int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



23.4.2023 Bavorsko - Německo

Jedeme na návštěvu k sestřence Blance a Wernerovi a to se sluší přinést Blance kytičku do vázy. Německo má jednu zvláštnost a to, velká pole květin hned někde za vesnicí nebo malým městečkem.

P4200010

Funguje to tak, že u pole se dá zastavit, pěstitel nebo pěstitelka zasází kytky vždy na okraji u silnice a my si můžeme za určitý obnos nařezat kytiček, kolik chceme a dle svého výběru.

P4220008

Vždy je někde cedule, kolik by si pěstitel přál zaplatit a hned někde je nějaká kasička.

P4220013

Bývá to třeba jen plechovka s dírkou na vhození mincí připevněná na klacku, nebo je to klasická kasička na stolku anebo je to jako tady betonová krychle, kde uvnitř je kasa, zezadu se odemknou dvířka a majitel si peníze po čase vybere.

P4220011

Ptala jsem se Blanky, jestli se stalo, nebo jestli někdy slyšela, že by někdo kasičku ukradl, tak jen nevěřícně kroutila hlavou, na co se to ptám.

P4220014

Obvykle na stolku leží několik nožíků nebo nůžek a někde je i klubko provázků, abychom si mohli kousek ustřihnout a kytici svázat.  Obvykle se platí plná požadovaná cena za květiny, které jsme si uřízli, ale je i takové praxe, že když má pěstitel cenu vyšší, než je obvyklé, tak místní platí obvyklou cenu.

P4220015

Ale nestane se, že by někdo nezaplatil a květiny si nařezal. Ještě je takové pravidlo, že ti co chodí pro květiny pravidelně, platí méně. Hned vedle tulipánů už začínají vyrůstat pivoňky, pak přijdou na řadu kosatce a letničky.

P4220017

Kosatce se v Německu na takovýchto políčkách hodně pěstují. Jednou jsme viděli políčka dvě jen přes silnici, každé patřilo někomu jinému a na každém se pěstovalo něco jiného. Řekla bych, že se pěstitelé domluvili, aby širší nabídkou přilákali více zájemců a aby si nesmyslně nekonkurovali. A jak je vidět, tulipánů je opravdu hodně a my si můžeme vybrat rozvité anebo jen poupata. Než jsem si vybrala, tak přijela další dvě auta a paní si řezaly kytky stejně jako já.

Img_20230424_183746

Neodolala jsem a pár tulipánu si také uřízla do vázičky. Po dvou dnech mi takto nádherně vykvetly z úplně zavřených poupat, a to jsem se bála, jestli vůbec vykvetou.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ