int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



5.1. 2023 Cala Reona - Murcie - Španělsko

Akce Truma pokračuje. Ráno v 8:00 Truma předaná a jen se tiše modlíme, jaká bude první diagnóza. Už je vše v rukách MAT servis Zlín, ale všechny reference od přátel, kteří nás sledují a měli kdy co do činění s touto firmou jsou jen kladné. Tak snad budeme mít štěstí. Pravda, už bychom ho drobet potřebovali. Na letošní zimní cestě nás doprovází trochu smůla. Zrovna dneska ráno jsem říkala Zdendovi, že už je to do třetice a že bychom už se smůlou mohly skončit. Jako, že už jsme si jí vybrali dost a mohla by se přestěhovat k někomu jinému. Ovšem, to jsem netušila, jak hluboce jsem se mýlila.

 Img_1175

Před námi je výlet na nádherný maják v La Menga del Mar Menor. Klasické přípravy, svačinka s sebou, trocha ovoce v krabičce a můžeme vyrazit. Jen mám klasický problém s oblečením. Dopoledne je ještě chladněji, ale pak se rázem oteplí a na sluníčku máme 30 °C jen to fikne. A teď babo raď. Když se obléknu hodně, tak zase není kam oblečení dávat, když málo, tak zase remcám, že je mi zima, věčné dilema.

Img_1179

Zdenda už to se mnou vzdal a jen odevzdaně čeká, kolik si sebou vezmu rezervního oblečení, aby mi proboha nic nechybělo a jak rychle se několikrát před odjezdem převléknu, než jsem jakš takš spokojená a můžeme odjet. Ujela jsem na svém báječném kole 20 m a zjistila jsem, že mi nefunguje elektropohon. Ať dělám, co dělám, řídící jednotce se nechce spojit s baterkou. Nejde ani přehazování přípomoci a po chvilce displej zhasne. Přátelé už jsou daleko před námi a čekají, co bude.

Img_1164

Rozhodla jsem se, že nemá cenu kazit výlet všem a že se vrátím. Zdendovi jsem dala svačinku, peníze a doklady a smutně se vracím. Představa, že s mi rozbila řídící jednotka, displej, a já mám po výletech je děsivá. Tak to nám ještě chybělo. Jako by toho nebylo málo. Displej se musí občas nabít, a tak ho dávám na nabíječku, dokud se Zdenda nevrátil z výletu.

Img_1191

Vůbec nemám odvahu to vyzkoušet. Jediné, co jsem už ráno hlásila, že displej šel hodně ztěžka zasunout do držáku. Zdenda hned volal přítele na telefonu, Bohdana, co by to mohlo být. Tak máme prý restartovat baterku, ale otvor, kudy se to má udělat u mě zkrátka není. Bohdanovi se stalo něco podobného a pomohl restart baterky. Zase hlásím, že ten displej jde těžko do držáku. Už jsme ho snad tisíckrát nasazovala a přesně vím, že se tam má lehce zasunout a teď jde ztěžka. Ještě jsme si mysleli, jestli se teplem nějak nevyhnul. No, zkoušelo se kde co, Bohdan jede do servisu a prodejny, kde jsem kolo koupila, aby poradili, co s tím, neberou telefon. Je tu možnost, že se mohla rozbít ta řídící jednotka a nezbylo by nic jiného než koupit novou a honem jí poslat k Romanovi, z Olomouce do Třebíče, aby jí za námi vzal. Začíná to vypadat, že Roman pojede s plnou obytkou našich náhradních dílů a opravených přístrojů. A to už má u sebe vánoční dárky pro nás. Tak a co to nakonec bylo? Kde byla závada? Naprosto triviální záležitost. Když jedeme na výlet, tak Zdenda preventivně utahuje všechny možné šroubky, které se na nosiči jízdou povolují. Tak mi vždy utáhne brzdu, šlapky apod a tentokrát utáhl i držák ovladače elektropohonu a utáhl ho více. Držák se prohnul a kontakty na sebe nedosedly. Tím pádem nedošlo ke spojení ovladače s baterkou. To bylo to, co jsem hlásila, že jde ztuha. Ale jak se říká, po bitvě je každý generál. Hlavní je, že se závada, vlastně žádná závada nebyla, ale to, proč pohon nefunguje objevilo a že jsme nemuseli kupovat novou řídící jednotku a kolo se opět vzorně chová. Mimochodem, mám už na novém kole najeto víc jak 2,5 tisíce kilometrů a k naprosté spokojenosti. Stále a pořád děkuji kamarádovi Bohdanovi za výborný tip. Kolo je lehké, skvěle ovladatelné, motor Bosch perfektní a verze trekingového kola je přesně volba, kterou jsem potřebovala. Jsem velmi spokojená. Značka Voice si zaslouží pochvalu.

 Img_1169  

Je odpoledne a z MAT servisu do servisu KaravanyPro a následně nám hlásí, Truma je opravená. Cena za všechny náhradní díly, kterých bylo požehnaně, práci, které bylo víc než dost tak není nijak tragická s ohledem na 8 let téměř permanentního provozu versus cena za novou TRUMU. Spadl mi kámen, balvan ze srdce. Když jsme se koukali, kolik by stála nová Truma, tak jsem mále omdlela. Cena se pohybuje kolem 90 tisíc Kč. To si člověk říká, že si to topení kupuje i s doživotním poukazem na plyn zdarma. Jinak to není možné. Za ty peníze bych pomalu pořídila topení do baráku, a ne mrňavý bojler na teplou vodu, který taky i topí. Koupit novou Trumu by mě teda hodně bolelo, ale co by se dalo dělat.

Byil6068

Náš brouček napojený na diagnostiku. 

Bez topení se cestovat opravdu nedá. Voda se dá ohřát na sporáku, ale topení se nedá nahradit. Pokud samozřejmě se nenastěhujeme do kempu na zásuvku. Ale to bychom zase to naše cestování neufinancovali. Takže, takto vypadá vnitřek osmileté Trumy. Pan Matouš byl tak laskav a udělal nám pár snímků. Jak je vidět, hlavní příčinou byl prach. Prach, který je v každém obytném autě a který nelze moc ovlivnit. Jediné, co bychom mohli a měli, častěji luxovat skříňku, kde je Truma uložená.

Ottv0136

Ale výrazněji pomoci tomu prý nejde. Jediné doporučení od pana Matouše je, v závislosti na provozu jednou za 4 – 5 let nechat Trumu vyčistit. Vybrat si servis, kde s tímto zařízením mají zkušenosti a tam by nám měli Trumu vyčistit, prohlédnout, zkontrolovat, připojit k diagnostice a případně, vyměnit díly, které to potřebují.  

Ldsi6202

Kolega psal, že by si to opravil sám, koupil si někde náhradní díly a opravit na cestách by to problém být neměl. Jistě, je to každého věc, ale s opravami kde čeho na cestách máme už své zkušenosti. Koupit náhradní díl v zahraničí je někdy opravdu kovbojka a může být servis autorizovaný sebevíc.  Ale na to musí všichni chytráci přijít sami.

A speciálně u drahých strojů, přístrojů či jak to nazvat bych to vůbec nedoporučovala. I kdyby zrovna kamarád Jarek nejel do Čech, tak bychom Trumu poslali na servis do Zlína poštou. Stejně bychom volali o pomoc Tomáše Brabce a ten by nám doporučil MAT servis, protože s ním leta spolupracují a s jejich prací mají dobrou zkušenost. Jen by to trvalo mnohem, mnohem déle.

Zdenda je ohromně šikovný, opraví kde co, ale jsou určité hranice možností, které nemá cenu překračovat. V Trumě se mohlo rozbít kde co, Truma už měla svá nejlepší leta dávno za sebou a bez zázemí škály všech náhradních dílů, správného zařízení, počítačové diagnostiky závad, a hlavně a to především, bez mnoha a mnoha let zkušeností, nemá cenu se do takové eskapády pouštět.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ