int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.4.2023 Andorra

Dneska konečně vjedeme do Andorry, na kterou jsem velmi zvědavá.

Img_2806

Opět projíždíme krásné území, a zatímco budu mluvit o Andoře a než vstoupíme do Andorrského knížectví, tak si  ještě prohédneme poslední kousek ryzího španělského venkova. 

Img_2808

Maličké území, které má strašně zajímavé správní rozdělení. Začneme jen tím, že v roce 1950 měla Andorra něco málo přes 6000 obyvatel a o padesát let později už to bylo 66,5 tisíce obyvatel. Andorra je neutrální stát a nemá armádu, pouze vojenského náčelníka, kterým je francouzský prezident.

Img_2816

O obranu proti nepřátelské intervenci se starají Francie a Španělsko na žádost andorrské vlády (Smlouva o dobrém sousedství, přátelství a spolupráci).

P4100158

Francie a Španělsko se spolu s tím zavázaly neovlivňovat zahraniční vztahy Andorry. Jedinou povinností mužů od 16 do 60 let je naučit se zacházet se zbraněmi. 

 P4100086

Andorra je knížectví, ale ne tak jak bychom si představovali. Nevládne zde kníže, tak jako třeba v Monacu, ale spoluknížata, což je vždy představitel francouzské vlády a urgellský biskup, tedy španělský, katalánský biskup, který vždy sídlil v městečku La Seu d'Urgell (španělsky Seo de Urgel).

P4100119

Od 11. století má biskup z Urgellu, kromě správy svého církevního území, zároveň vlastní titul jednoho ze dvou spoluknížat Andorry.

P4100108

Původně titul andorrských spoluknížat z francouzské strany náležel hrabatům z Foix. V roce 1472 titul hrabat z Foix a tím i titul andorrských spoluknížat připadl navarrským králům. V roce 1572 získal titul navarrského krále francouzský král Jindřich IV., titul spoluknížete Andorry je od té doby spjat s francouzskou hlavou státu.

P4100147_2

Docela mi vrtalo hlavou, jak vznikl institut „spolukníže“, když Andorra je sice knížectvím, ale žádný kníže tady není a asi i nebyl.

P4100161_2

Maličká země sevřená v horách pyrenejských a taková zajímavost. Vždyť by stačilo někdy ve středověku, aby ten kousek země vlastnil nějaký kníže a bylo by po zajímavosti. Bylo by to tady klasické knížectví a basta.

 P4100143

Takže, kde se vzali ta spoluknížata? Na území dnešní Andorry se kdysi dávno nacházel kmen Andosini, který se postavil nejdříve kartaginskému vojsku a následně všelijak byla Andorra pod vlivem Vizigótů a tak dále a tak dále. Z urgelské diecéze se sem rozšířilo křesťansví, ale před islamizací, která zasáhla celý Pyrenejský poloostrov byla Andorra ochráněna Franky, když Karel Veliký osvobodil celé veliké území od nadvlády muslimských Maurů, tak Andorra se s tím svezla a islamizace byla zcela uchráněna.

Img_2815

Následně se stala jakousi nárazníkovou oblastí mezi Franckou říší a umajjovským královstvím Al-Andalus. Andorra získala tkzv.list svobody a následně jakousi zakládací listinu.

P4100045

Nejdříve od Karla Velikého, pak od jeho syna a nakonec vnuk Vnuk Karla Velikého, Karel II. Holý Andorru daroval v roce 843 španělskému hraběti z Urgellu.

P4100066

Potomci hraběte ho následně roku 1133 darovali biskupovi ze Seo de Urgell. Biskup se kvůli zajištění míru v oblasti v roce 1159 domluvil s rodem Caboetů na smlouvě, která svěřila Andorru jako léno Caboetům, přičemž svrchovaná moc náležela církvi.

 P4100147

Tak a je to tady, na scéně se nám objevila spoluknížata. Caboetové postupně vymírali, ženili se a Andorra přecházela postupně na další a další francouzské knížata, hrabata až po vymření linie pánů z Foix na francouzského panovníka, později prezidenty.

P4100077

Biskupové ze Seo de Urgell se dál měnili, ale uspořádání zůstalo neměnné.

Pa040176

Většinou se o Andorru nikdy nikdo moc nezajímal. Bylo to maličké území, které si žilo vlastním životem, ale mělo za zády jednoho světského majitele, který byl většinou ochoten Andorru ochránit a hlavně, duchovního majitele, duchovní moc, biskupy z Urgellu, kteří byli samo sebou jmenováni papežem. Pa040177

Dneska je Andorra především turistická země, která má svoje euro a obrovský turistický potenciál. Ačkoliv Andorra není oficiálně členem Evropské unie, je součástí celní unie EU. Od roku 2002 se zde platí eury a Andorra od roku 2014 razí vlastní euromince.

 Pa040180

Ročně navštíví Andorru až tři miliony turistů, kteří si sem přijíždějí zalyžovat, a především za nákupy. Dneska jsme do Andorry přijeli a zítra se podívám na ten jejich údajný daňový ráj.

Dnešní cesta je: 

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ