int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.9.20222 Kárané - Česko

Pomalu a jistě začínáme balit a za týden už budeme na cestě.

Img_20220820_174441

Máme naposledy Timišku, ale jen na pár dnů, to abychom si jí, než odjedeme ještě maličko užili. Přípravy na odjezd vrcholí. Ještě na cestě zpět se u nás zastavila naše skorodcera z Lyonu s dětičkami a tak bylo v chalupě poněkud plno a těsno. 

Img_20220821_153118

 Dokoupila jsem vše potřebné na cestu do lékárny, udělala opět seznam, zapsala expirace všech léků, co mám s sebou a na co ten který lék je.  

Lékárna je také velké téma u kolegů, kteří cestují delší čas mimo republiku. Mnohdy se setkáváme s názorem, že nemá cenu sebou vozit bůhvíjak velkou lékárnu, protože vše se dá na cestě dokoupit. Jistě, je to pravda, skutečně se dá téměř vše na cestě dokoupit, ale několik našich příhod a zdravotních problémků mě utvrdilo v tom, že je lepší mít základní vybavení lékárny vždy po ruce. Tak mám několik okruhu nemocí, na které léky vozím. Probudit se o půlnoci s totálně ucpaným nosem, s neustávajícím kašlem, teplotou anebo jen s blbě hnutými zády není žádný med a pak rychlé šáhnutí do lékárny a okamžitá pomoc třeba jen v podobě kapsaicínové náplasti na bolavý kříž, léku na pálení žáhy, protože jsme snědli něco, co normálně jíme, ale tentokrát nám to zrovna nesedlo je velkou úlevou. To nemluvím o hloupém prochladnutí a následném zánětu močových cest, zaníceném oku po zrnku prachu.

Img_20220905_143834

Co vše nás může na delší cestě potkat je totožné jako nás potká doma, jenže, co si budeme povídat, doma většinou máme krabice léků, mazání, sprejů a tak podobně. Samozřejmě, v každém městě je spousta lékáren, ale pak narážíme na problém, že lék, který je notoricky známý v cizí zemi je jiný, jinak se jmenuje a hlavně, občas se stane, že si ze zoufalství kupíme homeopatika, která nejsou tak účinná, a ještě ke všemu velmi drahá. Prochladla jsem a samozřejmě si uhnala lehký, nicméně bolestivý a příšerně nepříjemný zánět močových cest. Kamarádka Španělka mi přeložila, co mám v lékárně chtít, dokonce jsem měla i jména dvou léků, ale ani v třetí lékárně je neměly. Nakonec jsem koupila brusinkové tablety sice veliké, v pěkné krabici, ale za 800.- Kč a účinnost nebyla nijak valná. Vlastně jsem žádnou velkou úlevu nepoznala a nemoc odešla po pár dnech bolestí sama. Jako samozřejmost považuji sadu fáčů, obinadel, desinfekci, penicilinový zásyp, hojivé masti.  Takže ano, já sebou vezu všechny možné základní léky, ale není to tak, že by to bylo bezpodmínečně nutné. Není, to je na každém, jak se rozhodne. Jen je v našem případě smůla a i dobře, když po pár letech lékům skončí záruční doba a my jsme je ani nepoužili, ale to je dost výjimečné. Při dnešní ceně léků je to poměrně drahá záležitost takové doplnění lékárny, ale co naplat, každá sranda něco stojí.

Img_20220908_183118

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ