int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.4.2025 Millau - Tarn - Francie

Dneska nevím, o čem psát dřív. Viaduc de Millau je francouzská ikonická stavba a pokud chceme vidět něco naprosto úžasného, tak je to právě most u města Millau.

Francie se může chlubit mnohými nádhernými stavbami, které jí proslavili po světě. Eiffelova věž, Chateau de Versailles či překrásný Mont St. Michael, všude tam jsme také byli, ale most v Millau nám do sbírky chyběl a myslím, že docela určitě bude jednou patřit k zázrakům lidského umu.

My jsme bohužel měli naprosto příšerné počasí, a tak jsme ho viděli jen se zamračenou oblohou, ovšem ráno se na nás usmálo štěstí, vysvitlo na chvíli sluníčko a Zdenda mohl vzlétnout s droníkem a most natočit. Existuje strašná spousta filmů a videí, ale snad jen bych doporučila časosběrný film, jak se most stavěl a pak ještě filmík Zdendy. Je kraťoučký a moc hezký. Pod mostem je malé divoké parkoviště, kde se dá stát a most si vychutnat jak večer, tak po ránu.

https://www.youtube.com/watch?v=MwLcGVLAwp8 jak se most stavěl

 https://youtu.be/mGLNrLGifnU Zdendy filmík

 My však pokračujeme v naší cestě směr sever.

Pa070013

Odjíždíme od viaduktu Millau a vracíme se zpět k řece Tarn.

Pa070145

Podle ní pokračujeme dál proti proudu až do městečka Gorges du Tarn Causses.

Pa080009

Tento nádherný kousek Francie bychom mohli doporučit na projetí, protože řeka Tarn a velké údolí s nádhernými skálami určitě stojí za to vidět.

Pa080029

Silnice se klikatí tak jako řeka a projíždíme nespočet nádherných tunelů, skalních převisů a mostů.

Pa080023

Prostě je stále se na co koukat a občas se modlím, aby proti nám nevyjelo nějaké auto. I když i to se stalo a pak záleží na tom, kdo je silnější, odhodlanější, neústupnější a tak podobně.

Pa080048

Ale pravda je ta, že čím je silnice užší, tím jsou všichni za volantem obezřetnější a platí pravidlo, kdo v dálce vidí auto v protisměru a má možnost hned se nějak šikovně uhnout, rád to udělá, protože nikdo nechce riskovat pozdější dohady, kdo bude couvat.

Pa080107

Tady zrovna kolega čeká až projedeme. 

Pa080042

Možná máme kliku, že jsme jednak velký, jednak bílý, a tak jsme vidět dost zdaleka a protijedoucí auto má dost času uhnout.

Pa080077

Ale to platí i naopak, pokud můžeme uhnout my, tak tak vždy rádi učiníme a pak je hezké sledovat, jak řidiči v protijedoucím autě spadl kámen ze srdce, nebo jak se mu ulevilo, že nemusí couvat.

Img_3077

Okolo řeky je ohromná spousta půjčoven kánoí a samozřejmě, jeden krásnější kamenný dům vedle druhého.

Pa080082

Odhaduji, že se jich tady spousta pronajímá na léto a už spřádáme se Zdendou plány, jak by to šlo zajet sem na podzim a kus řeky si sjet.  Musí to být nádherný zážitek všechnu tu krásu vidět z lodi.

Pa080024

Půjčoven je tu nepřeberně a určitě je tu hodně úseků, které jsou velmi dobrodružné.

Pa080091

Možná by šlo domluvit stání v nějaké půjčovně lodí a odtamtud vyjet a pak se nechat přivézt zpět? No, určitě by to šlo, jen by to chtělo se o to začít zajímat a prostudovat si nabídku a jaké služby se tu poskytují.

Pa080095

Na druhou stranu, přespat aspoň jednou v takovém kamenném domě musí být taky ohromný zážitek. Tak to bych jednou opravdu chtěla zažít. Máme na to celé léto, abychom něco vymysleli a zjistili všechny podrobnosti.

Pa080113

Možná se ukáže, že je to velmi drahá sranda a pak bychom zvažovali dál, ale to je, jak říkám, plán do budoucna a jestli vyjde, to se uvidí.

Pa080150

Na hradě přímo u řeky by se dalo taky přespat. Místní hotel, ale jen 3 * , tak nevím nevím, přeci jenom už jsme si zvykli na nějaké to pohodlí, ale kdyby bylo nejhůř, proč ne. Přespat na hradě by určitě stálo za to. 

Pa080135

Každopádně, alespoň jízda kaňonem, kde řeka Tarn teče je úžasná.

Pa080051

Ale co na podzim uděláme, pojedeme ji znovu, ale od nejvyššího bodu směrem na jih, protože silnice vedla dál, ale my jsme museli odbočit, protože bychom si hodně zajeli.

 Pa080175

Takže v městečku Sainte-Enimie odbočujeme a stoupáme serpentýnami nahoru, nahoru skoro až do oblak a zdolali jsme úžasných 1250 m. V této výšce pokračujeme až skoro do cíle dnešní etapy. Silnice D 986 nás dovedla do města Mende a pokračujeme dále po N 88 po horách až do Le Puy-en-Velay.

Pa080179

Toto město je Leží v regionu Auvergne-Rhône-Alpes, je hlavním městem départementu Haute-Loire. Protékají jím řeky Borne a Loira. Jméno města Le Puy en Velay znamená vztyčeno v údolí a za tento název vděčí dvěma vyhaslým sopouchům, kolem kterých je město postaveno.

Img_3098

Le Puy-en Velay je významným historickým poutním centrem a důležitým zastavením na jedné z tras Svatojakubské poutní cesty na území Francie, které jsou od roku 1998 zapsány na seznam Světového dědictví UNESCO.

Img_3096

Dneska jsme projížděli dalším přírodním parkem. Monts d'Ardèche - Maison du Parc Natural Regional Park ve kterém jsme už byli a to u slavného Pont du Art.

Img_3093

Vlastně od chvíle kdy jsme opustili Andoru jedeme jedním parkem za druhým, celkem jsme jich alespoň kouskem projeli šest.

Parky

Ovšem, dnešní trasa podél řeky Tarn byla výjimečně krásná, zajímavá, zážitková.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ