int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



26.4.2023 Benešov - Česko

Poslední kilometry na cestě domů.

P4260001

Německo je moc hezké a na letní putování mohu doporučit. Pokud by někdo chtěl jen kousek za humna, je to ideální destinace.

P4260010

Asi bych se vyhnula hodně navštěvovaným místům jako je třeba oblast Mosely, která je v létě hodně navštěvovaná.

I když, tu nejhezčí část jsme si také projeli bez ztráty květinky, nemuseli jsme do kempů, jde to, jen se člověk dost nachodí.

Pa151600

Moselské víno

Na druhou stranu, malá města a spousta hradů jsou naprosto úžasná a v létě to tam opravdu žije. V celém Německu je tolik krásných míst, že stačí si jen vybrat a jak už je známé, Němci jsou v budování stání pro obytná auta přeborníci. I maličká městečka, vesnice mají pro obytná auta připravená stání a někdy dovedou hodně překvapit.

Jako nás včera, vodou zdarma i s připravenou hadicí. Jediné, co budeme řešit je kam s odpadky. Není nutné se cpát do těch nejvyhlášenějších míst, ale procaprtat si třeba Černý les nebo souseda Šumavy,

P4260023

Bavorský les anebo, nádherné Saské Švýcarsko. Stačí jen začít u nás Českým Švýcarskem, zaskočit si na Pravčickou bránu, přejet na německou stranu a objevovat krásy Německa ať už pěšky nebo na kole.

P7087572

 Občas holt počasí zrovna nevyjde. 

Němci nejsou jen přeborníci v stavění stání, ale i ve stavění cyklostezek, které spojují snad každou vesnici se svým sousedem. https://smilingway.cz/nemecko/ tady je malá inspirace, je tady 20 vybraných a podle autora výběru těch nejhezčích míst.

Na většině zde uváděných míst už jsme byli a pokud by někdo měl zájem o bližší informace, buď je najde na stránkách v Cestopise nebo může zavolat, rádi poradíme.

Takových to seznamů, doporučených míst a žebříčků toho nejhezčího pro Německo najdeme spoustu. Síť cyklostezek je ohromná a velmi kvalitní.

Můžeme se vrhnout na objevování jezer s křišťálově čistou vodou. Anebo se můžeme soustředit na probádání německé strany Bodamského jezera.

Pokud by někdo měl touhu a podobné spády, před dvěma lety jsme v této oblasti strávili celé léto a najezdili ohromné spousty kilometrů a vše se dá pořídit bez kempů.

Bodamské jezero

Stačí se jen podívat sem do cestopisu, napasovat dny na parkovací karty a letní dovolená je zajištěná.

Vím, že spousta cestovatelů, včetně našich přátel dává přednost přírodě, trekkingům a městům se pokud možno úplně vyhýbají.

Podotýkám, není nutné do měst vůbec chodit, pokud nás nezajímají, Německo je tak veliké a tak rozmanité, že si i cestovatel milující jen samotu a okolní přírodu přijde na své.

 

Předevčírem se Zdenda rozloučil s kolegy na Facebooku na našich stránkách s tím, že tam dal jednak kolik jsme za 9 let navštívili míst, kolikrát jsme po Evropě spali, kolik jsme najeli kilometrů a hlavně, tam dal odkaz na naše stránky, kolik takové cestování může stát.

Strhla se obrovská lavina dotazů, jak to počítáme, jak přesně víme, kolik jsme za měsíc utratili a že není možné, abychom v měsíci nenavštívili ani jednou restauraci.

Nejdříve Zdendy časová osa. Tady jsou tři snímky z google maps, kam vkládá vždy fotku místa, kde jsme. Samozřejmě, nejsou tam vidět přejezdy, ale myslím, že mapa je dost přehledná. Chybí celá Anglie, Skotsko a Irsko.

Kdyby se Anglie nerozhodla vyměnit eura za libry, už jsme i tyto země měli projeté. Nejdříve nás zastavil brexit, pak korona a teď je to naše báječná vnučka, která roste jako z vody a léto chceme trávit jako plnohodnotný děda s babí.

P4260027

Finance na cestách je velké téma, které zabere celou kapitolu. S ohledem na to, že je to samozřejmě téma, které budí vášně podobně jako kam s šedou vodou neřkuli se senkrovnou, rozeberu finance podrobněji v dalším cestopisu.

P4260037

V létě budeme mít jen pár výletů, setkání a srazíků a tak bude čas téma financí podrobně probrat. Ale prozatím, jen pár vět.

Img_20230427_092236

Základem je diář, ale takový, aby jeden list byl na jeden den a pak si vše, absolutně vše psát. I to pitomý kafe za euro, prostě vše a pak to na konci měsíce sečíst.

Img_20230427_092755

Hned vidíme, kolik jsme za co utratili a můžeme se buď poplácat po rameni, nebo zamyslet, jestli všechny výdaje byly nutné, jestli nekupujeme víc jídla, než stačíme sníst, jestli nejezdíme zbytečně moc kilometrů a jestli by nebylo lepší zimu trávit někde, kde tolik neprotopíme. Anebo máme peněz tolik, že je nám to jedno a pak neřešíme vlastně vůbec nic.

P4260039

 Dnešní trasa je:

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ