int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.4.2023 Via Verde Llobregat - Guardiola - Španělsko

Pomalu se dostáváme k Pyrenejím a jsou naprosto úžasné.

Img_2695

Do Španělska a z Španělska jedeme skrz Pyreneje vždy jinou cestou a pokaždé je krásná, jedinečná. Je ohromná škoda, jet stále tou samou trasou, jen proto, že jí máme vyzkoušenou, ověřenou nebo jen proto, že je pro nás jednodušší, nemusíme nic vymýšlet a hledat kudy vede cesta cestička.

P4080084_2

Zdenda si vždy cestu Pyrenejemi velmi užívá a já samozřejmě s ním. Nicméně, ty máme ještě před sebou, ale dneska už se ocitáme v jejich předhůří a okolní skály, které jsou všude kolem nás dávají tušit, co je před námi.

Img_2660

 Dneska jedeme další Vía verde a to Llobregat. Parkujeme na hezkém místě kousíček od startu. Včera večer přijeli kolegové ze Španělska se dvěma malými dětmi a jedou také na kolech, nejspíše si také dají pohodlnou Vía verde.

 Img_2668

Říčka Llobregat dala jméno naší VV. Je to jedna z nejkratších VV které jsme jeli, ale nakonec padlo rozhodnutí, že si cestu protáhneme o pár kilometrů a zajedeme se podívat na velikou přehradní nádrž La Baells.

P4080005

Jsme v oblasti, kde byly továrny na textil, a i z toho důvodu vznikla potřeba železnice na dopravu výroby.

P4080006

Pro nás je zprovozněno a upraveno pouze 6,5 km z bývalé železniční tratě.

P4080022

Na tak krátkém úseku máme hned několik zajímavostí. Projíždíme třemi tunely a přejíždíme dva mosty.

Img_2725

Ovšem tunely jsou vyloženě luxusní záležitost. Jeden je delší a krásně nasvícen. Dva jsou krátké a umělé světlo nebylo potřeba, nicméně na všech obdivujeme hrubou kamenickou práci.

Img_2665

Tunely jsou z vylámaného kamene, že si až člověk říká, nejen že to byla strašně náročná práce, ale určitě v těchto podmínkách velmi nákladná.

 Img_2662

VV Llobregat splňuje vše, o co se Španělská vláda budováním těchto tras snaží. Zpříjemnit lidem život, umožnit jim hezkou stezku v přírodě a přesně jak to mají i v popisu práce, propojit venkov s městem, právě tím, že z města sem přijedou lidé strávit hezký den.

P4080024

A návštěvníků je tu opravdu hodně, právě protože je víkend.

Img_2672

Stále se někomu vyhýbáme, někoho objíždíme a všechny zdravíme, buď my první anebo odpovídáme na pozdravy. Až mi z toho jejich „olá“ jde hlava kolem, ale přesně vím, jak mi to bude za pár týdnů chybět.

 Img_2679

Dnešní VV končí u krásného Sant Quirze de Pedret, což je katalánský románský klenot z 10. století. Most je poprvé doložen v roce 1286, byl vyroben z nepravidelného a neleštěného kamene.

Img_2683

Skládá se ze čtyř oblouků, ačkoli zpočátku jich bylo pět, nestejné velikosti, centrální oblouk je špičatý a mnohem vyšší než ostatní, ostatní jsou menší, dva půlkruhové, snížený a třetí ogivální.

Img_2681

Most je dlouhý asi 80 metrů.

P4080040

Gotický kamenný most Pedret přes řeku LLobregat ukončuje naše dnešní putování po VV Llobregat a my jedeme dál, do příšerného kopce k vodní přehradě La Bells.

 Img_2703

Nádrž La Baells byla slavnostně otevřena v roce 1976. Jejím primárním účelem je regulovat vodu v řece Llobregat a zachycovat jí, aby byla zaručena dodávka pitné vody, vody pro domácí využití, pro průmysl a také jako voda pro zavlažování v oblasti Barcelony.

Img_2700

Přehrada byla postavena s využitím rokle La Baells podle které je nádrž pojmenovaná.  

 Img_2718

Klenbová hráz s dvojitým zakřivením je navržena tak, aby pojala 115 Hm3 vody a zajistila se třemi úrovněmi odtoků (spodní, střední a horní) odvádění velkého množství vody.

Img_2696

 Llobregat je hlavní řeka Katalánska, což při pohledu na to, co vytéká z přehrady je úsměvné.  Možná je hlavně zadržovaná přehradou, kde je vody hodně, hodně málo.

P4080067

Ale viděli jsme přítok a ten taky není nic moc. Každopádně, pohled na naplněnost přehrady je smutný.

P4080089

Španělsko už několik posledních let sužuje velké sucho v létě a málo srážek v zimě.

P4080088

Tak jako jsme na podzim viděli prázdné Ebro a teď už je přeci jenom po zimě plnější, tak tato přehrada se nenaplnila skoro vůbec.

P4080058

Na fotkách je vidět, kdy velké horní propusti odpouštěly přebytečnou vodu.

P4080062

Pak je ještě uprostřed přehrady odpouštěcí otvor a nyní se odpouští voda jen z toho nejnižšího bodu.

P4080057

Je velké sucho a hlavně, v Pyrenejích nenapadlo tolik sněhu, kolik by bylo potřeba a jarní deště taky asi za moc nestály.

Img_2705

Zpátky se vracíme zpět na cyklostezku, protože je velmi příjemná, pohodlná s upravenou cestou a je zbytečné jet zpět po silnici. I tak jsme si vyšláply dva velké kopce, které mi dali teda docela zabrat. 

Přejíždíme na start další Vía verde. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ