak, že buď už ho máme v odkazovém okně vpravo a nebo na stránku ťukneme myší a použijeme prvé myšítko, z lišty vybereme přeložit do čeština a je to.

Via-verde-dalsi-odkaz-7

Takže, tyto stránky mají hned několik výhod a tou hlavní je používání Google mapy a co se mi líbí, je tady i odkaz na historii dané železnice. Nemusíme tedy složitě hledat na internetu.

Via-verde-dalsi-odkaz-1

A samozřejmě, je tady i spousta dalších zajímavých informací. 

Img_3381

Tímto bych asi pozvánku na Vía Verde ukončila. Určitě jsou další a další odkazy na cyklo mapy. Já jsem se zde zaměřila na dost unikátní počin Španělského ministerstva, které cyklotrasy z bývalých železnic a starých nepoužívaných cest uvedlo v život a investovalo nemalé prostředky, abychom se mohli po většinou odlehlých místech projet.

Img_3383

Za to Španělsku jen tleskám a aspoň za nás, děkuji. Ještě jedno malé doporučení, docela skvěle funguje zkombinovat trasu po železnici a třeba na Mapy.cz najít trasu tam nebo zpět jinudy. Je to jen o tom, abychom nejeli tou samou cestou tam i zpět, ale někdy to moc nejde.

 P1217503

Přeji všem, mnoho šťastných kilometrů. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ