int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.3.2023 La Font Salada - Alicante - Španělsko

Jak na plyn v zahraničí díl druhý.  

 V první části mého povídání o tom, jak hospodařit s plynem, co by tak bylo nejlepší si pořídit, abychom měli na dlouhodobějším cestování co nejméně starostí jsem probrala vše co mě napadlo, co běžně používáme a tak podobně. Popsala jsem několik možností jako např.

Pokud máme ledničku na plyn a plynové topení (vaříme všichni na plynu), tak jednoznačně nám z toho vychází pořídit si buď plynovou nádrž nebo hliníkové plnitelné lahve. I pokud je jen lednice na plyn a topení máme naftové, tak stejně nám ani dvě lahve plynu na delší dobu nebudou stačit a zase budeme řešit, kde seženeme plyn. Další možností je, pokud jezdíme stabilně třeba do Španělska, získat jejich jednu lahev a tu na čerpací stanici měnit.

P3090118

Rozhodně bych se přimlouvala na vývod plynu, myšleno, kudy plníme lahve nebo nádrž, tak si jí nechat udělat v dolní části nástavby, abychom nemuseli tankovat plyn při otevřeném kastlíku nebo kufru. Obsluha nemusí vidět, kam ten plyn tankujeme. Připomínám, jsou země, kde velmi neradi vidí tankování plynu do lahví. V nejhorším případě může obsluha tankování odmítnout, protože naše lahve vyhodnotí jako nebezpečné.

A pokud se shodneme, že toto vše už máme jaksi vyřešené, zbývá otázka, kde a jak natankujeme plyn.

Na tankování plynu potřebujeme mít sadu redukcí.

Snimek-obrazovky-2023-03-14-081700

Uvědomme si, že některé země mají různé typy šroubení v pistoli a my musíme být na to přepravený. Jsou i raritní země, kde budeme potřebovat dva typy redukcí, přes které natankujeme plyn do našich lahví.

 698_evropa-redukce-1

Základní rozlišení je takovéto.

 Typy nástavců, které se standartně prodávají a používají a které by měl každý vozit s sebou.

 12065_3

Na některých čerpacích stanicích redukce poskytují, ale takových je hrstka a rozhodně nelze se na to spoléhat.

 460_3

Doporučuji, než dojedeme ke stojanu s plynem, Zdenda dopředu vyndá taštičku s redukcemi a buď předem nebo u stojanu redukci namontuje. Tak obsluha nikdy nevidí, do čeho plyn plníme. Je to malá jistota, že nám neodmítnou plyn prodat, pokud by měli problém tankovat LPG do lahví.

 P3090119

Pro některé začínající kolegy cestovatele může být oříškem najít čerpací stanici s plynem. Samozřejmě se nám už stalo, a ne jednou, že nám někdo volal, kde se dá plyn ve Španělsku natankovat. Pak Zdenda složitě na dálku pomáhá instalovat aplikaci do mobilu na vyhledávání plynu, nafty v místě, kde zrovna jsme.

 P3090122

Na našich stránkách v kartě RPC na cesty (Rady porady na cestu) – Praktické – je odkaz na aplikaci vyhledávání nejlevnější nafty nebo plynu, kterou už několik let používáme. Jakoukoliv takovou aplikaci, ať už na pítka, parkování, čerpací stanice bychom měli mít nainstalovanou v mobilu nebo tabletu, počítači už z domova abychom v zahraničí nenarazili na nedostatek dat a aplikaci si nemohli nainstalovat. Tady platí jediná rada, a to zajet třeba k McDonalds, připojit se k jejich síti a aplikaci nahrát. Ale v klidu domova, před cestou si aplikace vyzkoušíme, natrénujeme si používání, protože se může stát, že jsme třeba jen zapomněli nějaké heslo, které máme doma v šuplíku napsané tak proč si ho pamatovat. Víme přesně, kde to heslo je, ale ve Španělsku je nám to prd platné.

Zdenda hlavně používá aplikaci

 Lpg-24

V mobilu si najdeme ikonu Google Play a dál pokračujeme podle obrázku výše. Velmi jednoduše nainstalujeme a pak už to chce si s aplikací jen pohrát.

 Screenshot_20230310_132441_de-mwwebwork-benzinpreisblitz

Zaklikneme Current Location což je něco jako moje současná poloha, vybereme v Fuell type jestli chceme naftu nebo plyn, zvolíme si vzdálenost od nás a dáme start. Objeví se nám všechny čerpací stanice v daném okruhu od nás a my si jen vybíráme cenu a vzdálenost.

 Screenshot_20230310_132317_de-mwwebwork-benzinpreisblitz

A můžeme pokračovat dál. Líbí se nám cena a vzdálenost čerpací stanice Adridan a když na něj klikneme objeví se nám další okno, které pak vypadá takto.

 Screenshot_20230310_132526_de-mwwebwork-benzinpreisblitz

Teď musíme zpozornit, protože cena se nám líbí, vzdálenost je přijatelná, ale otevírací hodiny jsou vynulované. To znamená, že je stanice zavřená, zrušená nebo se jen jedná o šum v síti, chybu a stanice normálně funguje. Je jen na nás, jestli na místo zajedeme, zjistit, jak se věci mají, nebo si vybereme jinou čerpací stanici, protože nechceme riskovat zbytečnou jízdu. Každopádně, následně klikneme na ikonu pod hvězdičkou a jsme přesunuti do mapy, kde máme vyznačenou cestu a pokud dál klikneme na jet, tak nás telefon dovede na místo.

 Další aplikaci máme v počítači a tou je

 Snimek-obrazovky-2023-03-22-120809

Opět, jako s každou aplikací si musíme nejdříve pohrát, abychom zjistili, jak to celé funguje. Ale námaha se nám jednoznačně vyplatí, jen musíme chtít.

 Lpg-2

Je to maličko složitější aplikace, nicméně velmi přehledná s mnoha funkcemi. Zvolíme si zemi a dozvíme se pár úvodních informací a můžeme pokračovat dál.

 Můžeme si nadefinovat trasu.

 Lpg-3

Zkrátka, tento program je velice zajímavý, plný různých možností, které nám mohou velmi zpříjemnit cestování. Nejen zpříjemnit, ale hlavně zlevnit. Tady jsem uvedla na dvou příkladech pouze to, co běžně používáme, ale aplikací a programů je ohromná spousta. Jde jen o to, co je komu bližší, někdo má rád složitější aplikace, někdo preferuje jednoduchost.

P1170044

 Všimla jsem si, že mnoho spíše starších cestovatelů používá na vše mobil. Jak na prohlížení sociálních sítí, na hledání různých informací o místě, kde zrovna jsou, tak používají velice dobré Mapy.cz jako navigaci a myslím si, že aplikace do mobilu Palivo Flash neboli Fuel Flash bude všem ke štěstí bohatě stačit.

P1200099

 Tím bych asi ukončila povídání o plynu. Probrala jsem spotřebu plynu v běžném provozu obytného auta, výhody plnitelných lahví nebo nádrží, co vše musíme s sebou mít abychom plyn vůbec natankovali, jak najít plynové čerpací stanice a jaké používáme aplikace na hledání čerpací stanice v místě, kde zrovna jsme. Dál už si musí každý poradit sám a sám se rozhodnout, co si pořídí a co bude používat. My jsme se hned na začátku rozhodli jít takovou cestou, abychom měli co nejméně starostí, abychom nemuseli stále řešit kde naplníme lahve, kde nám je vymění, kde je koupíme, kde nám je vezmou zpátky a samozřejmě, ruku v ruce s tím jde cena za plyn a lahve. Takto máme problém vyřešen. S montáží jsme samozřejmě dostali revizní protokol platný 10 let. Takže máme deset let pohodlného cestování po Evropě, aniž bychom se zatěžovali tím, že nám někde cestou plyn dojde a my budeme muset řešit co dál. Ale to už bych se opakovala, je to stále dokola.

Img_5078

 Na závěr, nebo na začátek by se mi líbil citát z Hamleta : „Být nebo nebýt – to je otázka, je důstojnější zapřít se a snášet surovost osudu a jeho rány, anebo se vzepřít moři trápení a skoncovat to navždy?“

Maličko bych slavný citát upravila: "Koupit nebo nekoupit to je otázka, je lepší mít stálé starosti anebo s nimi jednou pro vždy skoncovat? "  

 Šťastné a spokojené cestování přátelé, kolegové.

 

Pa115585

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ